Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 17 461
  • 348
  •   1
Отговори
# 330
По градинки и тротоари паркират не само в София, но и в много/повечето населени места в България. Така че не е като София да е изключение от нашата мила родна картинка. И да, наистина има правила и забрани това да се прави, но като няма контрол - не се спазват и правилата.

# 331
Ако ги глобяват, няма да паркират. Има правила, но не се спазват.

За мен на първо място трябва да се започне с чистотата. На централни места в столицата такива боклуци съм виждала, че чак мен ме е срам да ги гледам, какво остава за чужденци. Да се чудят къде са попаднали.

В другите държави са солени глоби и хората не смеят. Обаче там има кой да ги следи и контролира. Тук общината трябва да си влезе в ролята. Не само за паркиране, за хвърляне на боклук и т.н.

# 332
Оооо, трябва да видиш как изглежда центъра на Брюксел вечер към 18-19 ч. За боклуците и чистотата говоря.
И София ще ти се стори безкрайно чиста.

# 333
Центъра на Брюксел не съм видяла даже и на снимка. Но вчера ми попадна клип на ютюбър снимал краен квартал на Прага и нашата Надежда мисля беше/не, че има значение/. Та разликата космическа. В Пражкия квартал блоковете санирани, чисто и улиците без дупки като кратери, тротоарите не са капани, от които всеки момент ще те залее водоскок, та даже и нещо, което ме впечатли:имат някакво подгряване на стълбите към входовете, което предпазва от заледяване зимата.
Та какъв плюс да търсим в квартали като Манастирски ливади да речем или Малинова долина гдето са като детско лего - стоварени едни блокчета без магазини, училища, аптеки и кални като блата улици. Е, да.Единствения плюс близоста да околовръстното с многото офис сгради.Не е маловажно, де.
Та ми е толкова непонятно това пълно безхаберие да се строи без мисъл, а,че етапно със жилищното строителство трябва да се строят детски градини, поликлиники, училища. А......и в този квартал на Прага държавата изградила паркинг на три или четири етажа точно до входа на метрото.
Та и Чехия в миналото соц. държава, сега демокрация ,ама нашите управници май само ги преизбираме, а те все по-малко работят за промяна на средата в коята живеем. Как в Прага промяната е очеизвадна, при нас старото се руши, новото недомислено.

# 334
  • София
Всичко е вярно.
Но и много условности има.
Едно е да си бил част от Австрийската империя, друго - от Османската. Едно е когато там са строени замъци и дворци, а тук - стаи залепени до обори. Всичко това, но съвсем не само това, гради традиции, различен и мащабен поглед. Не на последно място Прага не е толкова пострадала през ВСВ колкото София.  Днес Чехия е много по-богата и развита от България. Логично е това да в видимо. И да бъде констатирано, разбира се, като си дадем ясна сметка, че това е част от вековен процес.

# 335
Мисля че говориш за този. Не с Надежда, а с Обеля го сравнява Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=w-r2I2KmDqA

Межу другото, човека има и за обеля на който му се гледа да открие 10те разлики.
https://www.youtube.com/watch?v=1rvbZ-qgVtU

# 336
Какъв вековен процес, кви пет лева. Всичко се случва тук и сега.Моля обяснение конкретно за новите квартали, строящи се без план, в една безобразна калотия зимата и прах лятото, без обществени сгради, паркинги и конкретно за там без детски площадки.
Gogo, дописвам прав си. За Обеля е видеото.
Rebel. дописвам и нещо към теб. Права си за народо психологията. Във включванията на ютюбъра например гледах за зона Б5  ЕПК блок попадаш сякаш в някакъв хорър филм. Мръсно, на етажите гадост до гадост/, разруха и немарливост. Та явно и политици и  народ сме си с трески за дялане.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 16:41 от kriakla

# 337
Ако не ви се ходи толкова на запад, може да пробваме с румънците или сърбите? Бяха по бетер от нас едно време. Едните дори не са в ЕС.

# 338
Не само това, ето една по-бедна и с лошо управление Словакия, която има множество панелки в новата част на столицата си.
https://maps.app.goo.gl/GDnJZ4VXKHNEixFC6?g_st=ic

# 339
А в Карпузица да не би да е равно като тепсия?
Лозенец е най-високата част от София, подчертавам София, защото Карпузица и подобни квартали (Бояна, Симеоново, Драгалевци) са присъединени административно, но не са на практика част от градската част.
E, Карпузица си е била в София. Княжево също.

# 340
Същите панелки и ЕПК-та като нашите, и фитнесът е като обслужващи сгради в квартали с масово застрояване от соц-а. Видът е различен, обаче. И това е въпрос на манталитет. Пуснах Вю-то, по улицата, към ЕПК-тата, обособен паркинг, явно общински, с вход без бариера, но разграфено, ясно и т.н. Но ми направи впечатление и как са сложили едни големи плоски камъни към градинките с тревичка пред блоковете. Смисълът на тези големи камъни ми е до болка ясен. Laughing Явно има причина и при тях, нищо че са толкова културни.

Аз съм ходила в Бърно, там пък е още по-малък град, но нещата са също толкова подредени и чисти. И манталитетът - както и у нас, първите седалки в превозните средства (трамваи бяха в случая) са за бременни/майки с деца/инвалиди. Сядат на тези седалки, но влезе ли някой от описаните - веднага стават, няма да зяпат в телефони, през прозореца, в тавана и да се правят на кьорави.

Ой, Пепино, откога Карпузица е административно част от София? Ти знаеш ли, че през 1914 г. ул. Абоба (срещу Пирогов се пада точно) е извън регулация (чертите на града)? То Красно село е било махала в землището на с. Бояна.

# 341
е. кажи към днешна дата до къде се простира 'градската част'?
Карпузица е съществувала под други имена.

# 342
Извън Околовръстното категорично включвам в крайградска част. А значителни райони пред Околовръстното са на края на града. Най-бързо застрояваните части на края на града са и без необходимата инфраструктура.

Карпузица, Княжево, Горна баня са си съществували, но като населени места (села, квартали) извън градската част. И Враждебна, и Ботунец, и Кумарица, и Курило, и Бухово и ...да не изброявам всички, са административна част от София, но са съществували и преди, като села (или градове, като Банкя, например). Или Горубляне също. Бояна, Симеоново  и Драгалевци - също.

Пепина, писала съм и преди  - по бул. Цар Борис III, приблизително от Пирогов до Княжево, имаше много красиви еднофамилни вили, строени по царско време. В тази част тези вили (не градски къщи) са строени от интелигенция и заможни (дори богати) хора като крайградски вили. И да, логично и нормално е, че София се е разраствала през годините, интензивно дори през последния един век. Нормално е и най-лесно строителството да започне първо покрай вече съществуваща основна инфраструктура.

# 343
Оооо, трябва да видиш как изглежда центъра на Брюксел вечер към 18-19 ч. За боклуците и чистотата говоря.
И София ще ти се стори безкрайно чиста.

И всичко се почиства още същата нощ или най-късно сутринта на следващия ден.

Да, не ми харесва София, но съм живяла само тук (и в чужбина). Харесвам Пловдив, Бургас и Стара Загора, но не бих се преместила заради липсата на перспектива. Освен това съм сигурна, че и там има безброй проблеми, просто в цялата държава е кочина, безхаберие, разруха и липса на какъвто и да е бил контрол.

Да, при първа възможност пак ще замина на по-цивилизовано. През това време допринасям доколкото мога към подобрение на средата - всяка седмица мета л*ната и фасовете на нашия тротоар, събирам боклуци от детски площадки, пускам сигнали, говоря си с общината, дори пуснах предложение за граждански проект, което спечели. Но не виждам надежда, защото съм единствена, апатията е потресваща.

# 344
  • There I was on a July morning
Много е мръсна София, особено последните месеци, откакто започна кризата с боклука. Заслугата за това е както на манталитета на населението, така и на общината. Относно състоянието на сградите -  грозните закърпени фасади на старите блокове, санирани на парче, остъклените балкони, всеки с различна дограма. Аз също съм обиколила доста европейски градове и състоянието на жилищния ни фонд е сравнимо само с този в по-бедните ни съседни страни - Сърбия, Македония, Албания.
За паркирането по тротоарите - на някои не им прави голямо впечатление, но за майки с колички е проблем придвижването и често са принудени да вървят по улиците.

Отчитам и положителните неща, които се направиха през последните години - подобренията в инфраструктурата, разширенията на метрото, новите кръстовища, но има още много много фактори, които ни отдалечават от цивилизованите европейски градове.

Общи условия

Активация на акаунт