В момента чета... 97

• 35 997
  • 544
  •   3
Отговори
# 330
  • София
Аз се "мъча" с "Ноември". Не че не е хубава, ама много подтискащо, направо се депресирах.
След нея ще трябва да започна нещо по-разтоварващо. Тамън и аз си взех "Изповедите на един книжар". Може би нея. Или някой трилър.

# 331
  • Карлово
Започнах Театър –роман на Съмърсет Моъм, писан през 1937 г. Чудесно начало, със страхотно и съвременно звучене. Много ми допада.
Прекрасна и на английски и на български.

# 332
Завърших "Адажио за Мария" и за пореден път Бърдаров ще ме остави за дълго без думи. С лекота ме пренесе в свят на болка, война и унищожение, а паралелно с това разгръща една любов, която не стихва с годините, макар и неосъществена.
При всяка случайна среща, тя се разгаря, избуява,  изпепелява..Не стихва..
Завладява те и те кара да се питаш:
 Има ли такава наистина, или е плод на авторовото въображение ?
Романът също така засяга и ужаса и безнадежността на няколко войни, но всъщност успя да  ми предаде посланието, че най- големите битки се водят вътре в човека. А любовта е вечна, когато е истинска.
Велик е Бърдаров. ❤️

# 333
  • Карлово
Аз също съм фен на Бърдаров и не бързах с номинация на книга за годината, докато не приключа с "Адажио за Мария". Но повече от 4/5 не мога да и дам. Както Дидка коментира, едната сюжетна линия за шпионските перипетии ми беше излишна, както и мачът "Бразилия Уругвай", вече се бях възхитила на това авторово откровение в "До последната минута." Без тях щеше да ми е книга за годината.

# 334
Аня, вчера обмислях да поръчам "Театър", че ми се чете отново нещо негово, но се спрях и сега ме е яд!

# 335
Балкай, има я и в читанка.
Не мога да спра да я чета! Чудесна е просто. С толкова хумор, с такова остроумие.
Всъщност, започнах я, защото в Народния театър вече е част от новите представления и при първа възможност ще гледам постановката.
Обаче пък романът е толкова плътен. Изреченията направо се леят. Много е увличащ.

# 336
  • София
Да, да, "Ададжио"-то и при мен не можа да влезе в номинациите. Не че е лоша, но не е шедьовър.
Ой, завърших "Ноември", много мъка, много безнадеждност. Напомни ми на "Claire de lune" на Жюстин Томс. Сега съм като блъсната от влак. Frowning1

# 337
Да, да, "Ададжио"-то и при мен не можа да влезе в номинациите. Не че е лоша, но не е шедьовър.
Ой, завърших "Ноември", много мъка, много безнадеждност. Напомни ми на "Claire de lune" на Жюстин Томс. Сега съм като блъсната от влак. Frowning1

След всяка една книга на Морнщайнова се чувствах така..И най- вече,защото съм била родена и съм живяла в тая стагнация, но като едно дете на 8 - 10 г., не съм осъзнавала цялата брутална картинка.
Майка ми разказва...
Бяхме на режим на тока на 4 часа, зимата как мръзнехме, ( това си го спомням   ) тичахме на опашки с купони за храни от първа необходимост, баща ти беше под наблюдение и привикван, защото имахме приятели чужденци и т.н.,бананите единствено на Нова година...
Страха на хората, с който са живели, глада, мизерията и всичко, което описва в книгите си ,ме разтърсва тотално. Голяма майсторка на словото е  Морнщайнова.

# 338
  • София
Да, така е. Аз също закачих съвсем малко от тоя режим. Имам откъслечни спомени, но поне книгите чета. Моите деца и другите младежи хич не могат да ги осъзнаят тези неща. И какви сводоби имат сега, които приемат за даденост. Както и бананите, които са вечното присъствие в купата на масата у дома...

# 339
Обаче пък романът е толкова плътен. Изреченията направо се леят. Много е увличащ.

Интересно ще ми бъде да направиш съпоставка с пиесата. Simple Smile

# 340
Моите деца и другите младежи хич не могат да ги осъзнаят тези неща. И какви сводоби имат сега, които приемат за даденост.
Моите в прогимназията имаха един невероятен учител по история, който им поставяше като домашно да намерят някой дядо или баба, който е живял по време на социализма и да направят интервю с него, следвайки определена рамка, като накрая трябваше да има анализ от ученика и обобщение на база разказаното.
Освен че е много интересно за децата да четат най-различни лични истории, научават и най-важното - че личните спомени сами по себе си не са достоверни исторически източници и не могат да служат като такива, когато искаме да говорим достоверно за историческия епизод и в никакъв случай не могат да бъдат довод за обективност на разказвача.

# 341
Първата ми прочетена книга за годината е "Черното езеро" на Питър Мей - много достойно продължение на трилогията, страхотен е този автор. Иска ми се да продължи тази история.

Сега продължих с една книга на Андерш Руслунд от поредицата за Пийт Хофман и Еверт Гренс - "Бягство". Има автори и книги или поредици, които просто са си "мои" и тази поредица е една от тях. За мен е от най-добрите шведски криминални поредици. Една година чаках електронната книга да поевтинее, за да я купя все пак по-евтино. У нас не вярвам да излезе, всъщност има други две неиздадени книги от тази поредица, тази следва след тях, но явно на нашия пазар не се приема добре, защото и едното, и другото издателство не се справиха, жалко.

Що се отнася до "Градинарят и смъртта", не знам дали някога ще мога да я прочета. Баща ми почина преди по-малко от 2 месеца, но дори когато мине повече време, едва ли ще мога.

# 342
  • София
Еее, жалко за поредицата на Руслунд, тамън се засилих и си викам как съм я пропуснала тази книга. Много тъпо като почнат една поредица и не я довършват.

# 343
Не я довършват, защото явно не се продава добре, няма друга причина.

# 344
Струва ми се, че самата поредица беше започната едно към гьотере, а не от самото начало. Липсата на добър маркетинг също може да повлияе на продажбите. Яд ме е и мен, но това е положението. Много поредици биват зарязвани насред нищото, но най-гадното е от трилогия да издадеш само първите две.

Общи условия

Активация на акаунт