Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 15 115
  • 260
  •   1
Отговори
# 180
  • София
И моето беше в ДУ (при това доста изпаднало ДУ) до 4ти клас + курс по 2 часа 1 път в седмицата в 3ти и 4ти клас за материала, който не е по МОН за изпитите след 4ти клас, никакъв зор не е видяла в прогимназията като започна с 10те часа математика и големите домашни в ЧУ, но ако я бях набутала в езиково училище например, да, щеше да види голям зор. Много повече зор е за тези деца, които решават задачи като луди, независимо в ЧУ или ДУ, само заради желанията на родителите си, т.е. точно "работенето яко" допълнително не го разбирам и не го одобрявам, добре е всеки да се насочи към това, което му се отдава.

# 181
Моите лични наблюдения са, че в момента въпреки, че има наплив за ПУК и 1 клас, децата, за които “академичните” училища се борят далеч не са толкова много. Имам вече няколко познати деца, които въпреки, че са приети в Архимед и ТЕ, съответно, не ги записаха. Съответно предполагам, че все по - трудно ще става за топ училищата в класациите да си запълнят бройките. Особено и с нарастващите им ежегодно такси. Не знам дали си дават сметка, че увеличени с между 8 и 10% всяка година, би отказало доста от кандидатстващите деца. Случаят при моите познати е точно такъв. Предпочетоха сравнително добри ДУ, пред неяснотата с колко ще бъдат индексирани следващата година. Архимед попада точно в тази част, Томас Едисън също.

Давам пример, че в класа на моето дете има дете, което очедивно има обучителни затрудения, но някакси е минало изпита. Не знам как точно се е случило това, за мен е необяснимо. Не работи почти никога в клас, разсейва ги, дори в тържеството отказа да участва. Децата са помолени “да не обръщат внимание”, което не знам как успяват да направят 6 годишни. В тази връзка, да, понякога в стремежа си да запълнят възможно най - много бройки, ЧУ се случва и да излизат извън рамката на очаквания си прием.
И понеже родителите на въпросния ученик не са доволни, че учителят на класа на успява да обуздае въпросното дете, според вас какви са  механизмите? Имате ли опит с подобна ситуация във вашите ЧУ?

# 182
Да го интегрират малко това дете. Нали са педагози с четири семестъра психология? Необръщайки внимание задълбочават проблема.

# 183
  • София
Обучителни затруднения и проблеми с поведението са две различни неща. Понякога ги има и двете заедно. Дете на 6 години е много малко и е нормално да не стои цял ден на едно място спокойно - като пораства ще свикне постепенно. Някои деца могат, други още не на тази възраст

Ако училището ви е с приемен изпит, няма да подновят договора на това дете за другата година. Нямат време и желание да се занимават. Е, освен ако не е с връзки.

# 184
  • София
Изобщо не се учудвам, че се дава завой от частното образование. Заплатите не са се повишили с толкова процента, колкото таксите. В повечето училища за 6-7 години таксите са се повишили с около 100%, а от времето, когато повечето деца на по-опитните членове на групата са били сигурно и с много по-висок процент. А децата на повечето са в началото на гимназията, нали? Т.е. не толкова отдавна...
Ако сега започваш на 10К, то след 6-7 години по същата логика ще стигнат 20К, а 20К вече става сложно и за средната класа.

# 185
Моето дете почна ПУК 2017 година на 7500лв такса, завърши 7 клас 2025 на 16 400лв. За 8 години увеличението е над 100%, а заплатите ни са се повишили доста по-малко. Имам малка дъщеря на 3.6г, съдейки по този темп, когато дойде време за ПУК, таксата вероятно ще е близо 25 000лв, а в края на обучението и поне 50 000лв. Сумарно това са около 300 000лв платени за частно основно образование, което в никакъв случай не е идеално. В момента, в държавната гимназия, обучението е на много по-високо ниво. През годините сме виждали доста проблеми в частното училище, както с учителите и ръководството, така и със средата. Отделно, миналата година 7 клас, сме дали още пари за школа по БЕЛ и МАТ и вероятно щяхме да дадем и една торба с пари за частни уроци по математика, ако аз не бях математик и не се занимавах с детето активно допълнително, защото адекватен учител по този предмет в училището нямаше. Все повече клоня малката да я запиша в държавното училище, а тези 300 000лв да и ги заделя я за университет, я за апартамент. За единия английски език 300К няма да дам, има си достатъчно начини да бъде научен, за НВО подготовка има много школи и частни учители ( значително по-евтини от ЧУ ), а средата е нещо субективно. Моето дете последната година беше тормозено в частното училище от разглезени и невъзпитани съученици, обиждащи дори учителите и ръководството нищо не направи по въпроса.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 19:16 от slaveia84

# 186
Slaveia84 за кое училище са ви наблюденията ?

# 187
Този въпрос ще отговоря само на лични, на всеки който се интересува.

# 188
Само аз ли съм разочарована от средата и учителите в Света София?

# 189
Само аз ли съм разочарована от средата и учителите в Света София?

Почти съм готова да се обзаложа, че публично и официално ще се окажете само вие Smiley

# 190
  • в страната на чудесата
Е нали вече не сте в училището? Защо не споделите тук кое е училището. Да няма точка в договора, която да забранява. Навремето ТЕ бяха пратили анекс с подобна клауза 😂😂😂

# 191
Ами не е редно да се плюе публично по бизнеса на хората на база лични впечатления. Все пак това не е ресторант.

# 192
Именно! А и както казах, имам малка дъщеря и не желая да си затварям врати, макари на този етап да нямам интерес към въпросното училище.

# 193
  • в страната на чудесата
Е щом ще плащате за нещо, което не харесвате…
Нот, то и училището е лично впечатление. Пък и както стана ясно кухнята и сървиса са от ключово значение, та сме близо до ресторанта … и там е така.
Simple Smile

# 194
Не съм казала, че ще плащам за нещо, което не харесвам. Напротив, казах че възнамерявам да не плащам повече за частно образование. Все пак, желая да си оставя вратичка, за 3 години нещата се променят, кой знае. Написах поста не с идеята, да злепоставя едно училище, а за да дам ясна представа как стои въпроса с таксите. Исках да бъда полезна в този аспект, не мисля, че името на училището е важно, смятам че това, което споделих, е валидно за масата ЧУ.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 20:32 от slaveia84

Общи условия

Активация на акаунт