На море в Гърция 2026

• 22 942
  • 328
  •   2
Отговори
# 195
А как пътувате до Пелопонес?
Някой ходил ли е със самолет до там?
И после с кола под наем...

# 196
Имаше едно или две лета, преди години, полет до Каламата - и то много евтин. Тогава някои са ходили. В момента няма такава възможност. Лично за мен няма смисъл от полет до Атина и наемане на кола оттам, тъй като пак са немалко часове до по-интересните части на Пелопонес за лятна почивка.

Та значи ходим с кола, около 10 часа е до близката част и около 13 до най-далечните точки.

# 197
Благодаря!
Да разбирам, че вече няма да има полети до Камата, жалко....

# 198
А как пътувате до Пелопонес?
Някой ходил ли е със самолет до там?
И после с кола под наем...
Това лято ходихме и по двата начина - през юни имах състезание в Лутраки, стигнахме за един ден шофиране, на по следващия ден продължихме до едно градче близо до старата Олимпия, после няколко дена в Нафплио (оттам се стига до много знакови гръцки старини), и обратно към София. През септември ходихме със самолет до Атина и после с кола под наем. Искахме да видим южните части. Спестихме два дена път(отиване и връщане) и допълнителната умора от повече шофиране. Беше по-скъпо, разбира се (не ужасно много повече, все пак), но отпуските ни бяха ограничени. От Атина беше три-четири часа, ако не ме лъже паметта - ходихме за три дни до Монемвасия, после три дни до Мани и накрая три дни във Финикунда. Оттам - обратно към Атина и на самолета.

# 199
Относно разходите при пътуване с кола не е за пренебрегване, че отскоро е напълно завършена Йонийската магистрала до Патра и оттам се стига по-бързо, ако отивате в по-западните части на полуострова. Освен това и по-евтино, тъй като толтаксите са наполовина на тези през Атина.
Ние м.г. точно с цел да я използваме съчетахме Мани с Кефалония. Иначе по Атики сме минавали сто пъти. Вече знаете сигурно за шорткъта през Тива, който спестява малко трафик и такси при приблизително същото време за пътуване. Мисля, че дори Гугъл го знае в последните години, а тук сме го обсъждали много преди той да го включи в маршрутите си.

# 200
  • някъде ... тук ...
За Нафплио и източен Пелопонес все през Тива минаваме. Така се избягва и част от лудницата при Атина. Ние обикновено нощуваме около Термопили междинно, но сме правили и Нафплио-София наведнъж (наложи се, а и сме двама шофьори).

# 201
  • Пловдив
Параход, как се придвижихте от Мани към Квфалония /и за каква цена/?

# 202
Агиос Николаос - Каламата - Кало Неро  и по западното крайбрежие - Килини, оттам с ферибота Килини - Порос.
За цена не знам какво да ти отговоря, по този маршрут няма толтакси, фериботът е приблизително колкото другите от Василики и Астакос. На Levante Ferries е и е доста пъти на ден.
На връщане към БГ през Василики, че ни бяха по-удобни часовете, макар че от Астакос с новата магистрала е по-пряк пътят (даже доста).

# 203
  • Сред мелниците
Някаква приблизителна цена на ферибота с кабина от Кавала до Лесбос?

# 204
  • София
Някаква приблизителна цена на ферибота с кабина от Кавала до Лесбос?
Приблизително 30 евро на човек без кабина и 50 в кабина. Реално платихме 40 евро за "хотелската стая". Миналата година имаше 30% намаление, но го обявиха малко преди началната дата (13 юни). Не знам тази година дали ще има пак.

# 205
Сигурно сте забелязали или по-скоро дочули последните едно две лета сутрин на плажа странните звуци сякаш от удар с чук по метал 😀 И аз се чудих откъде идват докато не видях тези новите прътове за чадъри дето гърците използват с тази иновативна система за забиване. Много си търсехме такъв миналата година по Йонийското крайбрежие, но ги нямаше по магазините. Някой ако иска има тук :
https://www.skroutz.gr/s/61065685/golden-fleece-kroustiko-kontar … 2-10108-siel.html
Идва за около десет дни. Доставката е 4-5 €.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 17:34 от sandstorm

# 206
Най-сетне преодолях мързела си да кажа няколко думи за Родос през зимата.

От 3 години (мисля) имаме директен полет от София в периода юни-септември, ама островът през лятото изобщо не е за всеки! Топ туристическа дестинация, големи хотели, гъсти редици чадъри и шезлонги на плажовете, претоварено летище, а главната улица на стария град - Сократус, се преобразява в една огромна сергия, сградите са почти невидими под морето от хора и сувенири Simple Smile Жегата е бонус.
За сметка на това, извън сезон се оказа страхотно. Пресмятам, че това неангажиращо време се простира от края на октомври до май, после започват да прииждат тълпите. Стигането е малко по-трудно - ние отидохме с кола до Солун, където останахме една вечер, и оттам хванахме полет за 1 ч. 15 мин. На връщане директно от самолета се качихме на колата и се прибрахме.
Но си струва. Хареса ни много! Столицата е точно толкова голяма и оживена, че да не се усеща мъртвило дори през най-студените зимни дни (за разлика от много други места в Гърция). Ресторанти, барове, магазини - да, не са колкото през лятото, но има предостатъчно живот. Работят си и в по-големите села, с изключение на Линдос, който видяхме на 1.01. като абсолютен ghost town. Нямаше нищо отворено и нито един жив човек извън неколцина блуждаещи туристи, подчертавам НИТО ЕДИН! Само рояци от котки. Дори Акрополът беше затворен.

