Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 12 337
  • 275
  •   1
Отговори
# 165
  • There I was on a July morning
Намерих стари нормативни документи - минималната светла височина за жилищните помещения е била 2,5 м, но е била допустима и по-висока (до 2,8 м). Значи и панелните жилища и ЕПК са с височини в този диапазон.
Скрит текст:
СТРОИТЕЛНИ ПРАВИЛА И НОРМИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАСЕЛЕНИ МЕСТА

ИЗДАДЕНИ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИТЕТА ПО СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА
Обн. ДВ. бр.75 от 18 Септември 1959г.
45. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 76 от 1964 г.) Жилищните помещения във всички новопроектирани сгради трябва да имат височина най-много 2,90 м конструктивна и 2,80 м светла и най-малко 2,60 конструктивна и 2,50 м светла. Увеличаване или намаляване на тези височини се допуска при доказана необходимост от Държавния комитет по строителство и архитектура.
......
И в следващата НАРЕДБА № 5 ЗА ПРАВИЛА И НОРМИ ПО ТЕРИТОРИАЛНО И СЕЛИЩНО УСТРОЙСТВО ОТ 1977 Г.
Издадена от Министерството на строежите и архитектурата, (в сила до 1995 г.)
Обн. ДВ. бр.69 от 2 Септември 1977г.
Чл. 49. (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 1990 г.) Светлата височина на новопроектирани жилища е най-малко 2,50 м.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 15:17 от Скубиду

# 166
  • София
Има ли начин гражданин да се добере до инф-я за подтвърдените локации на нови метростанции?
Или трябва през посредник...?
Елементарен въпрос, но съвсем не елементарен отговор. Доколкото дори да има ободрено местоположение, резервирано трасе с извършени отчуждения и наличен идеен проект, то докато му дойде времето е съвсем очаквано нова власт към онзи момент да реши да преработва. Или никога да не ( пожелае да ) намери финансиране, примерно.
Хронология
1. Отклонение под бул Царица Йоанна до СОП. Това е най-напредналата част от всичко планирано и само за там има потвърждение за наличните станции - те са ясни, дори и като структура със съответните изходи.
Вероятно строителството ще започне след като приключи това по бул Владимир Вазов сега.
2. За новите 5 станции продължение на втория лъч от МС Витоша до Студентски град има информация в СО и те са обявени. Но не могат да бъдат определени като безусловно сигурни. Има идеен проект и трасе. Няма технически проект или договори за строителство, както и финансиране.
По мое мнение, аз предполагам, строителството му няма да започне преди завършването на разклонението на третия лъч през Слатина до Младост 1.
3. За продължението на първия лъч от Бизнес парка нагоре няма яснота. Има настроения в общинския съвет, които са против идейното трасе към Ринг Мол / лифта и настояват за такива към Горубляне. Нищо сигурно на този етап с безброй зависи.
2. За разклонение на втория лъч от Надлез Надежда към Илиянци през Рожен : На този етап не може да се докаже поток който да оправдае метро. Има заложени и изградено начало на разклонението при Надлез Надежда, но и никаква перспектива за близките години.

# 167
Манталитет като на всеки жител на краен квартал 😁 В Хаджи Димитър и Сухата река е абсолютно същия манталитет, само че тийнейджърите около нас вдигаха много шум посред нощите та по-възрастните се принудиха да махнат беседките 😃 Но останалото абсолютно все още си го има - на пейчицата с биричката и пари за ремонт на входа се събират с 300 зора, защото Гошо от третия етаж не мисли че му е дошло “времето” и че е добра инвестиция да се сменя покрива въпреки че на съседа Пешо от последния етаж му тече всеки път, в който вали.

И защо се обобщава за цели квартали поради лични съседски неволи?
Живея /с прекъсване/ в Х. Димитър от повече от 40 години. Съседи с цитираният манталитет не съм имала. Не става дума за един и същи блок - от 10 години живея в друг блок. Познавам достатъчно хора от квартала. Има и беседкаджийски любители, ама са само в 2 блока...
Относно събирането на пари за ремонт - адресната регистрация няма никакво значение, ако някой е решил да не дава пари. Слушам за такива драми и в Мусагеница...

# 168
Някой знае ли кога ще пуснат метрото до ж.к. Левски Г и В? Никъде в Интернет не намирам срок.

# 169
Без да си залагам чорапите - мисля, че някъде бях виждала пусков срок 2027 година.
Но, естествено, това е малко вероятно да се случи.

# 170
Може скоро боса да ходиш. Преди 1-2 седмици една от линиите на метрото не работеше, защото правели тестове и синхронизации за новата линия до Левски Б, В, Г, Д, и т.н.

Дори да има забавяне, няма да е много.

# 171
  • София
Някой знае ли кога ще пуснат метрото до ж.к. Левски Г и В? Никъде в Интернет не намирам срок.
По план около юни 2026.

