На море в Гърция 2026

• 22 127
  • 324
  •   3
Отговори
# 270
  • София
Аз чета, не пропускам нищо Simple Smile

# 271
Здравейте и от мен,ще се радвам на вашите мнения и съвети 🙂
Поради здравословни причини миналата година пропуснахме почивките и тази година искам да наваксаме. Планираме пътуване до Гърция в началото на юли, но срещам трудности с избора на място.
Ще сме с две малки деца, затова търсим дестинация сравнително близо до Маказа – най-много до района на Кавала. Напълно осъзнавам, че тази близост няма да ни „потопи“ изцяло в гръцката атмосфера, но за първо пътуване с децата това е положението.
Аз съм била само на Тасос и в Авдира, затова не съм много ориентирана къде да се насочим. Една от идеите ми беше Керамоти – заради близостта с ферибота за Тасос и възможност да разходим децата. Но попаднах на доста коментари, че Керамоти е мръсно и пренаселено,което ме разколеба.
Разглеждала съм още Миродато, Палио и Неа Ираклица. Евентуално и о-в Тасос, само ме притеснява дали има фериботи през цялото денонощие.
Основното за нас е да има хубав плаж. Искам мястото да е спокойно и подходящо за деца, да има къде да се разходим и да вечеряме, и не на последно място – да е pet-friendly. Grinning Имаме малко куче и се чудя дали по всички плажове се допускат.

Благодаря предварително на всички, които ще споделят опит!

# 272
  • Там където
Мира,]ако искате близо до Маказа гледайте района на Фанари. Като плажове вижте в района на Меси, Миродато и Мандра. Аз лично харесвам плажа на къмпинг натура, защото е супер плитко и става дори за бебета на годинка😃

# 273
  • Mostly in my mind
Плажът на Миродато е прекрасен за деца.

# 274
Аз бях намерила една вила в Миродато, уж беше на 100 м. От плажа, но като ми изпрати локация жената и видях, че е на 500... трудно е с намирането на настаняване там.
Следя по групите за оферти, но специално за Миродато са много малко и супер оскъдни, както и отзивите за самото място.
Разбрах само, че плажът е хубав, но нищо повече за самото селце. Има ли къде да се разходи човек, къде да хапне...

# 275
Паралия Миродато не е село в истинския смисъл на думата, а по-скоро вилна зона (селото е на 5 км във вътрешността) и сградите са разпокъсани, пък и много от тях не са масивни постройки, а сглобяеми конструкции. Заради защитената зона "Натура 2000" по-рано около Мандра и делтата на Места беше трудно да се строи, сега вероятно са го заобиколили по някакъв начин, защото районът се развива покрай българското нашествие.

Иначе плажът там е много хубав, но ако искате истинско населено място с инфраструктура, заведения и улици, трябва да изберете Керамоти или Неа Ираклица. Фанари също става, но там по-хубавият плаж е на 2-3 мин. с кола извън селото, този в центъра е горе-долу.

Питали сте и за фериботите за Тасос. Не са денонощни, но са от 5 сутринта до 23 вечерта през около половин час.

# 276
  • Mostly in my mind
Само плажът е хубав и сравнително населен от българи. Но районът е забравен от бога. Параход добре го е написала. Лично на мен не ми харесва, освен ако не търсите някакво пълно спокойствие. На 20тина км е Ксанти. Там има стар град, чуден, за разходки, има много супермаркети, ритейл парк на входа на града.

# 277
Между Солун и Атина какво бихте препоръчали да се види като историческа забележителност? Ще ми се да направим междинна нощувка някъде, но ми се иска да е приятно място и да има какво да се види.

# 278
На 20тина км е Ксанти. Там има стар град, чуден, за разходки, има много супермаркети, ритейл парк на входа на града.
Да, мислех си го и това, но не мога да се ориентирам кой е най-близкия плаж.
Излизат ми хубави в близост на 20-25 км, което всеки ден да го пътуваме не е опция.

# 279
Между Солун и Атина какво бихте препоръчали да се види като историческа забележителност? Ще ми се да направим междинна нощувка някъде, но ми се иска да е приятно място и да има какво да се види.
Дион е най-близо до магистралата, малко след Катерини. Може да се съчетае със замъка Платамон наблизо, той не е кой знае какво, но ако правите междинна нощувка от България - районът е подходящ. Селата Палеос Пантелеймонас (по-туристическо) и Палии Пори (по-забутано) са със старинни каменни къщи, във възрожденски стил.

Делфи не е за изпускане и пътят през Парнас дотам е прелестен, но в туристическия сезон вече е невероятна лудница - археологическия обект посетихме, за щастие, преди доста години, но понякога минаваме в района транзит и съм изумена от количествата хора, коли, автобуси. Ако решите все пак, не спете в самия гр. Делфи, а в Арахова или Амфиса.

