Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 15 068
  • 260
  •   1
Отговори
# 45
Математика/ природни науки - категорично ПЧМГ.
ИА по мои проучвания няма математика като профил. Удвояват точките от техния изпит по БЕЛ. Мат взимат веднъж.
В IB програмата, доколкото аз разбрах, пишат се доста есета и доклади. Прочетете на сайта. Избират децата 2-3 предмета, коото да учат на по-високо ниво, другите на базово. Увекинд иначе твърдят, че могат да предложат  математика на  високото ниво, но дали е така, не знам. Миналата година казаха, че няма да местят гимназията( местоположението е супер). Можете да им звъннете по телефона и да разпитате. Маркетингът им е приказлив.
Аз като проучвах, за две от децата ми не би било най-доброто, за третото ще е обезглавяване. От друга страна, наше познато дете пък в Британика си е щастливо с IB програмата.
Аз като избирах миналата година, беше ми важно гимназистът да ходи сам и да се учи ( по възможност математика). Поради заплес, накрая избрахме главно по местоположение:).

# 46
  • София
Математика/ природни науки - категорично ПЧМГ.
ИА по мои проучвания няма математика като профил. Удвояват точките от техния изпит по БЕЛ. Мат взимат веднъж.
В IB програмата, доколкото аз разбрах, пишат се доста есета и доклади. Прочетете на сайта. Избират децата 2-3 предмета, коото да учат на по-високо ниво, другите на базово. Увекинд иначе твърдят, че могат да предложат  математика на  високото ниво, но дали е така, не знам. Миналата година казаха, че няма да местят гимназията( местоположението е супер). Можете да им звъннете по телефона и да разпитате. Маркетингът им е приказлив.
Аз като проучвах, за две от децата ми не би било най-доброто, за третото ще е обезглавяване. От друга страна, наше познато дете пък в Британика си е щастливо с IB програмата.
Аз като избирах миналата година, беше ми важно гимназистът да ходи сам и да се учи ( по възможност математика). Поради заплес, накрая избрахме главно по местоположение:).

Да, Увекинд ни е много удобно като локация. Говорила съм с тях.

# 47
  • София
До колкото ми е известно в Светлина има ресурсен учител, може да видите и Изгрев.

# 48
  • София
Elf princess, синът ми завърши ЧЕГ “Проф. Иван Апостолов” и ние сме много доволни от училището и средата.

Съветвам Ви да следите кога ще организират ден на отворените врати и да посетите гимназията заедно с кандидат-гимназиста.
В ИА предлагат доста и разнородни клубове по интереси (е, не колкото в АК), така че всяко дете намира своите, съобразно личните си интереси и предпочитания.

# 49
Скъпи родители, моля Ви за мнение на база академичност и среда относно Азбуки и Дорис Тенеди. При равни условия за прием, кое училище бихте избрали за първи клас? Изборът пред нас е дали да го запишем в Дорис Тенеди или да кандидатстваме за Азбуки. Благодаря за споделеният личен опит.

Последна редакция: сб, 06 дек 2025, 16:08 от Hope89

# 50
  • София
Скъпи родители, моля Ви за мнение на база академичност и среда относно Азбуки и Дорис Тенеди. При равни условия за прием, кое училище бихте избрали за първи клас? Изборът пред нас е дали да го запишем в Дорис Тенеди или да кандидатствамр за Азбуки. Благодаря за споделеният личен опит.
По критерий академичност според мен най-обективно е сравнението с резултати от НВО в 7 клас.

Понеже двете училища са далече като разстояние едно от друго, при равни други условия, бих избрала по-близкото (с по-малко път).

# 51
  • София
Здравейте, дайте моля ви съвет. Записахме детето в първи клас в класно частно училище. Няма изобщо да споменавам училището защото вътрешната ми драма ми изобщо не е свързана с това, кое е училището. А в това, че не съм сигурна, че съм направила добър избор. Средата е доста конкурентна, не само по отношение на учебния процес,  а моето чаве е по- свито и срамежливо и ми се струва, че едва ли не тя директно се отказва, защото вътрешно се страхува да влезе в тази конкуренция и да се отстоява.
От една страна си казвам, че е добре защото малко по- малко ще се научи да се отстоява. От друга се чудя дали това няма да я накара да свикне директно да отстъпва. Естествено, че ми е жал за дребното, защото си е мое.
Отделно в класа ме дразнят малко по- грубите отношения, които в предишното училище в ПУК ги нямаше и някак не бях подготвена, че ще има не добре възпитани деца.
Дайте съвет дали да я оставя да си извоюва (евентуално) сама място или да се ориентирам да търся друго училище. И дали да изчакам до края на учебната година или да действам веднага.
Не съм особено по сътресенията и по екстремните действия. Още повече не съм много съгласна с местенето на деца сякаш са саксии от едно в друго училище.
Най- вероятно съм повлияна и от това, че голямата ми  дъщеря имаше в класа си едно дете, което целенасочено я тормозеше и аз 3 години й обяснявах как трябва да си извоюва сама мястото и да застане на ф на онова. Накрая я преместихме и още ме е яд, че я оставих толкова време да я тормозят.
Извинявайте за словоизлиянието.

