Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 12 319
  • 275
  •   2
Отговори
# 180

Не си чел/а за новите проекти на Европейския съюз - сградите ще имат сертификати,
А тези, които имат, ще ги цакат с непрекъснати подобрения - саниране, слънчеви панели, врати, купени от фирма Х, и никоя друга и т.н.

Not in my lifetime, поне в България. Няма политик в България, който да посмее да направи ритуално самоубийство с такава идея. Ще тупкаме топката, ще отлагаме, ще се съдим, и т.н. То много неща уж са задължителни, има ги на хартия, ама реално не се изпълняват.

Сега в Германия, че е така - какво да кажа, вие сте си ги избирали (политиците). И ние нашите си ги избираме такива.

За обсъжданите квартали - в парка Заимов е пълно с люпени семки около събрани пейки, заедно със зрънчовци и шишета от бирички. В парка Герена, където ходих 2-3 пъти края на това лято - само около няколко пейки, около останалите беше чисто. А в нормално време (имам предвид по светло), беше много спокойно, родителите контролираха децата си, нямаше пуснати навсякъде кучета и т.н.

# 181
Политиците правят, каквото им наредят (отгоре).

# 182
Дам, благодаря ви. Реално пусков срок 2026 пак е забавяне. Явно наистина няма как да е по-рано от юни, защото щеше да им дойде добре да ни замажат очите с новото метро покрай влизането на еврото и да го пуснат като новогодишен "подарък":

# 183
  • София
Не мисля, че някой твърди, че кварталът е чудесен Simple Smile Въпросът беше за по-ниска цена дали е приемлив за живеене.
В тази връзка по въпроса с Надежда - на Ломско шосе построиха доста жилища, около Била. Оформя се интересна зона, но не знам какви са цените. Ако са сходни на тези в Обеля, аз бих взела в Надежда.
Мда, много интересна зона. Всички тези новопосторени блокове вървят с поне по 2 коли на апартамент, които коли се паркират на улицата от двете страни. Рамзинаването и преминаването вече е ад, скоро ще е абсол'нто невъзможно. Че и продължава да се строи....
Иначе от Обеля до Сердика е точно 12 минути с метролиния 2. Спирките са 7.

# 184
Драги хора, харесах апартамент във Връбница 2, блок 608. Само че нямам идея какви са къщите на ул. Гайдарче и ми напомнят на сещате се от кой вид. Ще съм повече от благодарна за мнение конкретно за това каре. Както и за Връбница 1/2, защото досега точно те ми харесват най-много от северните. Благодаря!

# 185
  • София
Не са ромски къщите, не се притеснявайте. За съотношение цена/район, мисля е добре и в двете части, всяка от която си има предимства и недостатъци.

# 186
  • София
Къщите ще ги събарят и ще се строят блокове, с участие на общината. Племенник на ММ е регистриран със семейството си  в една от тях/общинска собственост/ и му дадоха друг общ. апартамент в Свобода.

# 187
Къщите ще ги събарят и ще се строят блокове, с участие на общината. Племенник на ММ е регистриран със семейството си  в една от тях/общинска собственост/ и му дадоха друг общ. апартамент в Свобода.
Така и предположих...Значи кооперации ще има, дано поне нещо за етаж да сложат ограничение, защото сега гледката е страхотна! Мерси за инфото!

# 188
Здравейте! Търсим да закупим за възрастни хора малък апартамент с паркомясто в Горна Баня или Бояна. Моля за мнение за кварталите. Инфраструктура, цена на имотите и т.н. Благодаря предварително!

# 189
Твърдо за Горна баня.
Транспортно е много добре уредено.

# 190
За възрастни хора винаги бих избрала стар уреден инфраструктурно квартал. Планински/полупланински за възрастни хора, които ще стават все по-малко подвижни, не е подходящо.
Имам познати, съседи пенсионери - доскоро караха кола, сега вече пеша и ГТ. До магазина, за разходка, до лекар. Защото са разумни - ограничения в ходенето, по-бавни реакции и т.н. На практика няма как за всичко да зависиш от децата ти/внуците ти да ти донесат всичко, от което имаш нужда или може да поискаш. И имаш известна самостоятелност - примерно, едно кафе/шоколад да идеш да си купиш до близкото магазинче. Не че се налага, ама просто ти се е приискало. Това е важно и за самочувствието на пенсионерите - мисълта, че могат все още да се справят сами с основните неща и не се налага да бъдат обслужвани. Защото като рухнат психически, че вече не могат сами да се справят, много бързо рухват и физически.
Но съм виждала и другия вариант - трудно подвижен пенсионер с кола (СУВ) до магазина, залитна и падна дори на стълбите на магазина, некоординирани и бавни движения, не можа сам да се изправи, влезе в колата с чужда помощ от хора наоколо, но включи колата и потегли. Само си помислете колко е адекватен на пътя!

# 191
Живяла съм в Бояна, при това в хубавата ѝ част, в чудесна къща, и мнението ми е, че квартал зад околовръстното не е добра идея за възрастни хора без познати в непосредствена близост. Апартаментът трябва да бъде на много, много ниска цена, за да компенсира всички минуси.

# 192
Ако ще купувам апартамент за родители, бих търсил в своя квартал, даже и в своята сграда.
За какво ми е да бия път през половин София, ако искам да ги видя.
Цените са подобни навсякъде. Освен това имотите си запазват цената.
И в по-скъп квартал да се вземе, парите остават в него.
Отделно пък, ни Бояна, ни Горна Баня са ми квартали за апартамент.
Всички негативи от "квартал за къщи, т.е. село" и всички негативи от апартамент.

# 193
  • There I was on a July morning
Мои роднини пенсионери живеят в Горна баня в централната част. В нова кооперация, газифицирана е, но те се отопляват с климатик. Сградата има добра изолация и не им е студено. Преместиха се от по-централен софийски квартал и са доволни, заради чистия въздух и спокойствието. Спирката на 260 им е много близо, в предишното им жилище им беше по-отдалечен гр. транспорт. Също има достатъчно местя за паркиране, има и магазини в центъра. В кооперацията им живеят и млади хора с малки и по-големи деца, има 2 училища наблизо. За мен е ОК Горна баня, но зависи в коя част, във вилната зона не знам как е.

# 194
А знаете ли как вървят цените на имотите в Горна Баня?

Общи условия

Активация на акаунт