# 280
  • София
Lady Brinne, благодаря за предложението за хотел. Ще го разледам.

Параход, и за мен планирането е голяма част от удоволствието Simple Smile
Благодаря за насоките за Спорадите. Били сме на day-trip до Скиатос, така че по-скоро ще погледнем Скопелос (цената на ферибота до там е почти същата като от Рафина до Наксос). ММ снощи извади книгата ти и започна да чете, още си седи разделителя на Наксос от миналата година.

mladamama, много хубаво сте решили. Не знам какво сте посетили при предишно ходене, затова ще нахвърлям всичко, за което се сетя Simple Smile Надявам се, че другите момичета нямат против, че малко се отклоняваме от морето.
При първото ходене се бяхме разходили в крепостта, така че този път избрахме разходка около стените ѝ, покрай езерото. Много приятно беше. А преди това пихме по един Aperol тук, с гледка към езерото и корабчетата към острова.
Единия ден взехме корабче и отидохме до острова. По Великден бяха много на често, така че не запомних разписание. Билетите също не бяха скъпи.
Едната вечер вечеряхме в Balsamico, по препоръка тук от форума.
Едната вечер седнахме в едно заведение точно до езерото, те там са 2-3 едно друго. Гледахме това ΦΙΛΙΠΠΑΣ, обаче нямаше място и седнахме в съседното и беше също добро. (нещо не мога да му взема линк)
На връх Великден ходихме в Папинго и обядвахме в една от таверните там – печаха агнета и още в началото на разходката ни там му хвърлихме око. Много хубаво си изкарахме там, направо идилия.
На връщане спряхме на Aristis Bridge (Papigo Bridge) - детето да помята малко камъни в реката, а тя там ми се видя много красива.
После пък пихме кафе и се разходихме в Aristi
Предният ден ходихме до Monodenri и манастира в близост - гледката към каньона е много хубава.
Първия ден като пътувахме към Янина спирахме за кратка разходка в Кастория. После обядвахме в Мецово. А на връщане пък посетихме Едеса и водопадите.

Млако снимки:
Скрит текст:
Гледка по пътя за Папинго

Папинго

Реката при моста

Гледка от Аристи посока Папинго

Гледка от манастира до Монодендри към каньона

Къде избрахте да се настаните на Закинтос? Ние бяхме това (миналото де) лято през Юни.

# 281

С ранно тръгване от София, 5 часа, поне час и половина загубено време за обяд в Агия Марина, в същия ден успяхме да разгледаме Делфи. Само музея го претичахме малко. Може би трябваше обратното, първо музея, докато спаднат малко температурите и после катерене.
Спахме в Галаксиди, прекрасно място!

# 282
Към горното изчерпателно описание само да добавя, че и ние много обичаме Янина и честичко спираме там, но така и не съм харесала нито едно заведение на езерото - всички, които сме пробвали, ресторанти или сладкарници, са били ширпотреба независимо от високия си рейтинг и не по-слабата посещаемост. На островчето също не са кой знае какво.
Така че продължаваме да си ходим в Balsamiko и Μετσοβίτικη Φωλιά, вече бая години. Последния път в близост до апартамента, където спахме, се оказа едно ресторантче с африканска кухня - https://maps.app.goo.gl/aq4qEyEEHhxTJcTK8, много харесвано от местните гурмани - но бяха празници и нямаше възможност да го опитаме.
В Аристи препоръчвам Zissis и (не само) техните загорийски баници. Бяхме отседнали в Папинго преди година-две и там всичко е адски туристическо, та по-околните села се намира по-хубава храна.
Ellie D,
помня разкошните ти снимки от Наксос, а и сегашните също са много хубави. Аз неслучайно ти насочих вниманието и към по-малко известните острови от архипелага Wink - Алонисос и Скирос, макар че и Скопелос на много хора се харесва с прозрачносините си води и обли камъчета. Ама покрай Mamma Mia! и той си стана доста популярен. Алонисос е моят фаворит, а Скирос е с най-хубавите пясъчни плажове (след Скиатос, естествено, ама него нали го отхвърляме сега).

# 283
  • София
Параход, много благодаря!
Ще разгледаме и Алонисос и Скирос, аз реших набързо да хвърля поглед само на фериботите до Скопелос. А пясъчните плажове ще се харесат на детето Simple Smile

Помня, че беше писала за Μετσοβίτικη Φωλιά. Ние го търсихме миналата година. Да пъти се въртяхме в кръгче, докато разбера, че не го откривам, защото беше затворено по празниците и без масите отпред не си личеше, че там има заведение.

# 284
Здравейте! За първи път сме решили с двете деца на 7 г. и 15 г. да отидем до Гърция.  Събирам мнения за плаж Паралия Карияни в Каряни и околностите. Подходящ ли е за деца и изобщо какви са ви отзивите от там?  Приемам мнения и за интересни забележителности в него район около Кавала. Търсим тихо и спокойно място, самостоятелна семейна къща, да не е много пренаселено и близо до плажа ако е възможно. Харесахме и се спряхме на една семейна къщичка буквално на плажа.
Локация: https://maps.app.goo.gl/MKrNhcXqiArkRDQ66
Някой ходил ли е там?

Общи условия

Активация на акаунт