На море в Гърция 2026

• 21 286
  • 306
  •   2
Отговори
# 180
Може ли малко повече информация за Парга и околностите?
Изобщо, как е крайбрежието северно от Превеза? За съжаление, в пиков сезон.Sad
Парга е едно малко бижу, много красиво градче.Единствено паркирането е мисия невъзможна, планирайте сума за платени паркинги. Плажовете са типичните за Йонийското крайбрежие, с малки или по големи камъчета. Ходихме Септември и имаше доста хора, не ми се мисли юли -август как е. Ако нещо по- точно ви интересува питайте.

# 181
  • Пловдив
Здравейте! Търся препоръка за Пелопонес. Миналата година след консултация във форума бяхме в Корони и много ни хареса, та ми се иска подобно тихо и спокойно място с хубав плаж. Разглеждам Ступа и Толо, но и двете ми се струват много пренаселени и чета, че по плажовете няма много свободни зони, а ние не обичаме бийч барове особено.
Параход е дала препоръки, разгледай и този район - https://maps.app.goo.gl/yYE14X2ZLZxDA5TQ9. На мен ми стана любим - нетуристически, хубави плажове, близо до Елафонисос. Супер интересен ми беше и древният град Павлопетри, който е на дълбочина 1-4 метра и спокойно се разглежда с шнорхелинг.

# 182
  • София
Момичета, малко ви поизпуснах зимата....ако е коментирано се извинявам, разгледах сайта на блу ферис, за да видя докога има разписания и като направих симулация на резервация ми излезе цена освен седалки и каюти до хиос, и някакви 70-80 евро такси. Какви са тези такси, мин. Год нямаше такива?

# 183
Престрашавам се и аз да питам. Следя ви повече от половин година вече, но все още не мога да се ориентирам къде да почиваме това лято. Трябва да е нещо до което да стигнем с колата за макс 2 дни (плюс ферибот ако е необходим) като се има предвид, че сме от Варна и 4г дете. На ден ще е трудно да пътуваме повече от 7, 8 часа и това доста усложнява нещата. Били сме няколко пъти на Тасос, Халкидики, на повечето йонийски острови (без Закинтос) и на Крит (там няколко пъти ходихме със самолет преди да се роди детето). Северна Гърция не е моето, заради навалицата от хора и най-вече българи и румънци. На Левкада също има доста народ, макар че я обожавам. На Корфу беше същинско щастие, защото масово туристите бяха германци или подобни, толкова спокойно не ми е било никога, макар че бяхме с детето. На Кефалония си изкарахме разкошно, но беше по ковид и не знам дали затова не ми се е видяло толкова спокойно. Почвам да се чудя на къде да поемем тази година. Предната бяхме на Корфу с детето, това ни е най-далечната дестинация с нея. Чудя се дали отидем до Кефалония (първия път бяхме без дете) или да сменим малко посоката и да се насочим към Скиатос, Скопелос или нещо още по-надолу. Лошото е, че тази година имаме възможност само в пиковия сезон (най-рано средата на юли), за разлика от предни години в които обикновено до края на юни сме я свършили тази работа. Grinning Като ви чета, на Скиатос и Скопелос май е голяма лудница юли? Нещо подходящо по-надолу? Търсим най-вече красиви, но достъпни плажове. Безлюдни и идилични чак не, защото с 4 годишно идилията е мираж. Grinning Да не кажа, че и предната година за първи път бяхме в голям хотел със закуска и вечеря (нещо което смятах за кощунство в Гърция, но се прежалих заради детето), басейни, пързалки и т.н. и това много се хареса на детето и мъжа. Първата половина на деня изследваме острова, втората свободна програма в хотела, на басейна, пързалките и въобще кой каквото иска. Grinning Това разбира се не ни е задължително, но ако пък някой се сеща за нещо подобно надолу, бих разгледала с удоволствие. Важно ми е, ако е остров, да има голям град, лекар, магазини и въобще "удобства" за едно малко дете. И като цяло май предпочитаме островите, атмосферата се усеща по друг начин, или ние просто сме хаховци. Grinning

# 184
Лимнос. Плажовете са много подходящи за деца и все още не е чак толкова пренаселен, колкото други острови.
Ако сте готови за по-дълъг и скъп ферибот - може и Лесбос. Ако изобщо има ненатоварени места в Гърция през юли, той е едно от малкото.
Ще пътувате по-малко с кола. Хваща се от Кавала, а за Лимнос може и от Александруполи.

Евия също е вариант за по-спокойно море през юли, но дотам яко се бъхти по шосе, предвид че тръгването е от Варна. Фериботът е 20 минути, а има и вариант изобщо без ферибот (по моста на Халкида).

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 22:10 от Параход

# 185
Благодаря много за предложенията Параход. Сега ще разгледам Лимнос и Лесбос. Ферибота ни е кажи речи наблизо, така че са ни супер опция. На Евия му хвърлих един поглед, понеже гледам че доста го коментирате, но ако намерим нещо с по-малко шофиране ще е супер.

