Хитринки за всякакъв случай - 42

• 15 060
  • 206
  •   1
Отговори
# 45
Има ли как да се махне бял латекс от памучен черен панталон?

# 46
По повод въпросът ми за пране на кожено яке. Отидох до химическото и след съвет на служителката го изпрах вкъщи. Така или иначе трябва да се изпере, реших да рискувам и да си спестя 28 лв. Та обърнах го наопаки, сложих го в торба за пране, на кратка програма и на 30 градуса. Даже пуснах и центрофуга. Извадих го цяло Grinning сложих го на закачалка и ще видя утре как ще е след като изсъхне. Тук следвах девиза "Няма как да разбера, ако не опитам".

# 47
  • FRANCE
За еко кожата, вижте на етикета какво пише. Не всички издържат на пералня

# 48
За еко кожата, вижте на етикета какво пише. Не всички издържат на пералня

Всички издържат на програма за деликатно пране или програма за ръчно пране.. Производителите се презастраховат като отбелязват на етикета да не се пере, но реално се изпират одеално, това важи и за вълната и кашмира също.

# 49
С етикетите е някаква лудост. Последно си купих шал! който според етикета не може да се пере, и не може да се почиства на химическо. Да бе, да! Изпрах го преди първо носене, нищо му няма.
Наскоро четох в социалните мрежи жена, която работи в химическо чистене. Когато след почистване глади дрехите с парна ютия, казва, че миризмата е отвратителна. Всички телесни миризми, попили през целия живот на дрехата, се събуждали от парата.
Не знам дали е вярно, някой ако има опит, нека сподели.

# 50
Ми не знам за други дрехи, но не помня да ми се е случвало изобщо, когато гладя в къщи (без значение дали дрехи, покривки или бельо), да усещам каквато и да е неприятна миризма. Напротив - ухаят на чисто, а ако прахът е бил по-ароматен, и на него, въпреки че минават и през сушилня. Според мен никакви замърсявания (трайни) не могат да задържат дрехите, ако се носят и поддържат по обичайния начин. 

# 51
Прани дрехи да, няма как да миришат, защото миризливите частици са отмити, вече не са в тях. Аз говоря за дрехи, които са чистени само на химическо.

# 52
Прани дрехи да, няма как да миришат, защото миризливите частици са отмити, вече не са в тях. Аз говоря за дрехи, които са чистени само на химическо.
За някои материи то би трябвало да е равностойно на прането, нали това му е предназначението. Иначе какво пък ще почиства, ако дрехите остават замърсени?
По-скоро миризмата може да е от почистващите химикали, а не от дрехите.

# 53
Химическото чистене е подобно на прането, но вместо вода се използва много летлив химикал (тетрахлоретилен), който не намокря дрехите като водата и се изпарява бързо, като материите остават сухи и чисти. Но иначе разтваря и отмива мръсотията и затова изчистените дрехи не са мръсни и не миришат на телесни миризми, но е много вероятно все още да имат остатъци от химикала по себе си (така както изпраното пране мирише на препарата за пране) и затова да и мирише на гладачката - летливият химикал ударно се изпарява при гладенето.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D1% … D1%82%D0%B5%D0%BD

# 54
Аз пък съм склонна да вярвам за миризмите, “ събудени” пт парата.
Случвало ми се е да гладя по- стари тениски, които след пране си миришат на прах/ омекотител и минавайки зоната на подмишниците, да усещам аромат на пот.
Затова започнах тези зони да ги обработвам преди пране с Вениш.
Става въпрос за цветни тениски, които се перат на 40 гр. Явно само прах не се справя  .

# 55
Това зависи от праха и от потта. Аз пера с Ариел, никой вкъщи не ползва никакви дезодоранти и подобни и никога не съм имала проблеми с миризма, петна под мишниците и прочее, за които чета тук често.

Освен това ако след химическо чистене оставаха телесни миризми(тоест неизпрано) тогава защо изобщо съществува? Да не говорим, че всеки знае как мирише в ателие за такова чистене. Няма начин миризма на пот да надделее над тази подавляваща миризма.

# 56
Така си е, прахове и гелове използвам качествени, до физиология е.
Всички ползваме дезодоранти, никой не ходи миризлив и все пак усетих лек неприятен аромат. С Вениш нямам вече този проблем.
За мен решаващи са градусите на пране- с бели и светли тениски никога не е имало проблем. Материята също е от значение .

# 57
Ако това беше ужилване към мен искам да кажа, че миризлив и неупотребяващ дезодорант не са пряко свързани. Още като ученичка почнах да се пръскам "като всички" и установих, че това предизвика много по-силно потене и необходимост от все повече пръскане. Тоест получава се зависимост и който почне няма спиране.  Но аз спрях почти веднага и не се потя. А хора, които купуват сто вида дезодоранти ходят да не казвам с какви кръгове под мишниците.
Е, и физиологията има роля, няма спор. Но все се съмнявам, че производителите някак си си създават пазар като дезодорантите им помага, но после хората не могат без тях.

# 58
  • Mediterraneo
Всичко е физиология. Никога не съм имала кръгове от пот под мишниците, нито мириша, нито пък похабявам тениски, а ползвам дезодорант откакто се помня.

# 59
Точно до физиология и не, не е ужилване.
Аз не се потя обилно, но в ситуации на стрес и особено ако съм в дреха от изкуствена материя, усещам непрятна миризма. Затова винаги съм използвала дезодоранти, откак се помня. По мнение на лекар причината е, че почти не пия вода, намирам логика , ама да тръгна да се наливам заради това, няма как да стане.
Детето от ден първи до ден днешен се поти обилно  целогодишно, на ден задължително сменя по няколко ката, усещам , ако не е ползвал дезодорант, откакто влезе в пубертета .Пие много вода ежедневно.
Знам , че са вредни дезодорантите, в почивните дни не ползвам, но мразя потни миризливи хора и не искам да съм от тях.
Петна по дрехите никога не е имало, става въпрос за усещане на лека миризма при потене. По тази причина спрях Ариела, не се справяше добре и минах на Персил и ДМ- ски прахове.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 23:22 от Mateah

Общи условия

Активация на акаунт