Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 17 969
  • 314
  •   12
Отговори
# 165
Болезнено е, но децата не са машини. Може много да знаят, но да се "смотват" на сериозен изпит.  А и не само знанията са резултата, а дисциплината да седнеш да учиш.
Според мен, ако наистина подготовката е добра, тя е сериозна основа за следващия етап. Ако за това не си давате парите, защо бихте ги дали в ЧУ с плачевни резултати още в четвърти клас, ако резултатите са приоритетът?
П.п. Да поясня, при нас стратегията е 1-4 клас наспиване и близко училище + много самостоятелна работа. Един път много успешно, два пъти не чак толкова.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 14:54 от Spensa

# 166
  • София
Аз не съм "запленена" от свръх изучаването на математика в начален етап и не ми е ясно, що не ги оставят тия деца, които обичат математиката, да се борят с нея от 5ти или от 8ми клас нагоре. Елементарната аритметика по програмата на МОН от 1 до 4 клас по-схватливите я усвояват и с половината на часовете по МОН. Дъвчат едни и същи бакалски сметки,  само числата стават по-големи. Състезателната математика не я коментирам - тя е нещо друго и на децата бързо им минава мерака, остават малко, които я харесват и искат да се занимават като по-големи.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 10:54 от Magenta2022

# 167
Magenta2022, ама вас какво ви бърка, че някой в 1 клас иска да се занимава с логически задачи, защото до 3-4 клас това са състезателните задачи по Мат. Вашето дете си го оставете с бакалските сметки. Никой не ви задължава или ви опира пистолет в челото да ходите в Архимед. За всеки влак си има пътници.

# 168
  • София
О, за нас вече е късно за Архимед. Нашето си е добре, не го мисля вече😄

# 169
На някои деца просто  не им стигат бакалските сметки. А ако ги оставиш да постят, после трудно ще догонят.

# 170
  • София
Ако наистина имаш талант за математиката, ама истински, няма да ти е проблем да се справиш и на по-късен етап. Бакалските сметки просто трябва да се намалят до екзистенц минимум за такива деца, защото ги отблъскват.

# 171
Ако наистина имаш талант за математиката, ама истински, няма да ти е проблем да се справиш и на по-късен етап. Бакалските сметки просто трябва да се намалят до екзистенц минимум за такива деца, защото ги отблъскват.

Не е вярно. И на по-късен етап може да се научи математика, но по изключение и наистина късно. Може би в университета чак. Но няма начин дете да почне в осми клас и да стане състезател, ако баш за това става дума. Математическото мислене се формира някъде около десетата година на детето и е хубаво децата с интерес тогава да започнат да "задълбават" и разширяват.  И точно за да не скучаят на бакалски сметки за тези деца има кръжоци, курсове, състезания... Да могат да се развиват и да си задоволяват интереса.

# 172
  • София
Ами тогава брат ми как е станал топ състезател в националния отбор, като е учил в мат.гимназия след седми клас? Да, за такива деца е имало сборници, кръжоци и пр. Минали са и без да учат в начално математическо училище с по "сто" часа елементарна  математика.

# 173
Ами тогава брат ми как е станал топ състезател в националния отбор, като е учил в мат.гимназия след седми клас? Да, за такива деца е имало сборници, кръжоци и пр. Минали са и без да учат в начално математическо училище с по "сто" часа елементарна  математика.

Това са изключения. И вероятно съвсем не е стоял само на училищна математика до осми клас, нека не се лъжем. Имам голям опит със състезанията и знам топ състезателите на доста набори.

# 174
  • София
Може времената да са били други. Преди доста години време май не е имало прием в СМГ/НПМГ преди 8 клас. Също така предполагам сложността на задачите се покачва. Поне така се твърди за приемния изпит в 4 клас (води се състезание, знам), предполагам и на международно ниво има развитие дори сравненo с преди десет години.

# 175
Има развитие разбира се, сложността на задачите от първите международни олимпиади е по-малка от сложността на днешния национален кръг.

П.П. То и затова някога може и да е можело, но всички държави вървят напред и има сериозно развитие, Както впрочем във всеки спорт.  Понеже е зима и гледам редовно състезанията по ски, ето едно клипче, показващо състезанията на олимпиадата в Кортина д'Ампецо преди седем десетилетия Wink  И с математиката е подобно - първоначалното аматьорско състезание вече на практика е професионален спорт.

https://youtu.be/J1oHWpvAq2A

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 17:00 от Черна станция

# 176
Да не говорим при тия бакалски сметки какви пропуски ср генерират до пети клас.

В читанките на Златилов ги има в приложенията изпитите за СМГ от 1990+

# 177
  • София
Тя математиката не е само състезания. Има хора, които наистина я харесват и обичат да се занимават с нея и това, че не са учили от 6 годишни в "математическо" училище, не е проблем за тях. И не може да ги наречем аматьори в никакъв случай, защото често им става професия.

Да не се притесняват толкова родителите - ще станат хора от децата им без да учат в училище Х или Y.

# 178
  • в страната на чудесата
Смг имаше една паралелка 5-7 клас преди 1990. Влизаше се с олимпиада. НПМГ до ушагелов не е имал прием 5-7.

# 179
Magenta, за съжалрние след зора 1-4 клас, после тренинга 5-7, трудно се стигат. Разбира се, ако се работи яко, ...
 Да се има предвид, че зорът е голям, когато в клас ги моткат с 5 задачи, а времето е достатъчно за 20.. после вкъщи идва малко множко. Съвсем различна ситуация е 20-30 задачи в клас и само 20 за домашно.

Общи условия

Активация на акаунт