Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 15 114
  • 260
  •   1
Отговори
# 60
Valliya, детето как се чувства и какво споделя като се прибере у дома? Ходи ли с желание? Има ли си вече някакви по-близки деца (приятели), харесва ли си госпожата (ако е госпожа Simple Smile )? Казва ли, че някое дете/деца не се държат добре или има някакви други проблеми? Учителите каква обратна връзка дават?
Аз бих се ръководила по това. Ако детето не се чувства добре, то ще го усетите. Може просто да имате притеснения и страхове, а детето да си е добре. И обратното разбира се.

# 61
  • София
Здравейте момичета, много ви благодаря за всички коментари.  Нещата са 50 на 50 и може би и затова толкова се колебаем. На мен лично учителките  и ръководството като цяло много ми допадат. Според учителите тя се справя много добре. Не е от напористите деца в никакъв случай и предпочита да не се конкурира, отколкото да е от последните. Но пък по впечатленията на учителките и по тестовете е с отлични резултати. Работи с желание,  има приятелки, в никакъв случай не мога да кажа, че се чувства изолирана или нещастна. В същото време когато говорим за приятелите й от градината, които са по други училища, тя е готова да се премести в което и да е от тях.  Съгласна съм, че за тези отношения се иска време, така че не го приемам толкова меродавно.
Това, което продължава да ме трови е дали тази среда е подходяща за нея. Дали ще й помогне да се развива и да види, че не е страшно да се конкурираш или ще я накара отсега тотално да се откаже. 
По отношение на децата с проблемни емоции, там домашната среда е оказала доста голямо влияние и училището се опитва понякакъв начин да ги тушира, но доколко и кога ще успеят е под въпрос.
А и в крайна сметка плащаме за частно образование, за да могат децата да получат по- добро образование и да са в по- добра среда и то не във финансово отношение, а не за да виждат ежедневна  употреба на невъзпитани думи или грубовати действия.

# 62
"Архимед" обявиха прием за първокласници.

# 63

Това е интересен факт. При неколкокрани запитвания от родители, казаха че няма да приемат други класове освен ПУК. Според мен не са успели да запълнят четирите ПУК класа, затова са решили да направят прием и на първокласници. Колкото и авторитетно училище да е ПЧМГ, Архимед е съвсем друго нещо. Всички казват като "старото Питагор", но нищо няма да е като него.

# 64

Това е интересен факт. При неколкокрани запитвания от родители, казаха че няма да приемат други класове освен ПУК. Според мен не са успели да запълнят четирите ПУК класа, затова са решили да направят прием и на първокласници. Колкото и авторитетно училище да е ПЧМГ, Архимед е съвсем друго нещо. Всички казват като "старото Питагор", но нищо няма да е като него.

4 класа се запълват много лесно дори и от училища с не толкова популярно име. Не е това причината. Вероятно са се презастраховали първоначално заради новата сграда.
Защо смятате, че нищо няма да е като него? Някаква мотивация?

# 65
А някой има ли информация за финансовите условия на Архимед, защото в сайта няма нищо

# 66
9400 ерво е таксата на Архимед за ПУК, с включена храна, без транспорт.

Фенси, не съм убедена, че 4 класа се попълват толкова лесно вече. За справка, Питагор, които имат 64 приети деца на първо класиране, от тях доста отказали място и заявка за прием на 4 класа по 19 деца.

# 67

4 класа се запълват много лесно дори и от училища с не толкова популярно име. Не е това причината. Вероятно са се презастраховали първоначално заради новата сграда.

Основателката на Питагор вече я няма, екипът от педагози вече го няма, програмата по която се обучават е съвсем различна...

# 68

Основателката на Питагор вече я няма, екипът от педагози вече го няма, програмата по която се обучават е съвсем различна...

Кой екип от педагози вече го няма? Аз не виждам драстична промяна в учителите, които и преди преподаваха на малките още от 3 клас мисля. Те започваха с различни преподаватели по-рано от другите ЧУ.
Ако говориш за госпожата на ПУК, която отиде май последно в Българско школо (не съм сигурна), и без това не бях особено възхитена от нея. Движение в персонала винаги има, но като гледам основата от преподаватели все още си е там. Начални учители има. Проблемите лъсват, когато вече предметите се поемат от специализирани учители.

Сравнението на ЧНУ "Питагор" (от което всички запознати със ситуацията бягат) с ЧНУ "Архимед" не е много уместно. Wink

Аз не мисля, че СС, Архимед и Томас Едисън ще имат проблем с набирането на деца. Другите в класацията вече да се оправят. За повечето(хайде ще се коригирам да не засегна някой - за сериозна част) родители те са резервен вариант, затова има и отказали се след прием в други училища.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 12:35 от Аncy

# 69

4 класа, за които нямат учители. За мен лично това е несериозно. Иначе много харесвах училището, но липсата на яснота по много въпроси ме отказа.

# 70
Скрит текст:

4 класа, за които нямат учители. За мен лично това е несериозно. Иначе много харесвах училището, но липсата на яснота по много въпроси ме отказа.

Кой каза, че няма учители? Не правят подбор за сега, а за след 10 месеца, нали? Както правят подбор за деца за след 10 месеца, так имат време и да направят подбор на учители и да ги назначат в момента, в който имат нужда от такива.

Кое е несериозно? Аз лично не разбирам тезата. Защо да назначават сега учители и да им плащат заплата 10 месеца без изобщо да работят, тъй като училището няма такива класове в момента? Какъв е смисъла? Вие склонна ли сте да плащате такса на училището, без да го ползвате до 09.2026-та, само защото някой е решил, че така трябва? А за мен вашата теза е несериозна и безсмислена.

# 71
Някакъв тренд забелязвам и тук и във фейса да се коментира как в училището няма учители за класове, които в момента няма. Прекалено плоско ми идва да излиза подобно нещо от родители.

# 72
Учители нямат, сграда нямат, кухня нямат, транспорт нямат и резултати нямат.
Да им дам 10к и да се надявам на добрата слава на ПЧМГ?
Хубаво е, ама не е готово 🤣

# 73
  • София
Как върви сградата? Имат ли покрив и дограма, за да се работи по инсталациите през зимата?

# 74
Хората се притесняват, че нямат яснота кой ще преподава на децата им, а трябваше да вземат решение доста по-рано.

Тоест за училището сте прави - няма да плащат на хора, които ще преподават след 10 месеца. Но родителите трябваше да вземат това решение много по-рано  без яснота за сградата и за учителите.

Иначе аз мисля, че преди около 2 седмици мина покрай сградата - още строят, на едната част мисля, че беше построен 3 етаж.

Общи условия

Активация на акаунт