Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 2 280
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря ти.
Ако няма и данъци супер.

На мен ми е притеснено. Примерно влагам в такъв продукт 1000 лв. Има ли опасност да загубя тия 1000 лв или не е толкова рисково?

Дева, а в този трейдинк плащат ли се данъци?

# 16
Точно това е тънкият момент.
Гаранция при инвестициите нямаш. Предупреждават те. Капитал в риск. Може да спечелиш, но може и да загубиш.

# 17
Благодаря ти.
Ако няма и данъци супер.

На мен ми е притеснено. Примерно влагам в такъв продукт 1000 лв. Има ли опасност да загубя тия 1000 лв или не е толкова рисково?

Дева, а в този трейдинк плащат ли се данъци?

Данък няма за определени продукти - колективни инвестиционни схеми търгувани на регулиран пазар в ЕС.
И да са акумулиращи, а не дистрибутиращи. Тоест да не плащат дивидент.

Ако вложиш 1000 лева няма и теоретична вероятност да изгубиш 1000. В много лош момент, и само временно може да си на загуба 300 лева примерно.

Дали ще купиш през Булбанк или през някоя интернет платформа е едно и също по отношение на данъците. Обаче да си търгуваш сама е по-сложно и ако не си добре с компютрите може да се озориш. Те затова онези в банката вземат добра комисиона - заради лукса да не правиш нищо.  Там няма и никакви съвети, сама си търсиш и решаваш, а предложенията са неизброими.

# 18
Тоест в банката нямам дивиденти.
Тук в уебинара направо магична лихва представиха.

# 19
То ако ставаше толкова лесно, всички щяха от въздуха да са богати. Не им се връзвай на тези уебинари. За работещи хора е непосилно да следят индекси.
Данъци плащаш само при печалба и при дивиденти. Аз имам едни акции, подарък като нов клиент, днес ми превели дивидент. Та сега и него да декларирам в ГДД. То не ми стигат тукашните награди от Лоялната програма, ами и този дивидент да пиша.

# 20
Четох, че са били 5% уж само данъците.
Ама то е голяма играчка с това подаване на декларации.
Е то за лоялната програма нали уж са платени, нищо няма да плащаме.
Скоро ли трябва да ги подаваме тия декларации?

Е то като казвате, че в банката няма данъци, тогава значи няма ни печалба, ни дивиденти.
Какъв е смисъла от тях?
И колко са им удръжките интересно за да ти управляват там мижавите пари?

