Коледа 2025

• 87 966
  • 1 439
  •   1
Отговори
# 1 395
  • Mars Hotel
Би ли споделила адаптираната рецепта? Да те цунем и ние. Smiley

# 1 396
Би ли споделила адаптираната рецепта? Да те цунем и ние. Smiley
Voilà:
Скрит текст:

Бонбони с вкус на Мостачоли:

130 гр. обикновени бисквити с масло смлени на брашно.
70 гр. бадемово брашно или смлени бадеми.
125 мл.л - сок от портокал, силно кафе и ром 50/50/25 - съотношението е по желание само спазете грамажа.
20 гр. мед. За любителите на сладкото - може и повече - "на вкус".
1 л. масло.
4 пълни с.л. натурално како с висока масленост.
50 гр. наситнен черен шоколад.
Шепа сини сливи нарязани на възможно най-дребно.
Кората на 1 портокал.
2 ванилии.
Настъргано индийско орехче.
1/3 ч.л. канела.
Няколко капки есенция горчив бадем.
Щипка сол.

В топлото кафе стопих меда /нашият е захаросан/ и маслото, добавих рома и портокаловия сок. В добре смесените сухи съставки изсипах течните и омесех набързо тестото. Оформих на топка и охладих за няколко часа в хладилника. Оформих топчета и ги овалях в натурално какао като "трюфели". Могат да се топнат и в разтопен шоколад или да се овалят в ядки и каквото там си предпочитате.

Накрая ядете и рИвете. Joy

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 13:16 от Sysly

# 1 397
  • Бургас
Това е много мое Simple Smile.

П.П.  После ще рИва на кантара.

# 1 398
Това е много мое Simple Smile.

П.П.  После ще рИва на кантара.
Няма бе, постарала съм се да е максимално щадяща за кантара. Grinning Пък и се утеши поне с това, че няма да ревеш сама. Май сме доста, цял хор ще спретнем. Joy С глас се смея. Grinning

# 1 399
Имах много заквасена сметана и направих тортата на Тереза Маринова с ябълки, бисквити и само с 2 с.л. захар. Не стана сладка и отгоре добавих бурканче сладко от боровинки - стана много свежа.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 14:24 от donatellla

# 1 400
  • София
Честита Нова Година на всички!

Чета ви с огромно удоволствие, възхищавам се на уменията и прекрасните ви постижения! Снимките ви са меко казано отварящи апетита, но някакси втора Коледа устоявам на изкушенията, може би и защото пътувам и няма как да се развихря. Онзи ден, обаче, реших да направя един Баски чийзкейк по рецептата на Микки, но с маскарпоне, и печене по Пейч. Бях вминиачена по правене на чийзкейкове до преди 2 години, с или без печене, но ме връхлетя преддиабетното състояние и спрях приготвянето им. Признавам, че това е най-лесния чийзкейк, който съм правила досега и се радвам, че споделихте рецептата му. Сега ще се опитам и да сложа снимки, пък дано не са по-големи от 5МВ.

# 1 401
  • Euskal Herria
Искам да помоля за рецептата за сладкиша с бисквити, ябълки и кексовото тесто.

И едно предложение - да направим тема за сладкишите? В последните страници се споделят доста рецепти, мисля, че ще е хубаво да си има отделна тема за тях.

# 1 402
  • софия
Ох, ужасни сте! Имам в хладилника едно маскарпоне от промоцията на Лидл. Ще трябва да направя баския чийзкейк.

# 1 403
Ще ме вкарате в нова беля с този Сан Себастиян, дето почти не обичам чийзкейкове - то от коледната и следколедната не съм излизала още  Simple Smile
И с бонбоните Мостачоли ще се изкуша...кантара го скрих - без майтап, то няма и смисъл да го гледам, дрехите са красноречиви...
Благодаря ви за рецептите!
По чудо са останали 2 бонбона и от моя експеримент - идеята първоначално беше да направя Моцарт, но на село нямах лешникова нуга и я заместих с половин домашно озахарена черешка, че бяха големи. Черешите киснах първо в 2 с.л. бадемов ликьор, отцедих ги (тук тайно се изпива ликьорът Simple Smile ) и ги обвих в марципан, смесен със ситно смлян шам фъстък. Следва охлаждане  за половин час в камерата и топване в смес от разтопени млечен и тъмен шоколад с добавка на 1ч. л. кокосово масло. Станаха сполучливи, поне за вкуса на нашето семейство и гости (за гостите не мога да кажа дали са били откровени или възпитани).
Успях да ги снимам преди да поемат последния си път.