# 186
  • София
Rosi&Rosi, да допълня Параход, че ако вземете ферибот, който тръгва вечерта от Кавала и наемете кабина, на сутринта стигате Лесбос наспали се. Честно казано пътуването е по-леко отколкото 4-те часа до Лимнос. За 4 часа обикновено взимаме билети за общите помещения, защото няма достатъчно време за спане. Иначе и Хиос е вариант (малко след Лесбос е), но не знам как е в сезона. В края на юни Лесбос ми се видя по-населен от Хиос, но при нас имаше 1 седмица разлика. Може затова туристите да са били повече.

# 187
Благодаря, ще прегледам и Хиос. Лимнос е по-близо, но като гледам местоположението му, малко ме притеснява вятъра. Ще проуча, има ли достатъчно закътани плажове на които със сигурност да не ни духа, защото не искам да разчитам на времето. Пнякога духа повече от седмица и нищо не може да направи човек. Confounded Това с каютата до Лесбос също не е никак лош вариант, даже ще е приключение за детето. Grinning Иначе за него видях че може и през Турция, макар че там пък ще трябва да почакаме на границата сигурно, което винаги ме е притеснявало и тъкмо се отървахме от това чакане за Гърция... Grinning

# 188
  • Пловдив
На Хиос има вятър,не е много туристически,но впечатленията ми са от 2023г.Ако ще минавате през Турция кураж Ви пожелавам!-има споразумение между Турция и Гърция за издаване на визи на турски граждани по бърза процедура и турците целегодишно се възползват от това,на пазар в Александрополи идват автобуси от Истанбул,Бурса,през лятото е пълно с турски гастербайтъри от Зап.Европа,ходят по гръцките острови.

# 189
  • София
На Хиос има вятър,не е много туристически,но впечатленията ми са от 2023г.
Не се бях замисляла, че е нещо традиционно. Наистина и на Хиос, и на Лесбос доста ни духаше. Особено при катеренето в планината на Лесбос, когато търсехме вкаменелостите, имах чувството, че ще литнем с колата. Simple Smile Но и на Хиос от едната страна почти не можахме да видим плажовете, защото духаше много. На другите места беше завет. Simple Smile

Лимнос също е прословут с ветровете си, но сме били и през юли, и през септември и духаше само на плажа на сърфистите (Керос или Кери май се казваше). На другите плажове беше съвсем тихо и спокойно. И при Фаракло също духаше (по-слабо от Керос), но то мястото си е такова. Нямаше да ги има тези причудливи извънземни форми, ако не бяха ветровете.

Не препоръчвам пътуване през Турция, освен ако целта не е екскурзия по тези места. Фериботите от Турция до гръцките острови са доста по-скъпи, макар разстоянието да е малко. Като се добавят и магистралните такси, бензинът и часовете умора за шофьора, определено каютата от Кавала е за предпочитане. И границите стават две. Ние отскочихме от Хиос до Чешме като пешеходци и доста почакахме на паспортната проверка и на влизане, и на излизане от Турция. В Хиос беше по-лежерно. Simple Smile

# 190
Ясно, благодаря ви. Значи категорично отпада пътуване през Турция. Като ви чета, не е много сигурно че на Лесбос духа по-малко от на Лемнос. Grinning То е ясно че има и доза късмет, де.

# 191
Три пъти сме ходили на Лимнос и вятър духаше само на някои места, основно при сърфистите. На плажовете до Мирина - Танос, Плати, Агиос Янис - се усещаше като лек полъх, а имаше дни и без грам повей. На Гомати щеше да ни отвее едната година, но в такива дни си стоите на юг и няма да имате проблеми с вятъра.

# 192
Аз съм била през юни и юли на Лимнос (в различни години) и през юли на Лесбос и проблеми с вятър не сме имали, даже втората година щяхме да изпукаме от жега, меко казано. Каквото пише в поста на Deviant Art, това е. Островите са големи и метеорологичните условия са различни в различните им региони.

Преминаване през Турция не препоръчвам, ако нямате опит и ви е за първи път. А и няма да спестите време.

# 193
.... и през юли на Лесбос и проблеми с вятър не сме имали, даже втората година щяхме да изпукаме от жега, меко казано.
Островите са големи и метеорологичните условия са различни в различните им региони.
Преминаване през Турция не препоръчвам, ако нямате опит и ви е за първи път. А и няма да спестите време.
Точно от Варна съм пътувала през Турция за Лесбос като спахме една вечер в Чанаккале, после ферибот от Айвалък до Митилини ( Лесбос )
Не знам как е през Гърция, но аз не бих го шофирала това през Турция Wink
Била съм в началото на Август, ветрове не си спомням, но може и да не са ми направили впечетление в сравнение с Варна Satisfied

# 194
Не е баш по-кратко с ферибота от Кавала, но е много по-равномерно разпределено и комфортно (с каюта). А и си спестява човек гранични проверки, митници и т.н.

Единственото неудобство е, че фериботът не е всеки ден (аз когато пътувах, беше 3 пъти седмично) и трябва да се съобразяваш с това.

Общи условия

Активация на акаунт