Моите деца не са особени почитатели на кексове и по-сухи сладкиши (дай им еклери, тарталети, торти, и на снахата - Алфахорес, на сина - бисквити с фъстъчено масло), та не ми стига ресурсът и за кекса накрая, ама тази година му се надявам.
И мисля, че е редно да дам рецептата за Онази баклава - наистина е хубава (е, когато я прави комшийката, сякаш е по-хубава от моята, но тук сте майстори, нямам притеснения). Снахата я хареса и поръча пак, "ама да я направи леля Данче"
- аз дотогава не бях правила, че не обичахме, но покрай нейната заобичах и по-късно съм правила само по тази рецепта. Във файла ми с рецепти очаквано е кръстена "Баклава по рецепта на леля Данче":500 гр кори за баница (ползвани „Фамилия“ )
300 гр (2 ч.ч. счукани орехи)
По желание 1 с.л. канела, смесена с орехите (баклавата на леля Данче е без канела)
¾ чаена чаша олио
За сиропа:
2 ч.ч. захар (втората чаша непълна)
2 ч.ч. вода
(съотношението е почти 1/1 захар/вода, но с лек превес на водата, дори може да се добавят още няколко лъжици вода за компенсиране на изврялата при приготвяне на сиропа)
1 ванилия
няколко капки лимонов сок или лимонтозу
Приготвяне:
Корите се разделят на групи по 4. Върху горната кора на всяка група се поръсват обилно орехи и корите се навиват заедно от късата страна на руло (навиването да е свободно, не много стегнато, но не и хлабаво). Рулото се разрязва на 4 еднакви рулца и се подреждат в тава.
Загрява се олиото до изсветляване, но без да пуши и с него внимателно се поливат рулцата, като се запечатват краищата.
Баклавата се пече в загрята до 180 гр. фурна до леко зачервяване (не е необходимо фурната да е предварително загрята до тази температура), като по време на печенето температурата се намалява до 170-160 гр, а ако е необходимо, се покрива с фолио до изпичането. Ако фурната е с обдухване, температурата се намалява с 20 градуса. При обикновена фурна печенето отнема около 20-25 минути, но се наблюдава често да не изгори, тъй като корите са сухи.
Сироп: Водата и захарта се кипват, намалява се котлонът на средна степен и сиропът се вари около 10 минути. Оттегля се от огъня и се добавят ванилията и няколко капки лимон или щипка лимонтозу (целта е да се предотврати кристализиране на сиропа).
Изстиналата баклава се залива постепенно с още топлия сироп (сиропът престоява около 5 мин. след приготвянето). Баклавата престоява поне 24 часа преди консумация, като през това време бавно и постепенно поема сиропа.