На море в Гърция 2026

• 7 461
  • 90
  •   1
Отговори
# 60
То и за мен. Колкото и да се опитват да я съсипят, е без конкуренция за море в Европа. Ходих последните две години в Сицилия, Сардиния, Пулия, Майорка и френския Лазурен бряг - някои от местата ми харесаха много, други не чак толкова, но никое не можа да измести Гърция от сърцето ми като дестинация за лятна почивка. Ще ги посещавам извън плажния сезон.
В Хърватия, Черна гора, Турция и Кипър също съм ходила неколкократно през този век - от тези само морето и плажовете на Кипър са прекрасни, но пък там туризмът и нравите изобщо нямат формата, която предпочитам, прекалено е поангличанчено, пък и руснаците като добавиш... В Хърватия също ми харесва за разходки и разглеждане, но при целия тоя камъняк загубих всякакъв ищах да я посещавам през лятото.
Някои недостатъци се преглъщат, ако има спокойствие и усамотение, но като добавиш и лудница - стават неприемливи. В Гърция все още и през високия сезон мога да намеря плажове, където на 100 метра от мен няма да има друг човек. В Сардиния в средата на септември имаше по 100 човека на кв. м на плажовете...

# 61
За ранно планиращи:

https://www.anek.gr/en-gb

Трябва да се свали някакво приложение. Нямам идея дали намаленията ще са реални.

# 62
  • Русе
Добро утро!
И аз предпочитам да резервираме от рано - ноември/декември. За началото на юли запазих нощувки в Лефкими / Корфу/. Много ми се искаше най-накрая да отидем на остров. До сега все сме били в северната част на континентална Гърция. ММ иска да сме с колата, та ще се поубием от път.  Ние и до границата имаме доста. Сигурно ще имаме междинна нощувка в Сандански. Надявам се да ми е добър избора.

# 63
След границата всичко е магистрала, пътува се леко и приятно. По-трудното ще ви е до Кулата. В посока Корфу ще спестите и натоварената част от околовръстното на Солун, което май и това лято ще е в ремонт от страната на Халкидики.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 11:41 от Параход

# 64
Привет и от мен. Този септември почивахме на Кефалония. Blue Heart

От Йонийското крайбрежие сме били и два пъти в Парга, веднъж на Сивота.

Догодина се очертава да сме само двамата с мъжа ми и се чудя дали да не изберем Итака или Паксос...Искам някое малко живописно селце, подобно на Асос и Фискардо на Кефалония, с опция за красиви плажове-заливчета наблизо. И да не е гмеж от туристи.Sweat Smile Макар че не знам дали има такава опция за Паксос лятото...Примерно юни или септември...

Къде бихте препоръчали?
Паксос съм обикаляла само с корабче от Парга, не познавам вътрешността на острова.

# 65
  • Русе
Благодаря.
А в самото Лефкими има ли къде да се разхождаме вечер? Малко се притеснявам, тъй като миналата година бяхме в една вилна зона до Аспровалта и уж разстоянието не беше толкова голямо ( около 2км), но се минаваше по едно натоварено шосе без тротоари и умрях от страх за децата. За това си причинихме само едната вечер. Съпругът ми вечер предпочита да сме без кола, за да пие някое и друго узо. Blush

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 11:40 от lubito

# 66
Догодина се очертава да сме само двамата с мъжа ми и се чудя дали да не изберем Итака или Паксос...Искам някое малко живописно селце, подобно на Асос и Фискардо на Кефалония, с опция за красиви плажове-заливчета наблизо. И да не е гмеж от туристи.Sweat Smile Макар че не знам дали има такава опция за Паксос лятото...Примерно юни или септември...
Който и да изберете, дебнете за резервация от рано. И двата острова са със сравнително малко и скъпо настаняване, но пък това ги спасява от прекомерно претоварване. На Паксос знам една Лефкотеа Граматику, има малка местна туристическа агенция. Аз навремето бях отседнала през Букинг, но това лято приятел от чужбина ме помоли за съдействие за настаняване в пик сезон и го свързах с Лефкотеа, много доволен остана. А баща й има половин метър мустаци, голяма терца е Simple Smile Ако имаш нужда, ще ти пратя контакт.
На Паксос - Лака или Лонгос, второто е малко поангличанчено, макар че е дребно и живописно.
На Итака - Киони или Ставрос (второто, ако сте склонни не на морето, с панорамни гледки отвисоко). И двата острова нямат пясъчни плажове.

