Има ли начин да се купи първо жилище с много малко самоучастие?

• 2 121
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Да, да преговарят с фирмата строител, може да предложат някаква друга схема на плащане.

Възможно е да се купи първо жилище с малко самоучастие, но трябва да е готово и почти в един и същи момент да се дадат парите от самоучастие, потребителски и ипотечен. Но пък така минава цялата сделка, а не се точи с години.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 18:06 от Rockstar

# 16
Банката може да отпусне до 100% от сумата за имот в София и до 80% за имот извън София, но само ако имотът е вече построен, в много добро състояние и с изрядни документи (включително строителни книжа и узаконени етажи и постройки в двора, ако е къща).

# 17
Здравейте! Дойде моментът за покупка на първо жилище. Предпочитаме да вземем от строител в процес на строеж като залагаме на сигурна фирма. С шок установихме, че макар и цената да е по-ниска от продажната при изцяло завършен имот, преди акт 14 искат 40% самоучастие. Така например при апартамент 270 000 евро, ние трябва да имаме готови поне 108 000 евро. Става дума за София. Нямаме възможност да спестим толкова пари в следващите 2-3 години. Има ли друг начин да се получи финансиране с например 10% от цената в посочения пример?  И бихте ли ми обяснили дали наистина се плаща ДДС на сгради, по-нови от 5 години? Този данък включва ли се в обявената цена по принцип?

Мога да ви кажа гарантирано сигурен строител, от който ние си купихме жилище, който взима само 5% на предварителен договор и после с кредит на акт 16. Блокът е почти завършен. Не знам дали имам право да пускам линкове тук да не кажат, че правя реклама. Ако искате пишете ми на лично и ще ви дам координати, а пък вие ще си прецените устройва ли ви

# 18
И бихте ли ми обяснили дали наистина се плаща ДДС на сгради, по-нови от 5 години? Този данък включва ли се в обявената цена по принцип?

Много странен въпрос, ДДС се плаща за всичко, няма значение на колко години е имота. Брокерите се изхитриха да пускат обяви без включено ДДС, за да изглежда цената по-ниска, но данък така или иначе се дължи.
Не е вярно. При собственост на физическо лице, трябва ФЛ да е регистрирано по ДДС, за да се начислява такъв. Както и за имоти над 5 години може да не бъде начисляват ДДС.
Към автора на темата - основната причина да искат повечето инвеститори/строители % самофинансиране е желанието да ги платите в брой и съответно прехвърлянето да бъде на по-ниска стойност - тази, която ви отпуска банката.
Въпросите са много. Би ви било полезно да намерите през познати и приятели, които са минали по този път качествени кредитен консултант и брокер, които да ви помогнат за покупка на апартамент.
Голяма част от стр.фирми имат предварително одобрение от банки за финансиране на покупките. Изобщо - много са нещата, за да може да бъдат изговорени на първо четене във форум.

# 19
  • There I was on a July morning
Потребителката е питала за закупуване на жилище в строеж от строител. В този случай, той като фирма трябва да издаде данъчна фактура и разбира се - плаща се ДДС. В някои обяви цената е упомената без ДДС, за да изглеждат имотите по-евтини, но е отбелязано, че такъв се дължи.
За продажби от физически лица  е различно.

# 20
Да, видях какво пита потребителката. А много от строителите фиктивно са учредили право на строеж на физически лица. И изобщо случаите са доста различни. Както казах - трудно във форум да се конспектира всичко.

# 21
  • There I was on a July morning
И да е прехвърлил фиктивно правото на строеж на физическо лице, не виждам как ще избегнат ДДС. Физическо лице не може да строи кооперация, съгласно ЗУТ и нормативната уредба в областта на строителството. За целта, трябва да сключи договор за изпълнение на строежа със строител, който е вписан в Централния професионален регистър на строителя за съответната категория строеж. И строителят като изпълни договора, макар и фиктивен, пак пуска фактура с ДДС.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 01:58 от Скубиду

# 22
  • София
Здравейте! Дойде моментът за покупка на първо жилище. Предпочитаме да вземем от строител в процес на строеж като залагаме на сигурна фирма. С шок установихме, че макар и цената да е по-ниска от продажната при изцяло завършен имот, преди акт 14 искат 40% самоучастие. Така например при апартамент 270 000 евро, ние трябва да имаме готови поне 108 000 евро. Става дума за София. Нямаме възможност да спестим толкова пари в следващите 2-3 години. Има ли друг начин да се получи финансиране с например 10% от цената в посочения пример?  И бихте ли ми обяснили дали наистина се плаща ДДС на сгради, по-нови от 5 години? Този данък включва ли се в обявената цена по принцип?
За мен начинът е два потребителски кредита-един на единия и един на другия човек в сделката. Друг е въпроса дали е разумно. Ако се вкарате в огромни дългове още преди да вземете имота и по-нататък вдигнат лихвите (както сега вдигнаха данък дивидент), може да се промени ситуацията.
 Според мен си изчислете колко процента от дохода ще ви е вноската, колко процента ще е ако имате и два потребителски кредита и какво бихте правили, ако се повишат лихвите.

Общи условия

Активация на акаунт