# 52
  • София
Ами вие си познавате детето най-добре. Не знам как може да ви помогнат хора, които не го познават. Малко обаче намалете амбициите си за отстояване при толкова малко дете. За вас какво е най-важното - детето да се чувства добре, уверено и прието или ...?

# 53
  • Сф
Каква конкурентна среда и отстояване в първи клас, с която да трябва де се справя детето ви? Това за невъзпитаните деца ще го пропусна,защото е възможно точно те да са по - будни и оправни и да се чувстват на място в това училище. Самата Вие пишете, че вашето е по- затворено. При това откровение трябва да му търсите средата, в която ще се чувства добре , ще се справя без особени усилия и отстояване и ще ходи всеки ден с желание и ще има приятели. Това е най- важно! Не евентуално родителски амбиции да е точно в някое училище примерно или да учи повече математика, защото такава е модата сега. Правила съм я тази грешка. Въпреки, че моето израстна в държавните училища. Бих казала ,че също съм търпелив човек, но също съм известна с местенето по никое време от едно училище в друго. . Joy  Така че,  вече сме в отбора на частните училища. Но това ви го казвам, не заради нас, а за да не се чудите , а да действате. Оставете тия лозунги " дете в саксия" и подобни. Това си е Вашето дете.  Щом не е добре по Ваша преценка - местите. При нас винаги се получава от втори опит, така че Ви желая успех!

# 54
Конкурентната среда влияе добре на някои деца, други ги смачква. Лично аз не съм привърженик на подобна среда при малки деца. Средата трябва да е спокойна, безопасна и да стимулира любов към ученето, а не гонене на резултати. И пак казвам, има и деца, които се справят чудесно в среда на конкуренция. Аз също съм в подобна дилема за едно бъдещи ПУК-че и поставянето му в подобна среда. Още повече че съм видяла как се постигат чудесни резултати и в една по-лежерна среда. За децата, а и не само, е важен пътят, не само резултатите. Но за мое дете, не бих настоявала да е в училище, в което не се чувства добре колкото и класно да е.

# 55
  • Пловдив/София
Аз ви разбирам отлично терзанията. Отговорете си обаче на няколло въпроса:
- самото дете зле ли се чувства? Ваше или негово е усещането за “мачкане”?
Казвам го, защото и аз се дразня как моето все е последно на опашката, но тя си се чувства добре и няма моя мерак да съм първа,  най-отпред.

- има ли приятелки в класа?

- напредва ли за себе си, в своето темпо?
- какво казват учителите?

На база на тези отговори ще мисля за местене или не

# 56
Здравейте! Има ли родители на приети деца в Томас Едисън, които да са получили вече договор по имейл?

# 57
  • София
Elf princess, синът ми завърши ЧЕГ “Проф. Иван Апостолов” и ние сме много доволни от училището и средата.

Съветвам Ви да следите кога ще организират ден на отворените врати и да посетите гимназията заедно с кандидат-гимназиста.
В ИА предлагат доста и разнородни клубове по интереси (е, не колкото в АК), така че всяко дете намира своите, съобразно личните си интереси и предпочитания.

Благодаря! Вашето дете какъв профил завърши в Иван Апостолов? И пълнят ли се всички обявени профили? Колко класа и с колко приблизително деца са в клас? Също преди това учило ли е в началото им училище или е било на друго място?

# 58

Благодаря! Вашето дете какъв профил завърши в Иван Апостолов? И пълнят ли се всички обявени профили? Колко класа и с колко приблизително деца са в клас? Също преди това учило ли е в началото им училище или е било на друго място?

И аз бих искала допълнителна информация за това училище за обучението по английски език.

# 59
  • София
Отговарям на въпросите за ИА:

Профилите са тези, обявени на сайта им. Избират се в края на втори срок на 10-ти клас, но е възможна и промяна в началото на 11-ти клас.
В нашия випуск си ги имаше всичките, само едната паралелка беше смесена, заради по-малкото деца в профилите “Природни науки” и “Софтуерни и хардуерни науки”. Нашият випуск беше с 4 паралелки в 8-ми клас, които от 9-ти ги разпределиха в 3 паралелки от по 22-24 деца. Следващите випуски са по-големи и са с 1 клас повече, така че би трябвало да завършват по 4 паралелки.

Синът ми не е учил в “Азбуки” до 7-ми клас, но имаше доста негови съученици и приятели, идващи от основното им училище.
Английски език научават на високо ниво и в 10-11 клас децата се явяват за сертификатен изпит за ниво С1.

Общи условия

Активация на акаунт