Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 24 231
  • 457
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте! Като ви чета отскоро се чудя какво ми трябваше да се захвана да пробвам да инвестирам в акции чрез Револют, нищо не разбирам и сега се набутах с малко пари за акции в NVIDIA, които напоследък падат., имам и още едни  акции на друга фирма, които вървят нагоре. И сега май като ги продам...
Извини ме за въпроса, но след колко време след купуването искаш да продадеш акциите, в които си вложила пари? Месец, година, три години?

# 436
Здравейте! Като ви чета отскоро се чудя какво ми трябваше да се захвана да пробвам да инвестирам в акции чрез Револют, нищо не разбирам и сега се набутах с малко пари за акции в NVIDIA, които напоследък падат., имам и още едни  акции на друга фирма, които вървят нагоре. И сега май като ги продам...
Извини ме за въпроса, но след колко време след купуването искаш да продадеш акциите, в които си вложила пари? Месец, година, три години?
Осъзнах, че не съм компетентна и не е моето, иначе от 3 месеца съм ги купила

# 437
Осъзнах, че не съм компетентна и не е моето, иначе от 3 месеца съм ги купила
Това, че не си компетентна не е повод да се откажеш (освен ако парите не ти трябват спешно). Учи се, имаш доста добра възможност. Моят съвет е да изчакаш още 3 месеца (поне!), и ще видиш как вървят нещата, ще се ограмотиш полека и току виж, вече може и да е твоето.
Рано е да се отказваш, но това е според мен.

# 438
А ако не са продадени акциите, дължат ли се пак данъци? Нещо не разбрах какви декларации и данъци трябва да се попълват.

# 439
  • София
Здравейте! Като ви чета отскоро се чудя какво ми трябваше да се захвана да пробвам да инвестирам в акции чрез Револют, нищо не разбирам и сега се набутах с малко пари за акции в NVIDIA, които напоследък падат., имам и още едни  акции на друга фирма,които вървят нагоре. И сега май като ги продам, даже може и да съм на загуба май трябва да попълвам годишна данъчна декларация? Казвам си тези дни излезна ли на нулата, поне с NVIDIA ще ги продам и няма да се занимавам, съвети имате ли как да избегна по-малко бюрократщина,че не ми се занимава и с НАП?
И аз като теб започнах с Nvidia и тя почна да пада.  Като излязох на зелена и с малка печалба ги продадох. И те после скочиха много. И ме беше яд.  И с Google направих същото. Така, че не бързай да продаваш. А за данъчната аз не подадох. Надявам се да не ходя в затворя за укриване на данъци.
Данъчните нямат достатъчно данни, за да следят кой подава и кой не. Но ако примерно спестяваш в акции или други активи по някое време трябва. Защото представи си, че нямаш пари в банката, всичко е в акции. Продаваш акциите , в сметката ти влизат 10 000 лева, банката е длъжна да те подаде в НАП и ако решат могат да проверят от къде са тези пари. Така че ясно е, че ако имаш 1000 долара, които са станали 1200 е напълно безумно да платиш на счетоводител 150 долара, колкото платих аз, за да ми подадат декларацията.

# 440
А ако не са продадени акциите, дължат ли се пак данъци? Нещо не разбрах какви декларации и данъци трябва да се попълват.
Данъци не се дължат, но акциите се декларират в декларацията за годината на придобиване.

# 441
Ок, аз в някакъв момент ще подам, но няма да е в годината на придобиване. Това може ли да се проследи от данъчните и в нарушение ли съм?

# 442
Да, в нарушение сте. Всичко се декларира при закупуване.

# 443
Платформите подават данни към НАП, както и банките.

# 444
Да, в нарушение сте. Всичко се декларира при закупуване.

И тук има нюанси.
- Декларират се акции във фирми, но не и в "колективни инвестиционни схеми". При последното си посещение в моята банка специално питах по въпроса моята банкерка. Каза, че са имали срещи с НАП и е изяснено.
- После, оказа се, че има глоба за неподадена ДД, но няма глоба за недекларирани акции. Тоест ако подадеш, но пропуснеш да декларираш, нямало глоба. Това само съм чела, нямам опит.
- И накрая след 5 години има данъчна амнистия, а след десет абсолютна такава. Тоест даже и след 5 НАП вече не проверява, а след 10 всичко е чисто и бяло.

# 445
Ок, аз в някакъв момент ще подам, но няма да е в годината на придобиване. Това може ли да се проследи от данъчните и в нарушение ли съм?
По принцип е нарушение, но...са склонни на компромис ако декларираш правилно цената на придобиване което да потвърдиш със съответните документи от годината на придобиване.

# 446
По принцип е нарушение, но...са склонни на компромис ако декларираш правилно цената на придобиване което да потвърдиш със съответните документи от годината на придобиване.

Да но аз през това време съм купувала, продавала, пак купувала на дялове по малко..то не е веднъж придобити и край.

# 447
Ако не си декларирала приходи си на общо основание по закона. Даже няма да можеш да се възползваш от сиддо.
П.с. По принцип първото което трябва да научиш за инвестирането е не какво и къде, а как да отчиташ печалбите за да не попадаш в полезрението на данъчните. Grinning

# 448
Ако не си декларирала приходи си на общо основание по закона. Даже няма да можеш да се възползваш от сиддо.
П.с. По принцип първото което трябва да научиш за инвестирането е не какво и къде, а как да отчиташ печалбите за да не попадаш в полезрението на данъчните. Grinning

Не съм съгласен. И двете ти твърдения са грешни на практика според мен.
Първо казваш, че няма да може да се възползва даден човек от сиддо, което е съкращение за двойно облагане. Нали, да не го таксуват едновременно в САЩ и България. Но първо, при положение, че дадения човек не е декларирал акциите в България то по базова логика няма да го таксуват двойно, защото само една страна остава в уравнението, 2 - 1 = 1. Второ това двойно облагане касае само дивидентите, само от акции от САЩ, другите държави рядко са обект на такава практика, масово хората инвестират в САЩ. Трето ти само информираш брокера си, че ще плащаш данък в България и да те таксува с минималните 15% за дохода от дивиденти от САЩ, той не те проверява дали си си подал декларация. Губиш само приспадане на 15% от дивидентен доход, който в масовия случай е 1 - 50$, от печалбите които би декларирал в България. Тежката загуба ще е 10% от 5$... То ако беше хиляди $, човека нямаше да пита тук как се инвестирало нали така? Такъв човек би имал портфолио в милиони.

И след това им казваш, че било по-важно да знаят как се отчитали печалбите, лош съвет. Всеки глупав счетоводител може да осчетоводи печалби. Но и най-добрия такъв не може да ти направи загубите на печалби.

# 449
Леле нищо не разбрах. Това ми е годишния отчит за 2025. Да се притеснявам ли? Или догодина ще си подам ДД .

Общи условия

Активация на акаунт