Коледа 2025

• 89 032
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 350
  • София
Имам питане за тесто за меденки, които са подходящи за декориране с айсинг.
Мисля да правя сърчица за Свети Валентин, за Коледа правя меденките на Джули, но тестото ми е трудно за замесване, затова търся по-лесна рецепта, но да пазят форма бисквитките.
МЕДЕНКИ - HONEY COOKIES - много лесно се оформя тестото

ДРУГ ВИД МЕДЕНКИ С ШОКОЛАДОВА ДЕКОРАЦИЯ а на тези е още по-лесно

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2025/12/blog-post_11.html

Mikkey ..............
Марчева, не си права за еклерите. Да, обикновено се правят с масло, но могат да се приготвят и с олио. Никакъв проблем не е и пак се нарича "парено тесто".....
Да, те могат и с олио, но правилото е да са с масло, няма френска рецепта, а еклерите са френски, която да е с олио, или поне аз не съм попадала на такава, освен това с олио имат лош аромат, но това е мое мнение и не задължавам никой с него. С олио ги правят някои домакини, защото им е по-евтино, това е, нямам друго обяснение.

# 1 351
  • In transit
Точно щях да питам от кое крема сирене сте доволни? Мики пише, че става и с маскарпоне, но примерно между Филаделфия и маскарпоне има и текстурна и вкусова разлика, та с кое става оптимално? Баклава чийзкейк съм правила с микс маскарпоне и Филаделфия, ама тук..? Да не би пък в солено киселия привкус да е чара? С Арла става ли?
Ако решиш да го правиш с маскарпоне, използвай италианско такова. Немските са със съвсем различна консистенция. А маскарпоне на Clever от 500г, повече няма да погледна! Не съм сигурна дали беше австрийско или немско, но нито консистенция, нито вкус има на маскарпоне. Да не говорим, че последната опаковка замина в кофата, защото нагарчаше, а си беше в срок.
Иначе, крема сирене ползвам в правоъгълните опаковки х 200г на Кауфланд и Била, техните марки, Филаделфия също, ама е доста скъпо. В Лидл има едно в тъмно синя овална опаковка, то също е добро.

Честит имен ден на всички празнуващи вчера и днес.
Тъкмо изпратих гостите.
Мислех да правя една интересна торта с блатове, крем и горен меренг, като на Аляска, но не ми стигнаха силите. Накрая направих само тази торта "Бяло тирамису" по рецепта на шеф Джанкарло Пербелини с 3 звезди Мишлен.
Всички я одобриха. Heart Eyes

и питката за именниците

# 1 352
И аз имам именик днес. Отново отговарях за предястието и десерта. Simple Smile

Направих канапе от полента, сотиран спанак и гъби. Добавих и синьо сирене, но след като направих снимката, а ме мързеше да снимам пак, така че вие си го представете Wink

За десерт направих полусфери от черен шоколад. Крема е от червено цвекло, маскарпоне, сладкарска сметана, мед и агар-агар. Съобразен е с именика, който не трябва да яде захар.

# 1 353
Mikkey, може ли малко разяснение  на частта с хартиите и ринга за печене на Баския чийзкейк. Цитирам "Изрежете два квадрата хартия за печене със страна около 30см. Облечете с първия ринг, от вътрешната страна. След това сложете втория и оформете и него добре около формата."

Въпрос: И двата листа хартия ли се слагат от вътрешната страна на ринга? Или единият е от външната? И ако е от външната как се закрепва?

И после как отстраняваш хартиите? Разбрах, че не обръщаш Simple Smile издърпва ли се?

# 1 354
  • Бургас
Мики, ти нямаш сърце с тази торта ,,Бяло тирамису,,..!
Как се спазва калориен дефицит с тези снимки, а? Simple Smile

# 1 355
  • In transit
Mikkey, може ли малко разяснение  на частта с хартиите и ринга за печене на Баския чийзкейк. Цитирам "Изрежете два квадрата хартия за печене със страна около 30см. Облечете с първия ринг, от вътрешната страна. След това сложете втория и оформете и него добре около формата."

Въпрос: И двата листа хартия ли се слагат от вътрешната страна на ринга? Или единият е от външната? И ако е от външната как се закрепва?

И после как отстраняваш хартиите? Разбрах, че не обръщаш Simple Smile издърпва ли се?

Веднага обяснявам. Да, и двата листа се слагат от вътрешната страна на ринга. Моят няма дъно, води се тортен, вижда се на едната снимка. Тъй като не навлажнявам хартията, трябва да се сложи по-внимателно, защото може да се скъса листа, долу на сгъвката към дъното и да изтече по време на печенето. Затова обикновено се слагат два листа хартия. Слагам ги един по един, защото правя чупки, да се оформят.

