Коледа 2025

• 88 976
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 120
  • In transit
Да, видях ги. Много неприятно. Освен да вземеш и една с 6 гнезда, а тази да я пазиш за нова фурна или да пробваш да я смениш, ако пазиш бележката.

# 121
И на мен една Коледна тава за сладки с капак от пепко не ми влиза заради дръжките за удобно хващане в при това класическа готварска печка на Gorenje. 2-3mm е по-широка. Но на фурната ми Neff пасна.🤔

# 122
Имам тези форми и търся успешна рецепта за тях - тази от книжката в кутията нещо не ми се получи.

Някой с опит с такива ?

# 123
  • Czech Republic
Имам тези форми и търся успешна рецепта за тях - тази от книжката в кутията нещо не ми се получи.

Някой с опит с такива ?

Това са печати, нали?

Линцерово тесто или това което по-горе писах за Нутелови линцери.
По принцип всяко маслено тесто би трябвало да стане, но при работа трябва да е студено, за да държат печатите  по-добре.

Или можеш да ползваш трика, за който съм писала и преди - преди печене може да ги минеш с какаова вода (1 ч.л какао разтваряш в 100мл. вода) и мажеш преди печене.  При печенето водата се изпарява и остава какаото в длъбнатините.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 11:48 от natalyna

# 124
  • софия

Някой с опит с такива ?

Имам същите печати. От години ползвам тази рецепта, но е модифицирана по мой вкус, не слагам джинджифил и канела, а много ванилия, много сполучливи бисквитки, любими на децата.

Това са моите бисквитки.

# 125
Аз не съм работила с печати до сега, но мисля тази година да пробвам.
Какви са подводните камъни? Да не се натиска прекалено тестото, за да не се скъса ли или нещо друго?
И каква е разликата между печата и точилките, които са фигурирани, освен че с печатите може би имаш в един комплект много повече видове "картинки", има ли нещо друго?

# 126
  • София
Какви са подводните камъни? Да не се натиска прекалено тестото, за да не се скъса ли или нещо друго?
И каква е разликата между печата и точилките, които са фигурирани, освен че с печатите може би имаш в един комплект много повече видове "картинки", има ли нещо друго?

Моята техника е да ги набрашня преди да притисна, така се отлепят лесно и тестото не залепва. Слагам си малко брашно на плота, топвам печата и слагам върху тестото.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 14:38 от catty m

# 127
Natalyna,  с какво сладко е най-добре да се слепят нутеловите линцери?

# 128
Имам питанка. Тези сладки дали издържат месец ? Харесах си ги от първата страница : Унгарски сладки с крем сирене и кайсии и френските макарони ? Малко се смутих,че макароните се правят с престоели белтъци. Аз ги хвърлям ако останат един ден, защото ме е страх . ............
Точно от първа страница не съм правила "тези сладки", кои са "тези" не зная, не мога да разбера, там има много сладки.
Да станат хубави макарони задължително е белтъците да престоят 3 -4 дни в хладилник, даже и 5 дни. Нищо има няма имат дълъг срок на давност при правилно съхранение.

Унгарски сладки с крем сирене и кайсии  - не съм си подредила явно изречението

# 129
  • Czech Republic
Natalyna,  с какво сладко е най-добре да се слепят нутеловите линцери?

Аз ги слепвам с Нутела 😆 Така ги обичат моите момчета,  но може да слепиш и с малиново и с кайсиево или портокалово. Каквото обичате.

# 130
  • София
============
Някой с опит с такива ?
Също ги ползвам, малко са ми големи, но стават . Ето тук съм ползвала, това са някакви меденки
Скрит текст:

# 131
  • In transit
Донатела и с тестото за канелените спекулос става да се правят печати, става и за релефна точилка. Показвала съм миналата година.

# 132
Cinnamon buns минават ли за Коледна рецепта?🤔

# 133
  • Под сянката на разлистените кактуси
За коледна закуска - да, ама за сладки няма да минат Grinning И трябва да се изядат до следващия ден, иначе изсъхват

# 134
  • Czech Republic

Разликата в печати и точилки е, че при печатите мотива е изпъкнал и съответно на бисквитката остава вдлъбнат. При точилките обикновено е точно обратното, мотивите са вдлъбнати и върху тестото, остават изпъкнали. При втория вариант, манипулацията е малко по-трудна и изисква опит. При точилките с по-плитък релеф, може да се загуби релефа, а при тези с по-дълбок, понякога тестото остава във вдлъбнатините.
Тестото не трябва да се разточва предварително много тънко, защото допълнително се разтяга при минаване с релефната точилка. Трябва да е също доста студено.  За по-добро изпъкване на релефа, може да се използва трика с какаова вода при тях. При печатите става и с топване на печата в какао преди да се направи отпечатък, макар че и това изисква малко опит.

Дано е било полезно, това което написах.🤗

Общи условия

Активация на акаунт