Коледа 2025

• 87 995
  • 1 439
  •   2
Отговори
# 1 365
Моля те, дай и рецептата за този сладкиш!

# 1 366
Моля те, дай и рецептата за този сладкиш!
Заповядай:
Скрит текст:
Млечено суфле:

400 мл.л гъсто кисело мляко с висока масленост или заквасена сметана.
4 яйца.
4 с. л. царевично нишесте.
2 прахчета ванилия.
150 гр. захар.
2-3 щипки сол.

Яйцата се смесват със захарта и солта до еднородна смес. Не се бият дълго време за де се избегне пяната. Накрая се прибавя киселото мляко, пресятото нишесте и ванилията. Сместа трябва да е еднородна и гладка.
Пече се в съд облицован с хартия за печене в предварително загрята фурна на 250 гр. за около 20 - 25 мин. до тъмно златиста коричка. Не се изважда веднага. фурната се изключва и са оставя за още 10 -20 мин. вътре на леко открехната врата.
Трябва да изстине напълно преди да се извади от формата. Поне 3-4 часа. Най-вкусен е когато отлежи поне една нощ в хладилника - текстурата му става плътна и гладка като гъст крем.

# 1 367
Ето и рецептата за бадемовата торта.

Скрит текст:
Бадемова торта (от Бургенланд)
(Burgenländer Mandeltorte)

Блат
10 яйца
280 гр пудра захар
210 гр смлени бадеми
60 гр галета
60-80 мл ром
1 ч.л настъргана кора от лимон
1 пакетче ванилиева захр
Щипка сол

Шоколадов крем
½  л мляко
50 гр нишесте
150 гр черен шоколад (70% какао)
200 гр захар
½ пакетче ванилиева захар
200 гр меко масло
20 гр ром по желание

Шоколадова глазура
30 гр кокосово масло
100 гр пудра захар
20 гр какао

Допълнителни продукти:
Масло за намазване на формата
100 гр филирани бадеми
200 гр кайсиево сладко
Бланширани бадеми за декорация

1. Фурната се загрява предварително на 180°. Формата (28см) се застила с хартия за печене, а стените се намазват тънко с масло.
Яйцата се разделят. Жълтъците се разбиват с пудрата захар до светъл крем. Прибавят се смлените бадеми, галетата, ромът, лимонената кора и ванилиевата захар. Белтъците с щипка сол се разбиват на сняг и се добавят към сместа. Изсипва се във формата и пече около 1 час. За кратко се оставя се да изстине във формата, след което се изважда и поставя върху кухненска решетка докато се охлади напълно.
2. За шоколадовия крем се отделят няколко лъжици от млякото и размиват с нишестето до гладко. Останалото мляко, заедно с натрошения шоколад, захар и ванилиевата захар се слага да заври. При непрекъснато бъркане се прибавя нишестето и се вари, докато не се сгъсти. Сваля се от котлона и съдът се поставя в студена вода. С непрекъснато бъркане се охлажда до стайна температура.
Бланшираните бадеми се запържват до златисто в тиган без олио и оставят да изстинат.
3. Мекото масло се разбива до кремообразно и по лъжица се смесва с шоколадовия крем. Ако се прибавя и ром, то той трябва да има същата температура както крема и маслото. Иначе става на бучки.
4. Блатът се разрязва два пъти. Долната част се намазва тънко с кайсиево сладко, отгоре се изсипва 1/3 от шоколадовия крем. Поставя се втората част и по същия начин се намазва. Накрая се слага капакът.
5. Останалото сладко се загрява, разбърква до гладко и тортата се намазва.
Разтопява се кокосовото масло. Пудрата захар се смесва с какаото и към сухата смес се прибавят 2 лъжици гореща вода – сместа трябва да е гъста. Добавя се горещото кокосово масло и се излива върху тортата. Нареждат се бланшираните бадеми. Последната част от шоколадовия крем се нанася по външните стени на торатата и се поръсва с филираните бадеми.

# 1 368
  • под тепетата
Leonie, благодаря за подробното описание! Само един въпрос имам - под капак в т.4 се разбира сладкото, с което се намазва тортата ли?

# 1 369
Капак е най-горното парче блат. Като се разреже целия блат 2 пъти хоризонтално , се получават 3 части.

# 1 370
  • под тепетата
Ох, вярно! Аз защо приех, че са два блата...
Благодаря ти!

# 1 371
Още сме на коледна вълна:blush:

# 1 372
  • под тепетата
Леле, това ме подсети, че и аз имам скрита  една доза  заготовки Сахер Joy.
Упорито не ми дават мира едни канелени рулца. Mikkey е виновна! Трябва да се стегна и да ги направя, че акъла ми е все в тях!

# 1 373
  • In transit
Аз пък се сетих, че имам една замразена доза тесто за канелените спекулос. Grinning

# 1 374
  • под тепетата
Всички мишки ще си извадим запасите Stuck Out Tongue Winking Eye
 Сдобих се с петмез от рожков. Днес го хапнах с палачинки, внукът и той го хареса.

# 1 375
Здравейте, дайте идея за крем за бисквитена торта със сладкарската извара от Лидъл.
Благодаря предварително.

# 1 376
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте, дайте идея за крем за бисквитена торта със сладкарската извара от Лидъл.
Благодаря предварително.

Виж този крем дали ще ти допадне.

# 1 377
  • Варна
Само десетина рохлички останаха, всичко изядохме и раздадохме. Локуменото ми руло от Ивановден, с кайсиев мармалад.

# 1 378
Ма как от Ивановден?!
И от Йордановден, и от Ивановден ги изядохме (две торти, еклери и още 5 вида дребни сладки и домашни бонбони) и вчера се присетих, та правих оня стар сладкиш с кайсии от компот на дъното на тавата, с обръщането, не бях го правила повече от 30 години и се чудя защо съм го забравила, съвсем незаслужено е било. Днес го изядохме, едва изкара 24 часа и то само защото през това време и спах, та му удължих малко животеца  Simple Smile
Успях да снимам едната торта и този последен сладкиш:

# 1 379
Кубратова, ако сладкиша е с карамел на дъното имам много лошо спомени. Като ученичка в старанието си да разлея карамела равномерно обърнах бааавно тавата като преди това бях отделила внимателно сладкиша от стените. В един момент усетих как карамела се стича по крака ми...
За да не е спам паея.

Общи условия

Активация на акаунт