lubito,
провери внимателно къде е хотелът ви, за да си отговориш на този въпрос. Лефкими не е малко, но е доста дълго и разпокъсано. Около пристанището е пустош, самото село е във вътрешността. Освен това на плаж ще ходите с кола. Но пък най-хубавите плажове на острова ще са близо до вас.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 11:53 от Параход

# 67
Благодаря, Параход, за бързия отговор!
 Може една година на Паксос, една на Итака. Smile
Като се знаем, трудно ни е след Йонийското синьо да решим да сменим дестинацията. Сега ще се поровя да видя за опции на Паксос вероятно, че отдавна ми е на сърце.Blue Heart

А идеята за Итака вчера ми хрумна след филма "Завръщането" с Ралф Файнс за Одисей. Satisfied

# 68
То за Итака сега баш е време да се ходи, че другото лято като излезе грандиозната "Одисея" на Нолан, ще му чуят името по целия свят и налазят. А в "Завръщането" сякаш не го бяха представили в много привлекателна светлина Simple Smile

# 69
Free Soul, ако трябва да избера само един остров между Паксос и Итака, може би ще Паксос ще ми е първият избор.

И си приличат, и не точно. На Паксос ми се видя по-живописно откъм архитектура, на Итака има повече гледки. Антипаксос е още едно нещо, което ще ми наклони везните в полза на Паксос Simple Smile Много лесно се стига от Гайос с едни малки лодки-таксита.

# 70
  • Русе
Цитат на: Параход

lubito,
провери внимателно къде е хотелът ви, за да си отговориш на този въпрос. Лефкими не е малко, но е доста дълго и разпокъсано. Около пристанището е пустош, самото село е във вътрешността. Освен това на плаж ще ходите с кола. Но пък най-хубавите плажове на острова ще са близо до вас.
На нас не ни е проблем ходенето на плаж с колата, само вечер към таверните. Blush
Разстоянието от апартамента до тях е около километър, 15-20 минути пеш. Идеално за разходка, но зависи от трасето. На картата не виждам обособена централна част или пешеходна зона за разходки, за това се обръщам към потребители, които са почивали в Лефкими.

# 71
Заведенията и местата за разходка са най-вече по брега на реката https://maps.app.goo.gl/fB3DjG6teZcBRSMR7
и централния площад https://maps.app.goo.gl/BX4qHyvs64EPVaZZA
Улицата, която ги свързва, е без тротоари.

# 72
  • Русе
Благодаря,Параход!
И аз така видях на стрийт вюто, но се надявах някой да ме опровергае.
Ще го помислим.

# 73
Оф, сега пък и Итака ще налазят, аман. Sweat Smile
"Завръщането" ми хареса, чудесна игра на Ралф Файнс и Жулиет Бинош.Heart И беше снимано в Гърция, което си е голям плюс. Това е малко лирично отклонение...

Благодаря, Deviant Art. Плували сме в лагуната на Антипаксос, незабравима красота. Simple Smile Благодаря за отзива за гледките, много държа и на тях. Даже са ми приоритет. Heart Eyes

Ще посетим и двете, само да изберем в кой ред.

# 74
Те и двата са в Гърция снимани, но никой от двата на Итака. Основно са на Пелопонес. В "Завръщането" има сцени и на Корфу. Интериорите са във франкския замък Хлемуци близо до Килини. Минахме оттам миналия юли преди ферибот, а-ха да го посетим, но беше смъртоносна жега и интересно работно време, а ние не сме от ранобудните.

За феновете на Паксос препоръчвам сериала на Нетфликс Maestro in Bluе - бозица, но действително е там заснет. Ето тук съм снимала къщичката с пианото, която играе централна роля в сюжета (розовата вдясно) още преди да си я харесат Stuck Out Tongue

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 14:10 от Параход

Общи условия

Активация на акаунт