ТУЕС - 10 тема

• 1 461
  • 28
  •   1
Отговори
  • София, в момента в любимото ми село Железница
ТУЕС
ТЕХНОЛОГИЧНО УЧИЛИЩЕ "ЕЛЕКТРОННИ СИСТЕМИ" към ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ

Сайт на училището
ФБ страница на ТУЕС

Стари теми:

Тема 1 - 2011/2012 г.
Тема 2 - 2012/2013 г.
Тема 3 - 2013 г.
Тема 4 -2013/2014 г.
Тема 5,6,7 - 2014/2015 г.
Тема 8 - 2015/2021 г.
Тема 9 - 2021/2025 г.

# 1
Здравейте ,
Някой има ли представа защо има толкова отсъстващи учители ? 8-ми клас всяка седмица имат поне по един свободен час.

# 2
  • София
Здравейте ,
Някой има ли представа защо има толкова отсъстващи учители ? 8-ми клас всяка седмица имат поне по един свободен час.
И на учителите могат да се случват същите неща, както на останалите хора. И в други училища е така.
Проблемът за мен е, че не е уреден въпросът със заместници - поне по общообразователните предмети.
Какви ли са  законовите уредби за наемане на заместници при непланирани краткосроочни отсъствия на учител /примерно боледуване на учител, дете, друг близък /?  А може би бюджетите на училищата не позволяват?
А и заместниците, ако не са на ниво, само ще създават илюзия, че учебният процес тече нормално.  Децата, от своя страна, могат да направят някоя дивотия, доката се шляйкат в свободните часове. Сложна задача и май можем само да се надяваме на това, че са "големи и разумни", въпреки пубертета, че ще наваксат и всичко ще е благополучно.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 02:25 от xxxxxx

# 3
  • София, ж.к. Стрелбище
Здравейте ,

Това си е типично за ТУЕС. В горните класове си е стандарт да имат поне по един свободен час дневно, често и по два.

Случвало се е синът ми да получи съобщение, че няма да има даден час и да се засече с преподавателя във фитнеса  Simple Smile

# 4
  • София
Случвало се е синът ми да получи съобщение, че няма да има даден час и да се засече с преподавателя във фитнеса  Simple Smile
Предполагам, че двете събития не се припокриват по време , или ???????

# 5
  • София, ж.к. Стрелбище

Припокриват се Simple Smile

# 6

Това не мога да го повярвам. Може просто детето да се пошегувало, че е видяло въпросния учител във фитнеса, незнам.По скоро е някакво недоразумение. Защо не се говори с ръководството за това(ако не е единичен случай и се повтаря)? Наистина доста трудно се намират учители, но пък ако седят във фитнеса в часа, то каква е ползата?

# 7
  • София, ж.к. Стрелбище

Това не мога да го повярвам. Може просто детето да се пошегувало, че е видяло въпросния учител във фитнеса, незнам.По скоро е някакво недоразумение. Защо не се говори с ръководството за това(ако не е единичен случай и се повтаря)? Наистина доста трудно се намират учители, но пък ако седят във фитнеса в часа, то каква е ползата?
Синът ми вече завърши ТУЕС и не би трябвало да се шегува за такива неща - т.е. аз предполагам, че това е истина. Но дори да не е, това не променя факта, че имат страшно много свободни часове, занижен контрол на присъствието на ученици и на преподаватели и високия брой на неизвинените отсъствия (по някои предмети учителите са стриктни) не притеснява ръководството.

Прочетете какво съм писала в предишната тема - заставам зад всяка своя дума.

# 8
Нина, как става така, че предимно Вие се сблъсквате с несгоди в ТУЕС?
Моят син също завърши ТУЕС. Никога не ми се е оплаквал да имат прекалено свободни часове. Когато се е случвало да имат, винаги са ги предупреждавали и след това са ги провеждали пропуснатите часове дистанционно. Сега и моята дъщеря учи в ТУЕС, и тя не ми се е оплаквала да имат много свободни часове, да не кажа почти никакви - от началото на годината само два пъти се е налагало да пропуснат часове. Учебният процес си протича повече от нормално.