# 21
То ако ставаше толкова лесно, всички щяха от въздуха да са богати.

Това ми е толкова болна тема, ама ти каза магическта дума "въздуха", и ще напиша малко спам.
 Нали си представяте, че парите не са просто някакво число, а са стока, услуга, с която ти си склонен да се разделиш и споделиш (дадеш) с някой, който ще ти я продаде. Но това число, преди дова ти си го изкарал, благодарение на произведеното от теб (стока, услуга), в полза на други хора. Просто е по - удобно да се премине през тези числа, а не да мъкнеш две торби картофи, които си произвел, за да те подстрижат.
Т.е. в депозитите, акциите, ETF, видове фондове, влагаш пари, които сме ИЗРАБОТИЛИ, т.е. вече сме произвели стока услуга. Това не е въздушно, просто подпомагане на друг човек да продължи да работи, или реши настояща нужда с тези пари. Равносилно да си ги вложим в наш бизнес, или наша бъдеща нужда.
И ако има нещо "въздушно" е напр. биткойн, който е изхарчил хиляди Гигавати енергия, за да сметне "уникалния магически код за копаене" (каквото и да значи "копаене", т.к. физически нищо нямаш налице за благоденствие на обществото). Енергия за която са се трудили хиляди маса народ от проектанти, миньори, прозводители на машини, енергопреносна система, да се стигне до сополанкото тарикат, прочел две статии у фейса че така се прави, сглобил копачка от видеокарти, които е произвел работлив но тъп китаец (щото пък той не е прочел как се "правят" пари). 
И тайнствения Сатоши, който стои над всичко това. Не е ли малко странно да сложиш 100 ци хиляди долари в нещо, което не знаеш кой го управлява, какво стои зад всичко това. Като казах долари, защо накрая тези крипто ги сравняват с толкова "страшните" фиатни пари? Защо не ги сравняват направо в стока и услуга. Ама зад тия пари, стоят 10 самолетоносача, БВП на мощна икономически страна и бият лошо ако някой им се противопостави на хегемонията, или да си "произведе" от тия долари по негово усмотрение. За криптото няма гаранция, че не можеш да си измислиш и ти някакво (OneCOIN).  Ами ако тази тайнственост падне, ами ако дойдат квантови компютри, които с лекота разбият тези кодове? Не казвам, че много хора направиха много пари, но за сметка точно на "въздуха" на принципа на комунизма - 3 ма лапат 300 зяпат. Слагаш в една каца парите (въздушни, от схеми, кредити, престъпна дейност, наркотици, има и изкарани) на всички, и някой казва - това нещо вече ще струва 100000 долара. Кой се усетил изтеглил, ама другите си казват - е не ще стигне 1 МЛН - HODL (от HOLD). Е ако не е пирамида, какво е - печалбата на инвеститорите, да се осигурява от вложението на други? Най - притеснителното е че вече не казват "спечелих" както от тото-то печалба, а казват "изкарах", което е съвсем различно, защото тази печалба, не е била позотворна за нещо полезно (а по - скоро деструктивно, за каквото се използва вече повечето финансиране на престъпност, нови пирамиди..) произведено. Та от тази "печалба" ще ги даде на някой "просто" човек, да му произведе автомобил, дом, храна, и да го обслужат така мечтаната "почивка", т.к. се е уморил докато е "печелил". 
Но това не са само криптота - въздушните пари. Имам много примери, но ще засегна някой и по - добре да спра. Просто се възмущавам, как хората си мислят и представят парите, не като цифра срещу стока, а имаш 10 бона и влагаш правиш 100% год. печалба и си живееш от тях. Ами ако всички станем тарикати - аз на кой да дам тези пари за да си купя сирене, да ми смени дограмата ... Тука някъде нещо гърми, и ще изгърми. 1929 год. се е случило. Дори тогава, изработени уж пари - излетели в космоса. Т.к. на работниците е вменявано вечният ръст, тогава са теглили и кредити за да влагат, а не само изработени пари. Е тогава става въздушно. Пари от нищото.
Гледах някакъв подкаст - възмутена брокерка разправяше за случай, как някакъв клиент, младеж дошъл, явно имал започната нова доходна работа, давали му евтин кредит. Ама той ѝ казал - значи ти се разправяй с всичко - осигури ми потребителския кредит за първоначалната, ипотечния кредит, апартамента, наемателите. А той какво осигурява? Някаква несигурна (явно ИТ) работа, заради която му дават въздушни пари.
Съжалявам за СПАМ-а и излиянията, ама са ми болна тема напоследък как всеки иска пари, но не осъзнава какво са парите. Дори виждам младежи, които ходят сега на протестите, защото ги били ограбили. Какво точно ви ограби ЕС, ЕЗ, еврото като "работят" по всякакви програми, а реално не са произвели нещо, което да им ограбят?... Не изкарват реален продукт. Свършва програмата започват друга и така стажанти до 35 год.. И казва ама на мен ми трябват Х пари, с толкова живея. Ама чакай, запитай се че ти трябва да призведеш Х+У продукт, за да ти дадат разликата. Но не си ги задават тези въпроси. И се оказва че вски иска да "прави пари" (каквото и да значи), и 600х. души повечето младежи са безработнии  неактивни, а нямало работна ръка. Живеят от някакви схеми, черна работа отвреме на време, някоя далаверка, един печели - 100 губят. На финала - нищо произведено полезно. Ето това са въздушни пари.
Аз виждам проблем.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 05:59 от Seiko7075

# 22
Ако няма и данъци супер.
Има данъци. Освободени са само капиталовите печалби в ЕИП.
1000 лева са пари за харчене.
Ако играеш на акции, на практика цената на акцията не може да падне до нула, но може да пада до безкрайност. Grinning На практика може от 1000 лева да останеш на 1.

