Кирилицата, българският дар към света

• 891
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
В кирилицата новото са знаците, които са "изобретени" специално за характерни за славянските езици звуци и съответно възможността да "се чете, както се пише".

# 16
Дали изобщо има латински букви в кирилицата?
Имаме много хубавите "ц, ч, ш, щ, ъ", отразяващи характерни звуци. При турците е пълно с "ъ" и ползват i без точка, ако не бъркам. Поляци, чехи ползват комбинации за тези звуци.

Защо не разгледаш трите азбуки и тогава да пишеш??? Как чехите пишат Шкода?

# 17
  • София
В полския език звукът Ж се изразява чрез буквата ż или rz - според Копайлът. Което не е отделна буква СЕПАК

# 18
Имаме много хубавите "ц, ч, ш, щ, ъ", отразяващи характерни звуци. При турците е пълно с "ъ" и ползват i без точка, ако не бъркам. Поляци, чехи ползват комбинации за тези звуци.

Чисто латинска буква има само една - С.
Иначе има едно към 10 или малко повече общи и за трите езика и за тях според мен може да се приеме, че са взети от гръцката азбука, не от латинската, защото гръцката е основата, а после и кирилицата и латиницата са модификации и надграждане за нуждите на езика.

# 19

Чисто латинска буква има само една - С.
Иначе има едно към 10 или малко повече общи и за трите езика и за тях според мен може да се приеме, че са взети от гръцката азбука, не от латинската, защото гръцката е основата, а после и кирилицата и латиницата са модификации и надграждане за нуждите на езика.

A, B, C, E, H, K, M, O, P, T???????? Излишно е да коментираме коя от тези букви как се произнася в нашия език.

Ето я и гръцката азбука:

https://www.e-shop-bg.eu/blog/gracka-azbuka-24-bukvi/

# 20
Все пак можеше да прочетеш внимателно какво съм писала - ЧИСТО латинска буква в нашата азбука е само една.
Написаните от теб са и в двете, но гръцката е първа и затова им давам предимство при гърците.  Ако пак не е ясно, ето картинка:

# 21
  • София
Някои хора не понасят да им опонираш и стават заядливи.

Общи условия

Активация на акаунт