# 9
  • София, ж.к. Стрелбище
Нина, как става така, че предимно Вие се сблъсквате с несгоди в ТУЕС?
Моят син също завърши ТУЕС. Никога не ми се е оплаквал да имат прекалено свободни часове. Когато се е случвало да имат, винаги са ги предупреждавали и след това са ги провеждали пропуснатите часове дистанционно. Сега и моята дъщеря учи в ТУЕС, и тя не ми се е оплаквала да имат много свободни часове, да не кажа почти никакви - от началото на годината само два пъти се е налагало да пропуснат часове. Учебният процес си протича повече от нормално.

Не само аз се сблъсквам с тези проблеми, а по-скоро надигам глас и посочвам факти, за които повечето хора мълчат, а именно:
– липса на сграда, която да бъде само за учениците на ТУЕС
– голям брой свободни часове

Дали тези факти са плюс или минус – не давам оценка, всеки преценява според своите критерии.

Радвам се за децата Ви, че са доволни.

# 10
Тези факти някаква огромна тежест ли имат? Земята е спряла да се върти или какво?!
Учениците в ТУЕС получават изключително високо образование. Учителите им дават хляб в ръцете, независимо колко свободни часа са имали или нямали, дали са учили в детска градина или в собствена сграда е без значение. Основният смисъл е ФАКТЪТ, че децата като завършат и могат да започнат директно да РАБОТЯТ по специалността си. Синът ми работи като младши инженер, а е още първи курс в университета (т.е знания от там още никакви не е придобил, а  ползва тези от училище). Всичко, което учат в университета, той ВЕЧЕ го знае и то на много по-високо ниво. И така се очертава да бъде някъде до към трети курс.

Хубаво е да се оценяват важните неща, а не маловажните. Какво значение щеше да има, ако учеха в най-прекрасната сграда, нямаха никога никакви свободни часове и се дипломираха с нула знания и умения?! Щяхте ли да бъдете по-доволна?!
Нека бъдем обективни и да се фокусираме върху важните неща.

Весело посрещане на Нова година!

# 11
  • София, ж.к. Стрелбище
Тези факти някаква огромна тежест ли имат? Земята е спряла да се върти или какво?!
Учениците в ТУЕС получават изключително високо образование. Учителите им дават хляб в ръцете, независимо колко свободни часа са имали или нямали, дали са учили в детска градина или в собствена сграда е без значение. Основният смисъл е ФАКТЪТ, че децата като завършат и могат да започнат директно да РАБОТЯТ по специалността си. Синът ми работи като младши инженер, а е още първи курс в университета (т.е знания от там още никакви не е придобил, а  ползва тези от училище). Всичко, което учат в университета, той ВЕЧЕ го знае и то на много по-високо ниво. И така се очертава да бъде някъде до към трети курс.

Хубаво е да се оценяват важните неща, а не маловажните. Какво значение щеше да има, ако учеха в най-прекрасната сграда, нямаха никога никакви свободни часове и се дипломираха с нула знания и умения?! Щяхте ли да бъдете по-доволна?!
Нека бъдем обективни и да се фокусираме върху важните неща.

Весело посрещане на Нова година!

За факти с каква тежест имам право да пиша? Може ли да ми ги изредите, за да не се обърквам?
И имам ли право въобще да пиша за неща, които са ме притеснявали, а и гледам, че още са актуални? Усещам леки опити за цензура и за нежелание да се споменават негативни неща за ТУЕС. Казах го преди, ще го кажа и сега - аз посочвам, че вече 6 години се ремонтира една сграда, което не е нормално и бивам нападната, че това е маловажно. Не виждам логиката.

