Коледа 2025

• 88 961
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря за темата!
Ще я среда за вдъхновение.
Много красиви неща показвате и давате страхотни идеи.

# 136
Natalyna, много благодаря за подробното обяснение.
Определено го намирам за доста полезно и добих представа.
Ще пробвам с печатите тази година.

# 137
Здравейте,
с интерес ще следя за идеи за основни коледни ястия и солени деликатеси. (Тук не се пости, а и само за мен, не става)
Досега сме правили - телешко филе,  гъска, патица, скариди+морски дарове, азиатско фондю. Иска ми се да е нещо ново и различно, но без много баене, т.е. слагаш го във фурната и забравяш.

# 138
  • София
Уж видях, че има нова тема, пък не съм я чекнала и хоп - 10 страници!
Бриз, прегръдки и от мен! Пожелавам ти спокойна и умиротворена Коледа. ❤️ Дано намериш сили за празник с близките си. 🤗
И аз съм от тези, които винаги правят поне два-три вида сладки за Коледа.
Откакто се роди синът ни, си създадохме традиция - след рождения му ден (15.11) сваляме детската украса и веднага слагаме коледната. Така ни е празнично и пъстро два месеца. ⭐ Е, вече украса за РД няма, но пак слагаме коледната рано.
М.г успях само с меденки и гръцка курабия с бадеми, като замествам захарта с малтитол и работя с типово и пълнозърнесто брашно. Резултатът беше добър. Тази година се надявам да успея с повече видове от вашите топ предложения.

Тъй като съм в бранша на ХВП, да предупредя, че преди месец и нещо на пазара се изсипа незнайно колко, но явно огромно количество краве масло с изтекъл срок  и влошени качества. Съответно вероятно е препакетирано и се продава. Самата аз го улучих два пъти, така че горещо съветвам да избягвате всички опаковки, имитиращи "краварката в левия ъгъл", също и златната опаковка без картинки, с надпис Дойчемаркенбутер.
В момента във Фантастико има промо на Монарх - два пакета за 10 лв.

Прекрасно е, че всички кулинарни корифеи са в темичката за вдъхновение и съвети! Nature Star2

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 08:55 от sofyia

# 139
  • София
Здравейте, искам да ви питам как замразявате маслото. Има ли нещо специално или просто го слагам в камерата? И по-важният въпрос е за колко време се размразява? Също така  след като го размразя може ли да си седи в хладилника седмица-две? Искам да си купя от този Монарх на промоцията, защото това ми е любимото масло, но има месец до правенето на сладки и се чудя.
Не замразявам нищо и нямам никакъв опит в това, така че ще съм много благодарна на помощ от вас.

# 140
  • In transit
Вече две години съм основно на италианско краве масло, с отличен вкус, качество и цена, от Метро. Има три вида, и трите са чудесни, като между двете брандирани за метро няма разлика във вкуса. И двете са с 84% масленост и са идеални дори за всякакви тестени изделия от типа на кроасани, Панетоне, Пандоро. Италианските и Лурпак са ми фаворитите. Всичко останало е компромис с вкуса, за мен. Особено, ако е преопаковано в България, както каза София. Hug

Тази година съм решила да направя Пандоро, че миналата не остана ред, но ще го направя малко по-рано. Много го обичам, а като гледам готовите по магазините, ми се прияде.

# 141
Leonie, за слагането във фурната и забравянето пиринци (да не се сърдят другите области, не съм проучвала произхода детайлно, ама знам за банската) още едно време са измислили капамата Simple Smile 
Не подхожда на изброеното от теб меню като стил, но се готви именно така, само едни сармички завиваш, ама покрай сладкарската вакханалия по празниците те не изглеждат хич натоварващи. 
София, благодаря за информацията! И аз веднъж улучих такова масло (явно и Монарх се пакетира така - миришеше остро на ацетон и го изхвърлих).

# 142
..покрай сладкарската вакханалия по празниците те не изглеждат хич натоварващи...
А, сладки вече не правя, нямам нито време, нито желание, нито пък някой у дома настоява. Предишни години изкарвах по цял ден в кухнята, тук нали се носи навсякъде, но мина тая.
Капама не знам дали ще се приеме добре, че ще имаме гости и не им знам вкуса.
Искам хем да е по-изискано и представително, хем да не е много работа Smile Че като включим и останалото меню: супа и/или предястие, салата/и, гарнитура, плюс десерт.... Ще разгледам пак нещо пълнено, така че, докато е във фурната да стане готова и гарнитурата.

# 143
sofyia, благодаря за информацията!

Днес купих от ирландското масло от Лидл. Като прочетох написаното от sofyia, веднага го помирисах и опитах, добре е.
Аз съм правила сладки и с маслото на Родна стряха (Лидл), което е произведено в Сливен (проявявам местен патриотизъм), не съм имала проблеми, всичко се изяжда.