# 1 404
Кубратова, ще се разправяме с теб! Още не изяла моите бонбони и вече мисля за твоите. Blush
Скрит текст:
А с кантара проблеми нямам, защото нямам кантар. Grinning Без майтап, никога не съм имала. На един рутинен годишен преглед, личната ме попита колко кила съм и аз отговорих, че не знам. Погледът и беше безценен! Joy Каза ми, че по всяка вероятност съм единствената жена на Планетата, която не знае колко килограма е. Grinning

# 1 405
И аз нямах кантар до някое време, пожелавам ти да си останеш без този досадник Simple Smile
Над 50 години се движех в граници между 45-52 кг и не ме интересуваше колко точно са в този диапазон, докато изведнъж не качих 20 и така се сдобих с досадника, уж за контрол. Ама и той не е в състояние, махна с ръка и се прибра под един шкаф, сега просто го подритнах нервозно по-навътре и не го стигам, пък и не искам Simple Smile   
П.П. Приветствам идеята за тема за сладкиши, така и така си хортуваме сладко тук...изключително приятна компания и атмосфера, бих казала, че е най-радостната и топла атмосфера във форума.

# 1 406
  • Бургас
И аз съм За тема за сладкиши!
Че като видя ,,Коледа,,, и се стряскам Simple Smile

# 1 407
  • In transit
Искам да помоля за рецептата за сладкиша с бисквити, ябълки и кексовото тесто.

И едно предложение - да направим тема за сладкишите? В последните страници се споделят доста рецепти, мисля, че ще е хубаво да си има отделна тема за тях.

Яна, давам ти рецептата, която знам от баба ми. По принцип в повечето случаи горния блат с пандишпана се получава отделен пласт, но аз обичам да се слее с ябълките, така е по-сочен.

Аз също съм ЗА отделна рецепта за сладкиши.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 15:33 от Mikkey

# 1 408
  • София
........................
Voilà:
Скрит текст:
Бонбони с вкус на Мостачоли:
130 гр. обикновени бисквити с масло смлени на брашно.
70 гр. бадемово брашно или смлени бадеми.
125 мл.л - сок от портокал, силно кафе и ром 50/50/25 - съотношението е по желание само спазете грамажа.
20 гр. мед. За любителите на сладкото - може и повече - "на вкус".
1 л. масло.
4 пълни с.л. натурално како с висока масленост.
50 гр. наситнен черен шоколад.
Шепа сини сливи нарязани на възможно най-дребно.
Кората на 1 портокал.
2 ванилии.
Настъргано индийско орехче.
1/3 ч.л. канела.
Няколко капки есенция горчив бадем.
Щипка сол.

В топлото кафе стопих меда /нашият е захаросан/ и маслото, добавих рома и портокаловия сок. В добре смесените сухи съставки изсипах течните и омесех набързо тестото. Оформих на топка и охладих за няколко часа в хладилника. Оформих топчета и ги овалях в натурално какао като "трюфели". Могат да се топнат и в разтопен шоколад или да се овалят в ядки и каквото там си предпочитате.

Накрая ядете и рИвете. Joy
Записах я, хареса ми, но няма да я направя категорично от суетни съображения! Ще я направя догодина по коледното време, то ей го къде е, още малко и Коледа дошла, ха-ха. Заради малката направих този ябълков сладкиш, който споделих, че е кухненски, но много вкусен, и един КЛАСИЧЕСКИ ФРЕНСКИ БРИОШ - CLASSIC FRENCH BRIOCHE, който беше раздаден на минутата, и да го махна от вкъщи, че е силно пристрастяващ, а аз не искам, защото  кантара стои  в банята и не мога да не се кача да се видя дали съм се  докарала на плюс или не, но до момента успявам да се въздържам успешно без плюс.
Скрит текст:

# 1 409
  • Варна
Нашият кантар се скри под пералнята някъде по ковида и не ще да излиза, само очичките му светят отдолу.
И аз си копирах мостачолените бонбони, а напоследък разни портокалопити ми намигат, та... ще търся султан да ме зачисли към харема си таквази пуФкава.

Общи условия

Активация на акаунт