Моля за помощ - врабчета кълват изолацията на къща..

• 253
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, става въпрос за триетажна къща в селска среда. Има изолация със стиропор и замазка. Тази година я нападнаха врабчета - пробиват замазката, разкъсват мрежата (явно е по-фина) и изкълвават стиропора. Така си правят местенца за живеене. Вече от трите страни на къщата на нивото между втори и трети етаж има дупки. Сложихме от тези устройства, които с ултразвук и светлина трябва да ги гонят, но няма ефект. Устройства с реални звуци май не са удачни, защото ще създават дискомфорт за живеещите....Обмисляме да закачим някакви ленти или дискове. Дали изобщо биха дали резултат, че няма да е лесно упражнението?
Някой друг има ли или е имал подобен проблем и как се е справил? Има ли изобщо работещо решение?
Моля, дайте съвет!

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 11:19 от Joddy

# 1
  • София
Аз имам същия проблем, но това не са врабчета, а кълвач.
Не знам какво му стана, ама цяло лято се разправяме.
Още не съм намерила решение, с плашене има най- голям ефект май.

# 2
  • София
Леля живее на последен етаж в панелен блок. От няколко години имат гнезда в изолацията. Гнездата са на малки птички, според леля са  синигери, защото ги вижда да кацат по перваза, а и хубаво чирикали. Преди година си сложиха климатици с тавички под тях. Там пък гълъби си правят гнезда и няма сила която да ги накара да се махнат. Тя също търси решение...

# 3
И ние имаме, между 3 и 4 етаж, на панелен блок, в изолацията, голяма дупка, направена от кълвач, но сега се обитава от птици.
Няма как да се достигне до нея, далече е от прозорци и тераси.
Не сме намерили решение вече две години...

# 4
На съседите над нас преди две години оси си направиха гнездо.
Бяхме решили да го рушим и после незнайно как изчезнаха.
Обаче пък сега усещам, че врабчета се опитват да кълват, където
беше гнездото с осите.

Общи условия

Активация на акаунт