Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 25 368
  • 471
  •   1
Отговори
# 360
За Револют питах само за свободните пари, които държа за извънредни случай, че в момента в ОББ и стотинка лихва няма.

Единственият ми таргет е натрупаните пари, да носят едни 10% доходност Mr. Green
Имат револют едно Saving & Funds ама нямам идея какво носи. Но се счита за инвестиция и подлежи на деклариране и облагане.
10% е почти high-yield. Търкалят се едни камерунски държавни облигации някъде около това число...ако гониш пасивна стратегия. Иначе има и други варианти

# 361
Категорично няма 10% лихва в Savings&funds на Револют. В момента това са лихвите за Метален план

На стандартния са по-ниски. И както казва Санди, декларират се. Десет процента е данъка. Ниско рискова инвестиция е.

# 362
За тези лихви не си струва в Револют.
ТБИ и Биг Банк дават 2.5, без да плащаш после данък и не си задължен да ги декларираш, те си ги декларират.

# 363
Определено не е същото и не може да се каже с лека ръка, че на Револют депозитите не си струват. Те ти дават 1.5-2% лихва на евро в напълно гъвкав депозит. ТБИ за евро не дават в никоя ситуация 2.5% лихва, а при долари дават 3% при 3 годишен депозит. На мен тези депозити не ми харесват например и не бих ги ползват дори и да няма никаква друга алтернатива. Биг банк дават 2.5% на евро при 3 годишен депозит, отново лоша според мен оферта. Така че определено си има място и за на Револют продукта, на теория трябва да се декларира, така че всеки сам да си прецени дали му допада.

А освен финансовата част, аз нямам и доверие на  ТБИ и Биг банк, не че мисля нарочно ще ме излъжат. Просто ги намирам за технически некадърни към момента. Не могат да направят достатъчно надеждно приложение каквото се очаква от една банка.

# 364
Изобщо не следиш офертите.
В момента ТБИ имат до края на юли тримесечен депозит в евро, 2.5%.
А Биг Банк имаха до 08.05. тримесечен с 3%.

# 365
  • София
Аз не търся лихва 10%! Написах за оборотните пари търся някакво решение, да не стоят така. 10% очаквам от инвестициите, половинката за една година акции в Нвидия има над 30% доходност.

Ще разгледам Револют 1,5-2% за мен е идеално, ако мога да си изтегля парите по всяко време.

# 366
Аз гоня само висока лихва, гъвкавост не ми трябва. Първо ще видя къде да наместя доларите, в TBI май ще трябва да ходя във физически клон.

Иначе аз искам 10% лихва от бг банка, ама няма. Като даваха 8-9% около 2008, аз нямах парите. Вечно догонваща съм Joy

# 367
10% очаквам от инвестициите, половинката за една година акции в Нвидия има над 30% доходност.
Това е капиталов ръст. Доходност е когато получаваш нещо насреща периодично

# 368
  • София
10% очаквам от инвестициите, половинката за една година акции в Нвидия има над 30% доходност.
Това е капиталов ръст. Доходност е когато получаваш нещо насреща периодично

Значи, търся капиталов ръст в размер на 10+% Mr. Green

# 369
С около 5% рискувана загуба разгледай SMR. Има потенциал въпреки, че играят на един много специфичен пазар.
Ако ти трябва чист - минтос, държавни облигации на една африканска държава. Или малтийците от AirX или GQM плащат почти 10% на корпоративни
Събирането на целият капитал в една позиция е крайно непрепоръчително Sunglasses

# 370
За Револют питах само за свободните пари, които държа за извънредни случай, че в момента в ОББ и стотинка лихва няма.

Единственият ми таргет е натрупаните пари, да носят едни 10% доходност Mr. Green
Nad, написала си това и за това реших, че търсиш 10% доходност за свободните пари.

За капиталов риск от 10% и нагоре, разгледай Visa и Apple. Не е съвет за инвестиция. Grinning

Последна редакция: пт, 05 юни 2026, 22:26 от Minnie.Mouse

# 371
Капиталов над 10% варианти много съответно има и риск. Можеш да прегледаш статията на Стойне Василев за p2p, масово са над 10. Акции безброй много, etf -и безброй също. Остава само да си избереш. Имам акции които за и аз не знам какъв период са по 200-500% ама това не означава, че утре няма да са на -50%.

# 372
  • София
Записвам се тук и започвам да чета. Искам да направя нещо за образованието на дъщеря си  (а ако се наложи и за нещо друго) и да инвестираме известна сума пари. За съжаление банките не предлагат нищо интересно (питах в ЦКБ, ПИБ и Пощенски), възможностите са само влог, който обаче е без лихва и парите ще бъдат "изядени" от инфлацията. Сега разглеждам предложенията на Елана. Звучат разумно, но не знам какви са подводните камъни.

# 373
Подводните камъни са, че нищо не е сигурно. Борсите го играят на йо-йо.  Иначе банките предлагат и ЕТФ-и, не е зле за начинаещ. Но дебни когато йо-хо-то е в долно положение Wink

# 374
Сега разглеждам предложенията на Елана. Звучат разумно, но не знам какви са подводните камъни.
И какви са предложенията на Елана?

Общи условия

Активация на акаунт