# 172
Говорейки за Хаджи Димитър - района около моста Чавдар няма да го познаем след 5 години...

# 173
Манталитет като на всеки жител на краен квартал 😁 В Хаджи Димитър и Сухата река е абсолютно същия манталитет, само че тийнейджърите около нас вдигаха много шум посред нощите та по-възрастните се принудиха да махнат беседките 😃 Но останалото абсолютно все още си го има - на пейчицата с биричката и пари за ремонт на входа се събират с 300 зора, защото Гошо от третия етаж не мисли че му е дошло “времето” и че е добра инвестиция да се сменя покрива въпреки че на съседа Пешо от последния етаж му тече всеки път, в който вали.

И защо се обобщава за цели квартали поради лични съседски неволи?
Живея /с прекъсване/ в Х. Димитър от повече от 40 години. Съседи с цитираният манталитет не съм имала. Не става дума за един и същи блок - от 10 години живея в друг блок. Познавам достатъчно хора от квартала. Има и беседкаджийски любители, ама са само в 2 блока...
Относно събирането на пари за ремонт - адресната регистрация няма никакво значение, ако някой е решил да не дава пари. Слушам за такива драми и в Мусагеница...

Коментара ми беше написан с най-мили чувства и лично нямам толкова съседски неволи, колкото други мои приятели, които живеят в квартала Simple Smile Не мисля, че написаното от мен би отказало някого от това да си закупи жилище във въпросните 2 квартала, защото плюсовете им са много повече от минусите - множество градинки и игрища, семейна обстановка, супермаркети колкото щеш, близост до центъра, както и удобен градски транспорт.
Щом нямате съседи с този манталитет много добре за Вас. От почти 30г живея в квартала и съм имала всякакви съседи - както възпитани така и крайно груби с изключително селяндурско поведение. За адресната регистрация и даването на пари съм съгласна до някъде.

# 174

Юли месец 2026 г се пускат трите нови спирки от метролиния 3.

Линията, която има спирки на всички централни места, а не някъде около тях.

Аптека, Попа, Борисова градина, Театрална.

Разбира се, цените в крайните квартали по линията, са в пъти по-ниски от престижните квартали, които наскоро бяха обсъдени тук в детайли. Simple Smile

# 175
Може скоро боса да ходиш.

Добре, че не си заложих обувките Joy

Истината е, че за 2027 г се говореше заради забавянията на сп. на Герена. Имаше проблеми с подизпълнителите, но явно са решени.

# 176
Ако си харесаш апартамент, в който и да е квартал, най-добрият според мен начин да опознаеш обстановката е като лично се разходиш там в различен часови диапазон, както и да поогледаш положението във и около входа, определено си личи, когато съседите имат диалог и нещата стават гладко и обратното. Добре е и да пробваш както с кола, така и с ГТ. Така аз лично се отказах от един апартамент в Овча купел старата част , който беше супер, но единствената ми алтернатива за работа беше колата или метрото, до което се ходеше 20 минути пеша и си представих, ако вали какво ще е и се отказах.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 23:39 от Triny

# 177
От квартал до квартал в София има разлика. Дори е достатъчно да се разходите и да видите има ли налюпени семки и боклук в градинките и дори по улиците и тротоарите. Аз съм родена 81ва, видяла съм всичко, но на сина ми на 10г тези неща му правят огромно впечатление. Ходихме в Дружба и детето ме пита.

# 178
Ако си харесаш апартамент, в който и да е квартал, най-добрият според мен начин да опознаеш обстановката е като лично се разходиш там в различен часови диапазон, както и да поогледаш положението във и около входа, определено си личи, когато съседите имат диалог и нещата стават гладко и обратното. Добре е и да пробваш както с кола, така и с ГТ. Така аз лично се отказах от един апартамент в Овча купел старата част , който беше супер, но единствената ми алтернатива за работа беше колата или метрото, до което се ходеше 20 минути пеша и си представих, ако вали какво ще е и се отказах.
Днес ходих точно на една пресечна на ул. Народно хоро точно с цел да опозная района, ама няколко къщи бяха запалили печките и миришеше яко на пушек наоколо, напомни ми на някое село през зимата и се отказах.

# 179
В НС само височината ме блазни, но ценово не ми се оправдава, иначе и за новите кооперации съм чел за проблеми с шума от съседи.
Не си чел/а за новите проекти на Европейския съюз - сградите ще имат сертификати, а на новото строителство са най-високи, а на панелите са ниски. Ако нямаш нужния сертификат, няма да можеш да продаваш това жилище, също и да го даваш под наем. А тези, които имат, ще ги цакат с непрекъснати подобрения - саниране, слънчеви панели, врати, купени от фирма Х, и никоя друга и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт