ТУЕС - 10 тема

• 1 465
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • София, ж.к. Стрелбище
А какво точно Ви дава право на Вас да ми казвате от какво да се въздържам, след като Вие ми давате наставления какво да правя или не правя?!
Нелепа работа.... Наистина.
Мисля, че е всеизвестен факт, че училището обитава сградата на ТУ-София и без да го посочвате като информация. Всички знаем къде се помещава ТУЕС, включително и хората, които смята да учат там. Не разбирам с какво допринася "изнасянето на този факт". Кажете нещо, което наистина ще допринесе за избера им.
Последният ми коментар по темата... Хубава вечер!

Помолих учтиво само да не коментирате децата ми.
Нямам претенции да коментирате училища, градини и всяко една институция на света. Нито ми пречи, нито ме интересува.
Фактът, че ТУЕС са без училище шеста година нямам представа дали допринася, не знам дали всички родители са запознати, не съм правила проучване.

# 16
  • Beyond the Frontiers
Ще се намесят в спора ...
Още при кандидатстване изключително ясно и в прав текст се обяснява ситуацията със сградата.
И ако за някой това е минус, може да се пренасочи.
Не е тайна.
Всеки запознат с това, как точно тече държавното финансиране, поръчки и т.н. е наясно, че ръководството на училището нито има пряко влияние, нито определя правилата. В крайна сметка НЕ влияе особено. Е, ако се намесят повече хора е друго. Тук зависи от родителите. Няма инициатива, няма резултат. Демек не е толкова важно. Явно.
Да, собствената сграда си е плюс. В случая няма. Но не е като учениците да са в мизерия. Все пак са в сграда на университета...

Да, в 11-12 клас имат доста по-либерален режим. Факт.
За мен присъствие и успешност са две различни неща. То и в работата е така. Може да си плътно, ама да не свършил и за 5 лв. работа...

Младежът е 12 клас, я има, я няма часове.
Гонят проекти, гонят дипломни.
Повече от половината вече работят...
За Сиско и по нощите висят... Който иска, действа и успява.
Абе в тотален университетски режим.
Аз лично съм доволна, че прехода средно висше няма да е драматичен.

В процес на кандидатстване за университет сме. Положи изпит за английски - ниво C без никакви допълнителни уроци и екстри. От раз.
За по-голяма тежест се яви на SAT, без допълнителна подготовка изкара 1410 точки от 1600 максимум. И това е в горния сегмент успех. И то без подготовка. На база знания и умения от училище.
Целта ни са само университети в топ 100 в света, като образование в тяхната сфера и като успеваемост и заетост.
Не просто да се учи някъде, в чужбина. Много точно определени университети и специалности.
След месец/ два ще коментирам много конкретно и с краен резултат. Дай боже.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 22:29 от Galactic Voyager

# 17
Galactic Voyager, успех желая на момчето ти! Flowers Four Leaf Clover

# 18
  • Beyond the Frontiers
Galactic Voyager, успех желая на момчето ти! Flowers Four Leaf Clover
Благодаря.
Всичко зависи от знания и умения.
Амбиции и желание.
Финансовият аспект не е на всяка цена. Категорично.

Към момента всичко е само на база училище и личен интерес на детето.

От тази учебна година наблюдавам и едно езиково училище - 18-то с японски - дъщеря ми. Режимът им не е по-строг. Базата им не е по-добра. Всичко е въпрос на амбиции и желание на детето.

# 19
На мен точно свободата на избор в ТУЕС ми харесва. Никой не те задължава за нищо - ако искаш, твоя работа. Училището ти предлага множество възможности и точно от желанието и амбицията на детето зависи дали ще иска да се възползва и да се развива. Много ми допада и отношението на учителите към учениците и начина им на комуникация.

# 20
ТУЕС е страхотно място. За 5 години там 4 бях с предупреждение за изключване, заради много отсъствия. Не, че нямаше бележки, просто знаех, че няма да ме изгонят. Преподавателите там са хора с опит и знания и знаят, че не присъствието е важно, а желанието, интелектуалното ниво и т.н. Няколко години след като завърших имах възможност да върна доброто като преподавам на 11 и 12 клас. Доста често се случваше да пропусна час и т.н., но това не се е отразило на знанията на децата, защото  когато съм бил там сме били фокусирани на 200%. Бих бил притеснен, ако дойде детето ми и каже, че често има свободни часове, но не за часовете, а за неговото ментално здраве като тинейджър. Ако едно дете не се радва на свободните часове за мен то е жертва на амбициите на родителите си и един ден ще страдат всички Simple Smile

По темата с ремонта. Само чувам за тоя ремонт, но не съм се ровил защо отнема 6 години вече. За толкова време можеше да бутнат и построят училището поне 2 пъти.

# 21
  • Beyond the Frontiers
Не знам колко хора са се занимавали с държавни поръчки и са наясно с цялата, тромава, бавна процедура по принцип.
Не е като учителите и директорите да могат да направят много ...Контролът не е в тях.
Грешката за мен е, че не намесиха повече родителите. Защото малко или много има доста активни хора, които биха се намесили... Може да са искали да се справят сами. Без да "мътят водата". Не се получи.
Няма достатъчно обществен натиск. Това е.
Не смятам, че е направено заради икономически интерес на ръководството.

# 22
Факт е, ТУЕС дава силно образование - учениците излизат с реални знания и могат да започнат работа веднага.Това се дължи основно на преподавателите, които идват от бизнеса и обучават учениците така, както биха обучавали свои колеги.
Това обаче не означава, че проблемите трябва да се игнорират, публично известни са от години и се дискутират всяка година, попълват се формуляри, няма как да си затворим очите за тях: ремонт 6 год.(не съм се интересувала, но не може ли да се викнат журналисти, даде по телевизията и т.н,) ,липса на нормални условия, често е нужно да се споделя проектора между класовете, стаи видимо за ремонт, остарели кабинети или липса на компютри или няма разделяне на класа на две части на упражненията, чести свободни часове заради отсъстващи учители и т.н. Това са си известни проблеми , въпросът е какво се прави за да се решават и е хубаво да се настоява проблемите около него да се решават, а не да се замитат.
Отсъствието от час ,както на учители, така и на ученици не е маловажен факт.Същото е  и ако не отидеш на работа, без предупреждение или си тръгнеш по средата на важен проблем, няма да ти се зарадват в работата.Честите свободни часове нарушават ритъма, създават хаос в програмата и влияят негативно върху дисциплината и отношението към учебния процес. Второ отсъствието на учители създава и други проблеми: разместване на теми, натрупване на материал, упражнения, които се пропускат или се минават набързо, различно ниво между паралелки и класове.Освен това примерът има значение - когато възрастните системно не присъстват или не показват отговорност, това изпраща послание на тинейджърите, че ангажираността, дисциплината е по избор, а дори и на работа не е така и затова аз каквото и да ми коства не пропускам час! Ако отсъствията са изключение – ок, но когато се превърнат в норма, вече говорим за организационен проблем. Незнам може би трябва да се измисли някаква форма  на заместване. Не съм съгласна и с твърдението, че ако в един час се работи „на 200%“, това компенсира отсъствието от други часове.Учебният процес не работи така. Завършила съм следдипломна квалификация за учител и се учи, че последователността е ключова – знанията се надграждат постепенно, един силен, интензивен час не може напълно да замени няколко пропуснати часа, особено когато става дума за упражнения , дискусии, затвърждаване на материала.Това дори в работата,  в реална работна среда не е ок - срещите и ангажиментите не могат да се компенсират - дава се  лош пример за професионално поведение. Освен това на теория свободният час звучи добре, но на практика често води до:безцелно чакане, разхождане между сградите, загуба на концентрация за следващите часове, аз имам деца тинейджъри и знам, че започват да  питат "за какво да ходя на училище като нищо не правим там",губи се мотивацията, която е ключова. Това не подпомага нито на ученето, нито на менталното здраве, нито на работната среда...
ТУЕС е едно страхотно училище, на високо ниво, но няма лошо да си говорим открито за проблемите, за да можем да работим за тяхното решаване и да стане още по-добре:)Когато открито обсъждаме проблемите и търсим решения, училището не просто  ще поддържа високото си ниво на образование, а ще се развива и ще става още по-добро за учениците, преподавателите и всички....Нека критиката бъде конструктивна, а не деструктивна – да сочи възможни решения и подобрения, а не просто да твърди „за нищо не става“ или „това не помага“ и всякакви такива негативизми, спорове....

# 23
  • Beyond the Frontiers
Говоренето открито и писането по форуми не решава нищо.
Искат се действия.

Ще поясня. Да, щеше да е супер да са си в нова, ремонтирана сграда. Да имат повече и добре оборудвани кабинети. Аз не съм се интересувала, какво и защо се случва. Аз не съм проверявала, какво мога да направя въобще. С други думи, не съм си мръднала пръста. Съответно не смятам, че следва да коментирам казуса и то прехвърляйки вината на някой друг.

Ако вие сте участвали активно в някаква такава дейност, подкрепяща училището активно, извинете ме.

# 24
  • София, ж.к. Стрелбище
Говоренето открито и писането по форуми не решава нищо.
Искат се действия.

Ще поясня. Да, щеше да е супер да са си в нова, ремонтирана сграда. Да имат повече и добре оборудвани кабинети. Аз не съм се интересувала, какво и защо се случва. Аз не съм проверявала, какво мога да направя въобще. С други думи, не съм си мръднала пръста. Съответно не смятам, че следва да коментирам казуса и то прехвърляйки вината на някой друг.

Ако вие сте участвали активно в някаква такава дейност, подкрепяща училището активно, извинете ме.
Аз не съм участвала в никакви дейности относно ремонта на сградата, но ще продължа да коментирам активно.
Преди да започнат ремонта не са ме питали, не са ми давали да се запозная и да да участвам при изготвянето на документи, не съм участвала в тръжни процедури (ако е имало).
Когато на една от трите родителски срещи, които имахме за 5те години, попитах доц. д-р инж. Стела Стефанова какво се случва със сградата на ТУЕС  получих отговор, че причината за забавянето е войната в Украйна..... Върху войната в Украйна въобще не мога да влияя.

# 25
Аз едно не мога да разбера, наистина... Какъв точно е огромният проблем, че учат в сградата на ТУ- София? Вероятно не се одобрява сградния фонд, че е застинал в седемдесетте години на миналия век?! Въпросът ми е - ако децата ви решат след ТУЕС да продължат да следват в ТУ-София, както се случва в 80% от случаите, тогава ще намилате на ректора да направи ремонт на университета, че не пасва на вашата представа за прилична сграда на университет ли?!
Извинете ме, но аз наистина не виждам проблем тук, а само позитив. Децата ще добият много по-голям опит от връсниците си в самостоятелност, организация, та даже и отлична ориентация. Grinning

А моите наблюдения, касаещи младите учители, които преподават на децата са също с много позитивна нотка. По-близко са до тяхното поколение, имат общ език, децата ги слушат много повече именно, защото ги чувстват по-близки и съответно научават повече от по-младите учители, просто защото ги слушат какво говорят. Но това са ми личните впечатления, не ангажирам никого да е съгласен с тях.

# 26
  • София
Проблема с ТУ и ТУЕС е че и в 8 и 9 клас проблема на класните ръководители е да не шумят децата. За двете години там само чуваме оправдания за това че не е качествен ремонта и затова не приемат сградата. Аз проблем нямам защото живеем срещу сегашните сгради, ако се преместят ще се наложи да пътува по 20 мин поне.
Относно пропуснати часове при моя син не е имало толкова много, но се оказа че и без да пропускат часове преподавател миналата година не е предал 1/3 от материала и сега наваксват.

# 27
  • Beyond the Frontiers
Още при приема знаех, че няма да учат в тяхната си сграда.
До колкото знам информацията за обществените поръчки е публична, така че всеки, при желание, може да се запознае. Ако някой чака лично, персонално да го информират и да му обяснят, леко се е объркал.

Няма никакъв натиск от страна на родителите върху всички отговорни. А те не са само училището, а и доста други по веригата. Не се коментира по медии.
Писането тук не е нищо. Така че колкото училището е виновно, толкова и всеки един от родителите.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 21:50 от Galactic Voyager

# 28
Аз се поинтересувах от обществената поръчка. Хора от сферата като видяха коя е фирмата изпълнител и коя надзор и казаха да забравим да завършат каквото и да е. Просто едни хора са откраднали едни пари. Като много други случаи в България. За съжаление... Факт обаче е, че училищното ръководство няма никаква вина, а само събира негативи по темата.
Синът ми е 8 клас и засега се чувства чудесно. Ходи с голямо желание на училище. Не е преучил. Падна му много успеха, но съм го оставила да се бори сам.
Впечатлена съм от преподавателите. Супер земни, културни, добротамерени хора.
Това са ми впечатленията за по-малко от срок.

Общи условия

Активация на акаунт