Кирилицата, българският дар към света

• 887
  • 21
  •   1
Отговори
Българската писменост не е просто средство за комуникация, тя е културен и духовен символ, който обединява народи и поколения. Създадена като инструмент за утвърждаване на християнската вяра и държавността, тя се превръща в един от най-значимите приноси на България към европейската и световната цивилизация.

След разпадането на Стара Велика България през 7 век, прабългарите на хан Аспарух се заселват в земите на днешна Добруджа. Там те срещат славянски племена, които макар и без единна държава, споделят общ език и културна близост. Общата заплаха от Византия ги обединява. Прабългарите, с по-добра военна и административна организация, изграждат държавната структура, а славяните допринасят с численост и културна основа. Така през 681 г. се ражда Българската държава, първата трайна славянска държава в Европа. През следващите векове прабългари и славяни се сливат в един народ, обединен от обща вяра, език и идентичност.

През 864 г. княз Борис първи и Михаил приема християнството, което бележи нова епоха за България. С новата вяра възниква необходимостта от богослужебни книги на разбираем за народа език. Дотогава се използват гръцки букви, но липсва собствена писмена система. Тук се появява делото на светите братя Кирил и Методий, родом от Солун. Около 855 г. те създават глаголицата, първата славянска азбука, предназначена за превод на Библията и богослужебните текстове. Това поставя началото на славянската книжовност. След смъртта на Кирил и Методий, техните ученици намират убежище в България, където княз Борис първи им осигурява подкрепа. В Преславската и Охридската книжовни школи те продължават делото на своите учители и около 893 г. създават кирилицата нова, усъвършенствана азбука, базирана на гръцката графична система, но адаптирана към славянския език.

Кирилицата бързо измества глаголицата поради своята простота и практичност. България става първата държава, която въвежда славянската писменост като официална както за църковни, така и за държавни нужди. Това поставя основите на Златния век на българската култура при цар Симеон Велики 893–927г., когато страната се превръща в духовен и културен център на славянството.

През 988 г. княз Владимир приема християнството от Византия. Русия се нуждае от религиозни текстове и обучени духовници. България, вече с развита книжовна традиция, предоставя книги, свещеници и учители, които използват кирилицата и старобългарския език. Така Църковнославянският език, основан на старобългарския, става официален богослужебен език в Русия, Сърбия и други славянски страни. С времето езикът се адаптира към местните говори, което води до появата на различни редакции руска, сръбска, украинска. Но основата остава българска както езиково, така и графично.

Кирилицата е създадена в България около 893 г. от учениците на Кирил и Методий, за да замени глаголицата. България е първата славянска християнска държава с развита книжнина и преводи на свещени текстове. Това е едно от най-ярките доказателства за българския принос към славянската цивилизация. Днес кирилицата се използва от над 250 милиона души в Европа и Азия, живо наследство на българския дух и култура.

# 1
Нека не ставаме догматици, а да бъдем реалисти - на Света не му пука за кирилицата, както и за гръцката азбука впрочем. И двете са любопитна екзотика. Или с други думи кирилица е била дар за нас самите, евентуално за славяните. В голяма степен кирилицата ни е отделила от гръцкото влияние и ни е опазила като народ, за което можем да сме благодарни. От друга страна в новите времена различната азбука ни разделя от Европа и Света, но си я пазим, защото си е наша и защото е най-подходяща за писане на български език.  А не е кой знае каква трудност да научим и латиница.
Накратко - наша си е, обичаме си я, полезна и пригодна е за нашия език, но за Света е просто културна забележителност като клинописното писмо, египетските йероглифи или гръцката азбука.

# 2
  • Пловдив
Цитат
Нека не ставаме догматици, а да бъдем реалисти - на Света не му пука за кирилицата, както и за гръцката азбука впрочем.
+1. Даже не съм сигурна, че точно тя ни е отделила от гръцкото влияние и ни е запазила като народ. Като клише ми звучи.
Аз много си държа на кирилицата и на всичко наше, ама дар към света... да не бъдем толкова високопарни, че да не ставаме смешни. И "догматично" даже не е.
В другата част, извън дара, текстът е като взет от учебниците на дъщеря ми в пети клас. За деца и първоначално инфо става. За какво е обаче темата, да си попълним пропуските от пети клас? Flushed

# 3
Текста е максимално опростен и написан заради опитите да се присвои нашата писменост защото когато истината се премълчава, тя започва да се подменя. А когато се подменя, се губи паметта на един народ. Кирилицата не е просто азбука, тя е част от нашата идентичност, създадена тук, в България, от учениците на Кирил и Методий, с ясната цел да служи на славянския език и на християнската вяра. Днес, когато някои се опитват да пренапишат историята и да представят кирилицата като чуждо творение, е наш дълг да напомняме фактите не с омраза, а с увереност и достойнство.

