На море в Гърция 2026

• 21 889
  • 323
  •   3
Отговори
# 255
  • София
Γεια σας, κορίτσια!

Отдавна не съм се включвала, но ви чета.
Голямо умуване падна къде да се насочим това лято. Миналата година по това време вече имах концепция и даже резервации.
Тази годдина ми се искаш да отидем някъде, където не сме били и започна голямото чудене. Септември бяхме на Цикладите и затова решихме да си спестим тази година разходите за фериботите по това направление, иначе един ден задължително ще се върнем на Наксос. Пелион, Евия, все още не ни привличат и не го усещаме като да се запътим натам. По същия начин и Пелопонес, там бяхме вече на първия пръст, но останалите си мисля, че ще ги обикаляме по-скоро детето като порасне още. Миналата година много се бяхме навили за Китира, обаче сега нещо се разколебахме. Обмисляхме Родос със самолет, но след като разкарах на ММ за пътуването на Параход около Нова Година, и решихме, че и ние по-скоро предпочитаме да отидем извън сезон. Лесвос, Хиос, отпаднаха заради дълогото пътуване с ферибот и неудобните дни.
И както и да го въртя и все стигам до Blue HeartКефалония Blue Heart, сърцето ме тегли натам. Оказа се, че и ММ се чувства по същия начин. И така, вече имаме резервация за Юни за същото студио, в което бяхме през 2024. Като си говорихме снощи още колко места искаме да посетим там, става ясно, че и това няма да ни е последното ходене Simple Smile

Сега остава да мислим за морето през Септември.

Иначе и за Великден имахме същите размисли и страсти както и за морето, но там доста по-бързо стигнахме до заключението, че отново ще отидем в Янина и ще обиколим някое от другите села в Загорохория, които не сме посетили досега.

А за 3-те почивни дни около 1-ви Май планираме Метеора. Предстои да разгледам места за настаняване, защото при това пътуване ще сме 6 човека с 2 коли.

Не знам при вас как е като планирате пътуваията си към Гърция, обаче аз се вълнувам и радвам като малко дете. Зимата никога не ходим, все имаме други ангажименти, и времето до пролетта/лятото ми се струват безкрайни.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 14:05 от Ellie D

# 256
  • В полите на Пирин планина
За Метеора мога да препоръчам този хотел: https://www.meteoritis.com/. Съвсем до манастирите е. Наоколо има и къде да се яде.

# 257
Не знам при вас как е като планирате пътуванията си към Гърция, обаче аз се вълнувам и радвам като малко дете. Зимата никога не ходим, все имаме други ангажименти, и времето до пролетта/лятото ми се струват безкрайни.
Е, как? Това планиране и очакване ми осмисля годината Simple Smile Макар че ние гледаме и зимата да ходим поне веднъж за кратко, че не се издържа - най-често в почивните дни около Коледа и НГ, обяснимо с работни задачи.

Ellie D, и за нашето семейство Кефалония е много специален остров и единственият в Гърция, където сме били цели четири пъти, какво повече да кажа? Повечето и второ посещение не са заслужили, предвид богатия избор.
За септември може да обсъдите Спорадите, и то не толкова Скиатос, колкото Скопелос, Алонисос или Скирос. Фериботът не е особено по-евтин, отколкото на Цикладите, но е значително по-кратък (за първите два). За Скирос е и евтин, и кратък, но се хваща от доста по-далечна точка на сушата.

# 258
    Ellie D
    , и ние за Великден избрахме Янина 😃. Първото ходене там много ни хареса и сега дойде момента да повторим. Приемам препоръки за места за разглеждане и заведения.
    Лятното море съм го измислила още миналата година и само чаках да дойде януари за избиране на настаняване. Така вече имаме резервация за Закинтос и съм спокойна 😃.
[/list]

# 259
Привет на всички! Търся съвети и ориентир относно Кефалония. Миналата години в края на юни бяхме няколко дни в Парга и няколко на Лефкада. Тази година съм се насочила към Кефалония. Къде да отседнем, какво да видим, плажове, заведения. Не сме претенциозни. Имаме на разположение. седмица 😊

# 260
Dotiii,
това е един от островите, за които се пише най-много в темата. 43 страници отговори излизат в търсачката на ключова дума "Кефалония".