Хартията се маха много лесно. След като го извадиш от фурната, го оставяш с ринга и хартиите да изстине за около 2 часа. След това хващаш хартиите отгоре, с две ръце и дръпваш нагоре, тя си излиза много лесно формата, защото няма дъно. И да има дъно, също ще се извади лесно по този начин с издърпване на хартията.

Другия вариант е да дръпнеш ринга нагоре. Така тортата ще остане "по хартия". После я събличаш и готово. И двата начина работят.

Карз, благодаря! Blush Ти с картинката няма да наддадеш, но не гарантирам това за домашните любимци, които почти я изядоха. Joy Казаха, че от утре минават на диета.
И аз така, до края на месеца не ми се очертават други торти.

# 1 356
Мики, и аз искам подробности за тортата Тирамису и най вече за формата й?🙏😍😍
Как почнахме темата и как я довършваме януарски с дружен Сан Себастиан🙉😄❤️ аз няма да се впрягам да махам хартията за печене. Какъвто е пудингов, да взема да го "сецна" нещо.. и без това не блести с външен вид, а с вкус и текстура. Хартията отдолу да му е кусура!😄 Гледам и "колегите" в ютуб предимно не я махат.

# 1 357
  • In transit
MayGodBless, ето рецептата за торта "Бяло тирамису".
Написала съм за формата, ето и линк, откъдето бях купила моята: https://amzn.to/4qDyVlR

# 1 358
Мики, като пека Сан Себастиян в ринга без дъно, за да не слагам две хартии, го облицовам плътно отвън с лист алуминиево фолио. Така вече си има дъно. Слагам го директно върху тавата от печката и вече отвътре си оформям хартията за печене. Надявам се, че успях да го обясня разбираемо. Grinning

Помня, че съм го правила и само с кисело мляко по руска рецепта, казват му Млечна Турска торта. Ще се поразравя за снимка. По-лек е и не толкова мазен, но със същата кремообразна текстура и препечена коричка.

А в тези кръгли тортички дето показваш ми останаха очите! Heart Eyes Като идеално шлифовани скъпоценни камъчета са!

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 13:41 от Sysly

# 1 359
Ще правя бисквитена торта и искам да е с домашен крем, а не с готовите прахчета.
Направи ми впечатление, че срещам различни рецепти, като разликата е в броя жълтъци. Някъде пише на 1л мляко 3 жълтъка, на друго място, за същото количество мляко дават 4, 6 или 7 жълтъка.
Каква е разликата и с колко препоръчвате вие?

# 1 360
Точно защото разликата не е особено съществена, срещаш различно количество жълтъци на 1 л. прясно мляко. Аз например обичайно правя с 3 или 4 в зависимост от големината на яйцата. И с повече съм правила, и с по-малко, но чак фрапираща разлика няма и съм се спряла на тази доза като средна.

# 1 361
  • София
Ще правя бисквитена торта и искам да е с домашен крем, а не с готовите прахчета.
Направи ми впечатление, че срещам различни рецепти, като разликата е в броя жълтъци. Някъде пише на 1л мляко 3 жълтъка, на друго място, за същото количество мляко дават 4, 6 или 7 жълтъка.
Аз приготвям с крема от тази рецепта: Сладкиш от козунак и крем с маскарпоне.

# 1 362
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/11/2.html

# 1 363
  • In transit
По принцип, разликата е в консистенцията и крайния вкус. Ако намалиш жълтъците, трябва да увеличиш нишестето/брашното в крема. С повече жълтък става по-наситен вкуса и по-ефирен.
Аз го правя с приблизително с 6-7 жълтъка на литър мляко, 90-95 г нишесте (слагам смес от оризово брашно и царевично нишесте) и 250 г кристална захар. За аромат слагам пръчка ванилия (ванилов екстракт) или лимонова кора. Накрая може да сложиш 50-60г краве масло или да добавиш шоколад. Тогава леко може да намалиш нишестето.

# 1 364
Това е сладкиша с кисело мляко подобен на Сан Себастиян.
Кръстен е  "Бледоликият мъченик" Joy
Скрит текст:

Частта с ореховата поръска фактически е долната му част. Обърнах го, защото отгоре беше с цвета на суровата смес Grin
Голяма печене падна! Чаках, чаках да направи кафява коричка - тц. Не посмях да отваря фурната, че нали не трябва за да не спадне. И така след почти час отворих на мой риск, надзърнах и разбрах, че изобщо не се пече.
На всичко отгоре не бях разбила добре яйцата. По рецепта трябваше само да се разбъркат на ръка. После вече му схванах цаката, но първият ми опит беше кошмар! Скъсах си нервите.

Когато си се пече нормално му трябват 25 мин. на 250 гр. и е с перфектен вид и вкус, креместа текстура и леко течна сърцевина. На снимката е леко пресушен, но поне ставаше за ядене. Satisfied

Тогава по трудния начин разбрах, че ми трябва нова печка. И що да не изгори пущаната точно когато пека суфле!?

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 08:02 от Sysly

Общи условия

Активация на акаунт