Никой не отрича качеството на образованието в ТУЕС – аз също не съм го оспорвала. Но това не означава, че всички останали проблеми трябва да се заметат под килима с аргумента „важното е, че децата стават добри специалисти“. Едното не изключва другото. Можем да имаме и силно образование, и нормални условия.
Когато всяка критика се свежда до „това е маловажно“, логично възниква усещането, че негативни мнения просто не са желани. Ако ще се говори само в суперлативи, нека темата наистина да се казва „ТУЕС – хвалби и суперлативи“, за да е ясно какъв тип мнения са допустими и обещавам, че няма да пиша нищо негативно.
"Хубаво е да се оценяват важните неща, а не маловажните. Какво значение щеше да има, ако учеха в най-прекрасната сграда, нямаха никога никакви свободни часове и се дипломираха с нула знания и умения?! Щяхте ли да бъдете по-доволна?!" - това въобще не знам как да го коментирам, аз нямам претенции за образованието, което получават, но наистина бих се радвала ако са в собсвената си сграда и няма толкова учители, които не влизат в часовете.

И за последно - Земята няма да спре да върти, дори и да закрият ТУЕС , така че това ако стане факт, няма да е с голяма тежест Wink

# 12
Вие просто не може да разберете, че за голямата част от родителите изобщо не важно в каква сграда ще учат децата, а кой ще ги обучава и какво им дава.
Нали не смятате, че ако самите ни деца се чувстваха некомфортно там, където учат всеки би поставил темата на дневен ред, но това очевидно не е така. И не е до мълчане, а наистина е маловажно. Не съм видяла ръководството да стои със скръстени ръце и да чака нова сграда да падне от небето, а работи целенасочено за постигането на тази цел с подкрепата на родители.

Иначе, така както забелязвам, май цензурата е само във вашата глава, щом смятате дискусия за вид цензура. Но виждам, че дискусия с Вас е абсолютно безмислена.
Вярвам, че завършилото Ви дете сега обитава някоя прекрасна сграда и сте доволна.
Бъдете здрава!

# 13
  • София, ж.к. Стрелбище
Вие просто не може да разберете, че за голямата част от родителите изобщо не важно в каква сграда ще учат децата, а кой ще ги обучава и какво им дава.
Нали не смятате, че ако самите ни деца се чувстваха некомфортно там, където учат всеки би поставил темата на дневен ред, но това очевидно не е така. И не е до мълчане, а наистина е маловажно. Не съм видяла ръководството да стои със скръстени ръце и да чака нова сграда да падне от небето, а работи целенасочено за постигането на тази цел с подкрепата на родители.

Иначе, така както забелязвам, май цензурата е само във вашата глава, щом смятате дискусия за вид цензура. Но виждам, че дискусия с Вас е абсолютно безмислена.
Вярвам, че завършилото Ви дете сега обитава някоя прекрасна сграда и сте доволна.
Бъдете здрава!
Кой от нас може или не може да води смислена дискусия е въпрос на гледна точка. За мен сравнения от типа „Земята не спира да се върти“ не допринасят за нормален разговор, а по-скоро го обезсмислят.

Не разбирам и защо се приема толкова емоционално фактът, че училището вече шеста година е без собствена сграда. Независимо дали това е важно за един, десет или сто души, имам пълното право да го посоча и обсъждам. Това е информация, не обвинение.

За разлика от предположения и лични оценки, аз излагам факти. Не твърдя, че знам как мислят всички родители, ученици или учители, нито съм правила представително проучване сред засегнатите страни. Просто посочвам обстоятелство, което не „спира Земята да се върти“, но е част от реалността и носи информация.

И ще помоля учтиво да не се занимавате с детето ми и да се чудите къде, как и в каква сграда учи. Това не Ви влиза в работата по никакъв начин. Аз не коментирам Вашите деца, въздържайте се от хапливи и иронични коментари.

# 14
А какво точно Ви дава право на Вас да ми казвате от какво да се въздържам, след като Вие ми давате наставления какво да правя или не правя?!
Нелепа работа.... Наистина.
Мисля, че е всеизвестен факт, че училището обитава сградата на ТУ-София и без да го посочвате като информация. Всички знаем къде се помещава ТУЕС, включително и хората, които смята да учат там. Не разбирам с какво допринася "изнасянето на този факт". Кажете нещо, което наистина ще допринесе за избера им.
Последният ми коментар по темата... Хубава вечер!

Общи условия

Активация на акаунт