# 4
Аз не знам някой да отрича, че кирилицата е "част от нашата идентичност, създадена тук, в България, от учениците на Кирил и Методий, с ясната цел да служи на славянския език и на християнската вяра".

Атаки идват от Македония, използвайки факта, че Охрид днес е на тяхна територия. И от Русия, като ловко заместват създаването на АЗБУКАТА, със създаването на ПЕЧАТНИЯ ШРИФТ от Петър първи. А ясно защо ние не сме създали печатен шрифт.
Но никой не им се връзва, даже папата в Рим чества Кирил и Методий.

# 5
Втората по популярност азбука в света. Не е никаква екзотика и не може да се сравни с азбука, която си ползват само гърците. Точно дар.

# 6
Кирилицата си е създадена точно за нашите си нужди, но с разпространение на християнството от Византия се разпространява и тя - Киевска Русь и нататък към Новгород и другите княжества. А след ВОСР и създаването на СССР на основата на кирилицата своя писменост получават без писмените народи в състава му или заменя съществуващата към момента арабска основно писменост. Така Казахстан и други средноазиатски държави днес използват кирилицата, а някои преминават и към латиница. Монголия я въвежда през 1922 като замяна на китайските йероглифи.

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 08:53 от Mama Ru

# 7
Втората по популярност азбука в света. Не е никаква екзотика и не може да се сравни с азбука, която си ползват само гърците. Точно дар.

Дори и да звучи хубаво, няма как да е вярно, според мен. Със сигурност арабската е доста пред кирилицата. Ама може и да бъркам, ако има източник, ще е интересно.

И това само, ако гледаме азбуките. Иначе ако включим и други системи за писане, като деванагари или китайската хан писменост, то и сред първите 5 не е кирилицата.

# 8
Аз мисля, че познаването на кирилица е много голяма сила в съвременния свят, в който всичко е на латиница. Аз живея в чужбина и се чувствам много горда с това, че владея кирилица. Мога да разбирам много повече езици, които за останалите изглеждат като йероглифи. Нещо като таен код е, който ни свързва и с други славянски народи. Примерно на една украинка успях да ѝ оправя телефона, защото разбирам какво пише. Понякога са ме викали да преведа чатове, да кажа на какъв език е. Участвала съм и в много проекти за превеждането на кирилица на софтуер, както и много други българи колеги тук.
Детето ми наскоро осъзна, че това в друга азбука, която останалите не разбират и проявява интерес да я научи.

# 9
Ето кои са петте най-разпространени азбуки според Britannica:

https://www.britannica.com/list/the-worlds-5-most-commonly-used-writing-systems

# 10
Разбират се други славянски езици, но опитайте да разберете нещо, написано на монголски или казахски, независимо от факта, че използват кирилица.

# 11
По какъв критерий е втора?

# 12
  • София
Разбират се други славянски езици, но опитайте да разберете нещо, написано на монголски или казахски, независимо от факта, че използват кирилица.
Подсещаш ме, че брат ми беше пътувал до някой - стан и му станало смешно, като видял на някакво фото ".... сурат", на кирилица. Знам, че вероятно е "лице", но на български знаете негативния смисъл.
Иначе си права, утре може монголците да кажат, че кирилицата е наследство от тяхната култура

# 13
Кирилицата е съставена от гръцки и латински букви. Нищо ново......Може би само 2-3нови букви......

# 14
  • София
Дали изобщо има латински букви в кирилицата?
Имаме много хубавите "ц, ч, ш, щ, ъ", отразяващи характерни звуци. При турците е пълно с "ъ" и ползват i без точка, ако не бъркам. Поляци, чехи ползват комбинации за тези звуци.

Общи условия

Активация на акаунт