# 23
Този Огнян си е мошеник.
Вчера получих мейл да се включа за обучение за 3000 или 7500 Joy
Имало ограничения. Само 12 места.
Като приключи уебинара. Отидох на линка. Отворих и уж ми го даде на запис.
Оказа се, че е стар запис. А в чата отстрани имена, които видях вчера. Уж все нови.

# 24
То ако ставаше толкова лесно, всички щяха от въздуха да са богати. Не им се връзвай на тези уебинари. За работещи хора е непосилно да следят индекси.
Данъци плащаш само при печалба и при дивиденти. Аз имам едни акции, подарък като нов клиент, днес ми превели дивидент. Та сега и него да декларирам в ГДД. То не ми стигат тукашните награди от Лоялната програма, ами и този дивидент да пиша.
Едно питане във връзка с данъците - ако имам закупени ETF през годината, трябва ли нещо да се декларира. Или ако в един момент в бъдеще ги продам, дали трябва пак да се отразява. Говоря за такива индексни фондове (ETF) без дивиденти, на европейските борси и би трябвало при тях данък да няма (за капиталовата печалба от нарастването на цената им). Но може би имате по-добри познания по тази тема. https://www.taxmonkey.bg/etf-danachna-deklaracia/

# 25
Няма данък на капиталовата печалба. Нито от акции, нито от ЕТФ. На БФБ дивидентите са обложени с данък преди получаването, но на външни борси трябва да се декларират. Също, ако има печалба при продажба на акции и ЕТФ.

Елора, хвърли едно око на постовете на Pandorina. И тя се луташе какво да прави, накрая си сложи парите на депозит и е спокойна.
Защото на борсите са много динамични нещата, непредвидими за начинаещ, и е доста стресиращо да видиш как парите ти изчезват и няма гаранция дали ще се възстановят.

# 26
Ок, ще разгледам.
Гледам и какво е депозит. Нещо с лихва, но без рисково.
Сигурно малка лихва, но все е нещо.
Ще и прочета постовете.

# 27
Притеснявате се за грешните неща. Данък дали имало, как се попълвал, много сложно. Това е най-лесната част, всеки глупав счетоводител може да попълни данъчна декларация както и всеки нормален човек не-счетоводител, то е просто следване на процедура. Като прочетеш веднъж изискванията евентуално ще се обадиш да питаш ако не си разбрал нещо, и после следваш машинално стъпките всеки път. Но колко човека могат да инвестират с добра годишна доходност дългосрочно? Много по-малко от тези които могат да попълват декларациите по мои наблюдения. Пък и вие ако сте успешни в инвестирането в един момент когато нарастне достатъчно портфолиото да кажем над половин милион, сами ще искате да си наемете счетоводител защото за една символична за вас такса някой друг който ще е винаги наясно с всички промени и вратички в закона ще ви помага да спестите много повече от това което му давате.

По-важното нещо е, че макар в закона да не пише праг за деклариране, когато работите с четири цифрени суми никой няма да се занимава с вас, така че мислете за декларации когато сте в пет цифрените и то по-скоро над 50 000лв.  

Попринцип го смятам за излишно но ще кажа на Елора, че да платиш 3000 лева за курс дори и да допуснем, че ще го води някой гений този курс, и ще каже много умни неща при положение, че тя смята да инвестира общо има няма 5000 лева за годината е глупост. В интернет безплатно е налична повече от достатъчно информация за всички възможни начини на инвестиране.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 12:11 от atom3

# 28
Сигурно малка лихва, но все е нещо.
Лихвата няма да покрие инфлацията. Ако толкова няма какво да ги правиш, просто ги изхарчи. Едва ли става дума за някаква значителна сума.
Или в краен случай - някакви дялове от европейски облигации

# 29
Ама че ужасен съвет. Просто да изхарчила парите, а крайния случай били облигациите. Да се чудиш какво да кажеш на такъв човек.

Общи условия

Активация на акаунт