Коледа 2025

• 89 076
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 290
  • софия
за много здрави и сладки години!!!

направих аз кардинал-ът Simple Smile много хомогенна и готина тортичка стана. аз имам 2-3 грешки в процеса (жълтият блат стана доста рядък и съответно се разля на по-тънък Simple Smile, но като цяло не беше труден, ама не беше и бърз Simple Smile ползвах на мики рецептата, но и тази. основното ми чудене беше във връзка с инстантното кафе в крема - доста се усети, но даваше приятна свежа нотка, съответно беше и бледокафяв цвят, а не като на снимката на австрийския сайт.

Еее, ама супер ти е станал блатът! На моя не се различаваха цветовете. Може да съм го препекла.
Иначе и при мен се получи разлика във височината на двете смеси. Докате се печаха бяха супер, но като извадих целувчената се спихна. Следващия път тези ленти трябва да са ми по-високи.

# 1 291
  • Русе
Галчудо, това са снимки от Толедо на чийзкейк Сан Себастиян който опитах там. Моята рецепта също е от Испания. Тогава го вкусих за първи път и много ми допадна. Беше нещо средно на вкус между крем карамел и крем брюле.

Извини ме за лошото качество на първата снимка. Просто е моментен кадър от клипа на заведението.

# 1 292
  • In transit
Благодаря ви!

Morphea, дано не го оплескам, че именника много се е наточил Smile  Притесняват ме различните времена за печене, но дано имам късмета на начинаещия. Ще го направя на 6ти да имам време за повторение.
Не е сложен, всичко се смесва и изсипва в хартията. За градусите, импровизирай според твоята фурна, аз затова съм писала при мен как е... има разлика между професионална и домашна фурна. Ето, преди малко пекох един блат, който според сладкаря се пече за 6 минути на 210С, при него беше идеално препечен за това време, при мен обаче даже не беше чул и се опече за 10 минути. Последния път, като го пекох баския чийзкейк се получи и на 210С, малко по-дълго се пече, като време.

Яна, нишестето и солта са пренебрежително малко и според мен се слагат за стабилизиране на сместа. Лично солта я прескачам винаги. Другия път ще пробвам без нишестето. Hug

Пейч,
Скрит текст:
това което си показал прилича повече на флан, има някакъв блат отстрани и плодове вътре.

# 1 293
Може би самата рецепта е неясна, а и е от немски сайт. Втория път ще стане по-добре. Аз ползвам само традиционни австрийски рецепти.Веднъж я правих и се получи добре, но просто не е нашия вкус - въздушни (бухнали) блатове без специфичен аромат и обикновен сметанов крем.
направих аз кардинал-ът Simple Smile много хомогенна и готина тортичка стана. аз имам 2-3 грешки в процеса (жълтият блат стана доста рядък и съответно се разля на по-тънък Simple Smile, но като цяло не беше труден, ама не беше и бърз Simple Smile ползвах на мики рецептата, но и тази. основното ми чудене беше във връзка с инстантното кафе в крема - доста се усети, но даваше приятна свежа нотка, съответно беше и бледокафяв цвят, а не като на снимката на австрийския сайт.

Рецептата за бадемовата торта трябва да я преведа отново, че не я намирам.

# 1 294
  • Русе
Скрит текст:
...

Пейч,
Скрит текст:
това което си показал прилича повече на флан, има някакъв блат отстрани и плодове вътре.
Вероятно си права. С четири гледам и пак не довиждам. На първата снимка се вижда отрязаното парче. Бяхме от първите клиенти сутринта в заведението. Тогава толкова сладки изкушения /втората снимка е явно на някои от тях и аз по погрешка съм я взел за чийзкейка/ изядох, че един месец после бях на "карантина".  Satisfied

# 1 295
  • Euskal Herria
Пейч, ще ми е интересно, ако имаш и други снимки от сладкарницата, да пуснеш някоя.

# 1 296
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, ще ми е интересно, ако имаш и други снимки от сладкарницата, да пуснеш някоя.

Имам клип, но на него са и други мои близки. Така, че разбираш не мога да го пусна.

Открих в архива още две снимки, които мисля че са оттам. При престоя ни там, всяка сутрин се отбивах.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 22:10 от peych

# 1 297
  • Варна
И аз има именик на 7 януари, но ще подходя лежерно и ще направя ретро локумено руло. Лесно и бързо, че аман от въртене край печката.
Варна by night.

# 1 298
Нахъсах се за шахматна торта. Открих рецепта на В кухнята с Бени, в която блата е само с 5 яйца и се разделя на 2. А рецептата в моята тетрадка е с 2 по 5 яйца и ми се струваха много яйцата.
Правил ли е някой парено тесто? Много обичам еклери и искам да се науча. Интересува ме дали е трудно.

# 1 299
И в моите спомени рецептата на Добрина Венкова за шахматната торта беше с 2 х 5 яйца.
Парено тесто правих за втори път, първия и неуспешен беше като дете и от тогава се бях отказала.
Сега с дете на ръце ми беше много лесно, даже яйцата ги добавих с дървена шпатула, не с миксер и без да са предварително разбити и се получи. 🤗

# 1 300
  • Бургас
Ако не ви е късно, утре мога да погледна дали има рецепта за Шахматна торта, в книгата на Д. Венкова (мисля че има) и да ви я снимам.

# 1 301
  • In transit
Морфея, не е трудно. Ако се притесняваш, направи малка доза, с 2 яйца примерно. Печенето е по-критично, защото ако извадиш еклерите, преди да са изпечени, ще спаднат.
Ако искаш, използвай тази рецепта, направи половин доза на тестото, за проба, ще ти стигне за една тава. Бързо се приготвя тестото, така, че като видиш, как ставаш, винаги може да си направиш нова доза.

MayGodBless, напоследък и аз предпочитам на ръка с дървена бъркалка да добавя яйцата, по-лесно ми е.

# 1 302
  • Русе
Скрит текст:
Ако не ви е късно, утре мога да погледна дали има рецепта за Шахматна торта, в книгата на Д. Венкова (мисля че има) и да ви я снимам.

Ако имаш тази предвид.

Тази вечер ме изненадаха много приятно.

# 1 303
  • Варна и...духом на Босфора

Едно малко руло с кръгли маслени бисквити Роден край,слепени с кайсиево желе,и отгоре тъмен шоколад и мус.

Благодаря за рецептите с бадемово брашно.
Ще се възползвам от някоя,и днес средният син донесе от Англия масло Президент- 2.25 паунда/250 гр/,и ще направя и курабета☺️

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 23:48 от redemi

# 1 304
  • София
Ето и моята рецепта за шахматна торта, правила съм я много отдавна, но беше много вкусна наистина:

Ето и моите еклерчета, също отдавна съм ги правила, но не е никак сложно да се приготвят:

А някой може ли да сподели рецепта за пържоли, увити в листа от кисело зеле и също сарми с кълцано месо? Отдавна ми се иска да направя и двете.

Общи условия

Активация на акаунт