Коледа 2025

• 89 044
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 335
  • Бургас
В момента е в хладилника.Ще изгледам клипа и каквото сабя покаже утре. Дано да е опечен отвътре. Във форма с дъно го правих.

В клипчето хартията е само отдолу. Изглежда лесно.

# 1 336
А на колко градуса и колко време го пече, че утре отивам за крема сирене?😁

# 1 337
  • Бургас
Пекох по бързия метод на Мики с вентилатор, защото трябваше да изкарвам кучето и не ми се рискуваше да се замотам, че напоследък прави беля ако не излезем навреме.

Никога досега не бях ползвала фурната на такива високи градуси. Изгориха ми се ръкохватките и залепнаха власинки по решетката. Сложих после две мокри кърпи отдолу и отгоре тях и така пипах. не знам с какво се пипа при такива градуси.Силиконава ръкавица?

Това ли трябва да е е? Обърнах го като клипчето, но малко дръпнах хартия и се счупи напреко, затова е така странно отрязан. На вкус е  супер, мек е, кремообразен. Отдолу и отгоре си има загар. Следващия път ще гледам изпробвам бавното печене. Може би, не съм сигурна, още малко печене би могло, но много ме беше страх да не се пресече.

# 1 338
Чудесен е станал, отчупването не е проблем.
Аз ползвам два вида ръкохватки - памучни със силикон и само памучни,  никога с изкуствени материали - те направо горят, залепват и с тях си пари почти колкото и без ръкохватки. Ако твоите имат изкуствено влакно, направо изхвърляй и сменяй с плътни памучни поне, а може и със силиконови (има и под формата на ръкавички от тях - долната страна е със силикон, горната - от памучен плътен плат). 

# 1 339
  • Стара Загора
Само веднъж съм правила Баски чийзкейк по рецептата на Мики - за мен няма по-вкусен чийзкейк от този. Тъкмо умувах каква торта да правя за 17-ти и за сега съм на кантар дали да е торта Карпатка или Баски чийзкейк.

Отгоре го залях с разтопен черен шоколад с натрошени лешници.

# 1 340
  • In transit
Галдучо, чуден е станал... ако не го беше обръщала, според мен нямаше да се счупи, но не е проблем. Точно нежен и кремообразен трябва да е. Пробвай моя метод с хартията другия път, ако искаш.

# 1 341
  • Бургас
Грешката е моя, не е от обръщането, отлепи се лесно. Забравих, че са два слоя хартия, мислех, че е някакъв остатък и го дръпнах на вече върнат в началното положение .От рецептата на Пейч взаимствах намазването с масло на формата. От един клип пък - прецеждане на сместа.

# 1 342
Честити да са всички именници! Flowers Four Leaf Clover

У дома десерта за довечера е Портокалова пита.
Обичам я с крема-сирене и щипка сол отгоре. Grinning Комбинацията е "Майко мила, лудница!". По вълшебен начин усилва вкуса и аромата, освен това балансира сладостта, която за мен е малко над границата ми за сладост, въпреки леката киселинка и свежест от портокаловия сок.

По празниците нищо от приготвените десерти не се дореди до снимка. Обещах снимка на Тирамису, но и то изчезна за норматив, та ще мина само с тази на питата. Grinning

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 13:00 от Sysly

# 1 343
това не е ли много много много сладък десерт, по-сладък от баклава?? коя рецепта ползвате, тъй като ми звучи супер, но не искам да е твърде сладко.

# 1 344
Не е сладък колкото баклавата. В блата не слагам захар, а в сиропа само 1 ч. захар 1 ч. вода и сока на един портокал + ром с аромат и вкус на портокал. Но аз обикновено правя 1/3 доза от рецептата. Десертите ми са малки, но на често. Хем да има, хем никой да не прекалява. Grinning
В случая сладкиша е с около 80 гр. кори /бяха ми останали от пакета начупени/, 1 яйце и 1 портокал. чашата е с вместимост 80-100 мл. л. Захарта меря със същата чаша.

Нямам точна рецепта. Но горе-долу е това:
1/2 п. фини кори накъсани на дребно.
2 яца
1 ч. л. непълна бакпулвер.
1 л. захар колкото да се избият с нея яйцата до бял цвят и малко масло /около 30 гр. течно. но не горещо/
Кората на два портокала.
Изсипвам в тавичка или касова форма и пека до златист загар.

Сиропа е от чаша/150 гр. захар, чаша вода и сока от 2 портокала, аз слагам сок от 3 порт.

# 1 345
  • ново
Заразихте и мен с този чийзкейк. Имах останало пакетче крема сирене и половин Филаделфия, и направих 2/3 доза по Мики. Пекох в алуминиева правоъгълна малка тавичка. Ами … едва устисках да не го изям целия вчера 😀

# 1 346
Точно щях да питам от кое крема сирене сте доволни? Мики пише, че става и с маскарпоне, но примерно между Филаделфия и маскарпоне има и текстурна и вкусова разлика, та с кое става оптимално? Баклава чийзкейк съм правила с микс маскарпоне и Филаделфия, ама тук..? Да не би пък в солено киселия привкус да е чара? С Арла става ли?

# 1 347
  • Бургас
Мисля, че точно соления вкус е, но пък на маскарпонето може да се сложи щипката сол. Също и с лидълското крема сирене би трябвало да стане. Нямам в момента да сравня дали има съществена разлика между него и Филаделфия.

Аз вече изядох да обяд моята половинка от десерта Flushed. Толкова е хубаво, не мога да спра, а с по-малко захар  би било и здравословно. Би трябвало да държи ситост с тези продукти.

# 1 348
  • Euskal Herria
Аз го правя с най-обикновено крема сирене. Вярно, не съм в България, но купувам каквото предлагат веригите тук - на техните марки, от лидълското и др.

# 1 349
Точно щях да питам от кое крема сирене сте доволни? Мики пише, че става и с маскарпоне, но примерно между Филаделфия и маскарпоне има и текстурна и вкусова разлика, та с кое става оптимално? Баклава чийзкейк съм правила с микс маскарпоне и Филаделфия, ама тук..? Да не би пък в солено киселия привкус да е чара? С Арла става ли?
Да! Купувам само Арла Натурал и сладкиша е с него, ако визираш питата. А за Баския сладкиш съм ползвала каквото съм имала, разлика няма. Но аз щипката сол не пропускам Wink

Общи условия

Активация на акаунт