Старият град на Родос, построен от рицарите хоспиталиери между 14 и 16-и век (но има и по-стари византийски и по-нови османски включвания), е неочаквано голям, перфектно запазен и импозантната му каменна архитектура може да се разглежда с дни, без да омръзне. През зимата там почти нищо не работи, с изключение на няколко заведения за бърза храна и спорадични магазини за подправки и сувенири. Котките преобладават Simple Smile
Но местните движат в новия град и около двете пристанища. По-старото и по-красивото е Мандраки, където две колони с еленчета на върха напомнят къде се е възправял родоският колос. Тука имам голяма фира, излязох в най-хубавия слънчев ден да снимам на Мандраки без карта памет в апарата! Stuck Out Tongue

За новогодишната вечер направих резервация ден по-рано в малка семейна таверна с жива музика (не чалга), където бяхме единствените чужденци - беше направо чудесно!
Намерението ми за 1 януари (въпреки че се обадих два дни в аванс), когато гърците ходят на големи семейни обеди в малкото отворени заведения, обаче се провали. Ресторантът е в едно от най-живописните села, Коскину и е добър, нооо следващия път.
Затова предприехме опознавателна обиколка на повече от половината остров и импровизирано седнахме в голяма селска таверна, пълна с местни, на върха на планината. Рейтингът е висок и обслужването беше бързо и учтиво предвид натоварването, но не ме впечатли кой знае колко.
В столицата сме доволни от още няколко места, най-силно от ресторанта за стекове El Toro, много високо качество. Кварталните ни кръчмички бяха този и това сувлаки. Навсякъде хората бяха извънредно мили, любезни, не се отнасяха изобщо с нас като туристи (въпреки че им поръчвам на гръцки, ние пак си изглеждаме като туристи, особено че мъжът и дъщеря ми са руси), няма я лятната умора и напрегнатост. Домакините ни също бяха страхотни, отседнахме в апартамент в малко блокче до парк точно срещу една от портите на Стария град, където те живеят и отдават 4 имота - подаръци, почерпки!

Плажовете: около града са до един компромисни. На носа (Ели бийч) и на запад (Ялисос) е ветровито, но са и с каменист бряг. По-хубавите са на изток, като най-популярен е Цамбика под едноименния манастир, но има и още доста надолу към южния край на острова. Повечето са силно усвоени и натоварени през лятото, единственият без концесия, чадъри и шезлонги по последни данни е Агия Агати. Кокетни заливчета има около Линдос и Пефки, ноооо летните им снимки са страховити. Разбира се, щракнахме се на залива на Антъни Куин - ярко тюркоазени води, но крайно компромисна камениста ивица и гарантирана навалица през лятото.
Като цяло Родос има дълга брегова линия и плажно многообразие, но не изпитах никакво желание да се върна на него за лятна почивка - има къде по-хубави плажове в Гърция. Със сигурност обаче ще го направя извън сезона, в някой по-топъл месец.

Fun fact: Родос е много зелен в този сезон (без сняг, но с дъжд), както повечето гръцки острови, но на много от тях растителността е ниска. Тук има обширни гори и сладководни извори. В контраст, съседният Сими, над който прелетяхме ниско - известен с цветното си и живописно пристанище - е напълно гол чукар, без нито една тревичка и водоизточник.
За пръв път от доста време влязох и във Фликър да направя албумче за по-добро онагледяване: https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/72177720331334575

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 22:57 от Параход

# 207
Аз мисля си избрах дестинацията за това лято. По ваша препоръка "разгледах" Ситония и най-добра идея ми се струва около Никити,защото е горе долу по средата и при желание ще можем да се разходим и по другите 2 ръкава. По групите попаднах на къща предлагаща апартаменти някъде между Никити и селце наречено Ормос Панагияс. След ровене из интернет разбрах ,че това е рибарско селце и се надявам от там да си намерим лодка за наемане за разходка до Синята лагуна и Амуляни.
Обиколих наоколо със стреет вю и видях ,че къщата се намира почти насред нищото, в нещо като не особено населена вилна зона което ме устройва идеално за що годе спокойна почивка. Ще бъда благодарна за препоръки на добри таверни в района и изобщо всякаква информация, ако в темата има почивали там Hug

# 208
Аз мисля си избрах дестинацията за това лято. По ваша препоръка "разгледах" Ситония и най-добра идея ми се струва около Никити,защото е горе долу по средата и при желание ще можем да се разходим и по другите 2 ръкава. По групите попаднах на къща предлагаща апартаменти някъде между Никити и селце наречено Ормос Панагияс. След ровене из интернет разбрах ,че това е рибарско селце и се надявам от там да си намерим лодка за наемане за разходка до Синята лагуна и Амуляни.
Обиколих наоколо със стреет вю и видях ,че къщата се намира почти насред нищото, в нещо като не особено населена вилна зона което ме устройва идеално за що годе спокойна почивка. Ще бъда благодарна за препоръки на добри таверни в района и изобщо всякаква информация, ако в темата има почивали там Hug

Аристос в Ормос Панагиас е много приятен рибен ресторант (трябва резервация в по-натоварен сезон) и ресторанта на Антигони разори в Ормос Панагиас. Плажа на Ормос е чист, организиран и не чак толкова пренаселен, докато ако искате да посетите Кариди е важно да идете по-рано сутринта, за да намерите места. В Агиос Николаос пък има едно доста приятно място Макис. Ние в последните години ходим в Агиос Николаос, защото е удобна локация за местата наоколо😊

# 209
А за Сарти какво бихте ми казали? Обмислям го за лятото

Общи условия

Активация на акаунт