# 261
  • София
Дали ще може една забележка към уводната статия на темата ?
Не е плажа на Офринио най-близкият такъв до София , плажа на Неа Врасна е като минем по пътя през планината .

# 262
Това не е вярно. Неа Врасна е на 306 км, а Офринио на 290.

Разбирам, че искате да блеснете в женски форум, но фактите са неумолими Simple Smile

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 18:15 от Параход

# 263
  • София
Пътят през Нигрита ни дава 289 километра до плажа на Неа Врасна и не е нужно на Серес да продължаваме по посока Офринио за да стигнем до него и навъртим 306 километра .
Разбирам , че не желаете да оборват Ваше твърдение , но фактите са неумолими Relaxed

# 264
Кой ви го дава? Откъде пътувате? Току-що въведох този маршрут на Google Maps и е 308 км. Пак е повече от 290. Ще се радвам и вие да се подкрепите с някакви доказателства.

https://maps.app.goo.gl/ZVELeTYD1zu8CVf87

Па да не говорим, че заради завоите в планината се пътува половин час по-дълго от нормалния път до Неа Врасна.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 18:16 от Параход

# 265
  • София
Ами да бъдем по - точни разстоянието е 282 километра а не както аз съм написал грешни 289 , което е моя грешка - https://bg.utc.city/3354323-2925404 .
Пътуването и в двата случая е засечено от центъра на София , нали така се засича все пак .
От друга страна рядко използваният път който цитирам напълно ме удовлетворява да си остане такъв .
Примерно когато ми се наложи август да отскоча до Порто Куфу , все пак той и областта са едни от малкото спокойни места през август в северна Гърция минавам по него и не вися в задръствания .

# 266
Не че имам 100% доверие на Гугъл във всички ситуации, но се съмнявам този любителски сайт да е по-точен. При всички случаи мерят една и съща отсечка, тъй като гледам картата. Може би сайтът е ваш и искате да го рекламирате?

Иначе за мен този път е свързан с мъчително каране с 20 км/ч след трактори и комбайни, тъй като е земеделски район и са буквално "на всеки километър". След 1-2 такива опита нямам никаква причина да минавам по него, дори и по-кратък да беше в километри. Пък и без това Неа Врасна е от местата, където и пари да ми дават, не отивам на почивка.

# 267
  • София
Айде пак търсим нещо нередно , само и само защото оборвам с факти дадено твърдение ?
Ами ще ги засека точно по километраж , примерно от Руски паметник до самият плаж , така устройва ли ви ?
И без това участъка Кавала - Ставрос го посещавам доста често заради работата ми , та не ми е проблем .
От друга страна нали за най-близък плаж идеше реч ?
Аз също не харесвам Неа Врасна , Офринио също , но пък любимо ми е юни да спя в Неа Врасна , места за паркиране бол и никаква блъсканица , а на плаж да ходя по някои от красивите и спокойни плажове по това време на годината около Олимпиада .
Лека вечер желая .

# 268
  • София
П.И., за километрите нямам намерение да взимам отношение, а и не мисля, че спорът е градивен, но за ваша информация ще ви кажа, че мястото, което споменавате в горния пост, е Порто КуфО с ударение на О. Не мога да си обясня това желание на някои българи да променят чистото гръцко о с у. Любимото ми е Александропулис вместо Александруполис, там даже има двойна замяна.
И за да се приеме много назидателно постът ми, ще кажа, че много се радвам, че темата се раздвижи. Тази година Гърция няма да е във фокуса на основните ми почивки, но се надявам поне един уикенд да успея да й отделя. Малко е и сигурно ще ми липсва, дано изникне някоя неочаквана възможност.

# 269
Миленка,
и ти липсваш на темата. Пожелавам ти все пак да успеете да намерите, било и малко, време за Гърция.

Общи условия

Активация на акаунт