За замразяването на масло.
Ако има срок на годност до момента, в който ще го ползвам, не замразявам. Иначе както е пакета, слагам във фризера. Преди деня, в който ще го ползвам, премествам в хладилника и после действам по рецептата.
Може преди да се замрази, да се раздели на толкова, колкото е необходимо по рецептата. После във фолио за свежо съхранение, после надписано в торбичка и във фризера, а може и да се вакуумира на необходимите порции и после във фризера.

# 144
  • Русе
Скрит текст:
sofyia, благодаря за информацията!

Днес купих от ирландското масло от Лидл. Като прочетох написаното от sofyia, веднага го помирисах и опитах, добре е.
Аз съм правила сладки и с маслото на Родна стряха (Лидл), което е произведено в Сливен (проявявам местен патриотизъм), не съм имала проблеми, всичко се изяжда.

За замразяването на масло.
Ако има срок на годност до момента, в който ще го ползвам, не замразявам. Иначе както е пакета, слагам във фризера. Преди деня, в който ще го ползвам, премествам в хладилника и после действам по рецептата.
Може преди да се замрази, да се раздели на толкова, колкото е необходимо по рецептата. После във фолио за свежо съхранение, после надписано в торбичка и във фризера, а може и да се вакуумира на необходимите порции и после във фризера.

От много години ползвам само ирландското краве масло от Лидл и досега не съм имал проблеми / има кратък срок на годност - около 30-45 дни/. Освен него и едно ирландско от Била /различна марка от Лидълското и с по малък грамаж - 200  г/.Тази седмица в Лидл е на промоция / годно до 26.12./ и се заредих с 1,5 кг. Понякога вземам оттам датско или английско. Тях ги пускат много по рядко. Други марки много по рядко вземам, и то предимно за готвене, не за сладкиши.

# 145
Leonie, ако не е проблем ползването на свинско, взимаш голямо парче филе или бут, шпиковаш с чесън, моркови и кисели краставички, смесваш подправки по ваш вкус с малко масло и хубаво намазваш месото. Може да го овържеш с готварски конец, за да държи някаква форма. Завиваш в хартия за печене и после в алуминиево фолио, а може да го сложиш и в плик за печене. Печеш до готовност като накрая го развиваш и оставяш да се запече леко. Тук може да се намаже и с малко сос барбекю. При поднасяне го нарязваш на филийки.
За гарнитура вариант е да сложиш картофи и моркови в един плик за печене, сол и подправки на вкус, малко мазнина и ги слагаш да се пекат в тавичката до месото. Или да направиш някакви други задушени зеленчуци, или пък картофена салата, мачкани картофи или пюре, или зелена салата, а защо не и някаква туршия. Като добавка при сервирането гъбен или някакъв друг подходящ сос.
За десетина минути си готова с подготовката и после печката си върши работата.

# 146
peych, моето е годно до 12.12.25. Като ходя в събота, ще видя дали няма да има някое с по-дълъг срок на годност. Макар че съм ползвала замразено масло и след срока на годност, и не е имало проблем.

За солени ястия за Коледа - дърпано свинско, отстрани в тавата слагам моркови, лук, картофи, всичко става наведнъж.
Пепчо има рецепта в блога си за печено цяло парче месо от рибицата. Правила съм го, също става много вкусно (пак заедно с месото се прави и гарнитурата).
За предястие препоръчвам от блога на Мики "бриош питка със сърце от камембер" (мисля, че така беше озаглавена рецептата). Много е ефектна и вкусна. Джейми Оливър в коледните си предавания прави подобна.
За новогодишната вечеря правя сарми с кайма и кисело зеле, руска салата по рецепта на Пепчо. Тогава сме само тримата аз, ММ и малката щерка, за Коледа правя другите ястия, за които споменах, че идват и голямата щерка и зетко.

# 147
  • Русе
Ето няколко предложения за Рождество Христово със свинско месо. За Нова година предимно готвя птица или заек.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_23.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_12.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/01/blog-post_25.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_8.html

# 148
Пейч, милост, моля!
Но и благодаря за прекрасните (както винаги) предложения! Този път и аз ще разнообразя, вероятно с някоя от тези рецепти. Че даже няма и да чакам Коледа.

# 149
Записвам се и аз в темата. Засега никога не пропускам ванилените рохлички, меденки и мини щолените. Ще се вдъхновявам от вас за останалото.
От ebag ми бяха пуснали рецепти за бавно готвене и съм си харесала Рецепта за Бьоф Бургиньон.

Общи условия

Активация на акаунт