Нашите кухни - тема 101

• 10 116
  • 187
  •   1
Отговори
# 120
Не знам кое е по - добре, но предполагам истински, защото плота е странна форма, която ми се иска да е цяла, а не със снадки. Има тънки места и дупка за мивка, та се чудя. Сега е с термоплот от 15 години лошо съединен и ме дразни, та искам да го сменя. Кое е по - добре за да можеш да оставяш горещо и да не се счупи при тясната част?
Снадките да кажем са еднакви при двата вида - гранит и камък. Гранитът е по-чуплив със сигурност. Т.е. ако има дълго парче и дупка за мивка и котлон ще искат да го разделят.
Техническият камък търпи на топло, но с времето можело да се образуват микро пукнатини, които през годините да почнат да се зацапват и тогава да станат видими.
Аз си взех едно парче технически да тествам. От рязане с назъбен нож за котлети не остана никаква следа. Тези дни ще го тормозя с горещи съдове...
Гранит харесах разкошен, но ми обясниха, че не бил озрял, само да не бъркам термина, и поради тази причина бил много трошлив. Аз имам един плот 3.05 м цяло парче на Г, че и отвор за мивка под плот 80 см почти. После още един дълъг плот 2.60 м в края пак с отвор 78 см и малко Г. Категорични бяха, че от гранит цели няма да могат да ги качат. Май отиваме ние към технически камък.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 12:20 от drago_2008

# 121
  • София
Хората са доволни от техническия камък, ама аз много му нямам доверие (химия съм завършила) и нищо със смола не може да ме спечели. Естествения камък ме влече, ама ето и при него - дали е чуплив, дали се цепи при огъване, дали се отчупва лесно; дали е узрял... уф! То верно, че нищо вечно няма, ама ми се иска нещо здраво на което да не му треперя за петна, за изгаряне, за одраскване, за отчупване при удар по ръбчето...

# 122
  • Пловдив
В кухнята в апартамента, первазите на прозорците и бар плота са ми от ...риолит май се казваше камъка Rolling Eyes Здрав е, факт, красив е, да, но не бих си сложила плот от естествен камък - то на това нещо му слугувам повече, отколкото на всичко останало взето заедно Scream Уж импрегниран...така ли беше термина всъщност... Ами постоянно се появяват някакви петна, колкото и да внимавам аз, я някое от децата ще си лепне чашата отгоре без подложка, я Половинът ще разлее нещо Rolling Eyes
За новата кухня се замислям за гръб от естествен камък (на вид само да си го харесам) - определено ще се чисти по-лесно от плочки с фуги.

# 123
Аз точно пък затова съм доволна от гранита (извън естествения материал, не понасям твърде изкуствените) - абсолютно никакво слугуване няма - почиства се лесно, не се замърсява и захабява, на него меся, точа, въобще - готвя си нормално. Горещи съдове на какъвто и да е плот така или иначе никога не съм оставяла, защото при тези дебели дъна на съдовете, които задържат дълго време висока температура (аз поне в такива готвя и виждам, че тиганът цвърчи дълго време, след като съм го преместила от котлона) за нито един няма гаранции, че ще се запази.  Не изпитвам и нужда точно горещите съдове да са ми приоритет при избора на плот при толкова елементарна предпазна мярка- ползвам магнитни силиконови и коркови подложки. И това всъщност е всичката предпазна мярка и грижа, която полагам за плота, ако може да се нарече грижа - слугуване в никакъв случай не е.
Не че убеждавам някой - всеки ще си направи своя преценка, но да се има предвид, че реално гранитният плот не изисква някаква по-различна или специфична поддръжка или пазене.   

# 124
Мен само за топлите съдове ме предупредиха за техническия камък.
Гранит харесвам въпреки злощастния ми опит с един, който въпреки обработката поемаше всичко. Писала съм за одисеята с него. Освен това се пукна на тънката ивица при отвора за котлоните и то съвсем на финала на монтажа. Не беше драма и нещо забелязващо се, което да дразни. Та вярвам му сега на каменара какво ми говори. Ще отида и до Гранитекс обаче, може да имат каквото искам.

П.П.Имам плотове от гранитогрес изработени от ММ. Всичко съм слагала директно от котлона, режа без дъска и са в перфектно състояние. Голямо удобство е!

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 12:21 от drago_2008

# 125
  • софия
Какво препоръчвате за подпрозоречни первази на кухня-трапезария и хол едно помещение? Има два единични прозореца, нормални  и нещо като стъпало до  балконската врата тип френски прозорец, там ще се стъпва за да се излезе на балкона. Мислех си за естествен камък, но ако има конденз незнам как ще се повлияе. Ново строителство е с пвц дограма и изолация.

# 126
  • София
Защо ще има конденз?

# 127
ЛюбОff, пропуснала съм снимките, би ли ги споделила отново, може и на лично? Relaxed
Плотовете, "любимата ми тема" Аз продължавам да сменям цветово концепцията на бъдещата кухня, но така или иначе имаме огромни забавяния на строежа и проблем със строителя, за които даже не искам да мисля. Поредният некадърен мошеник...
Както и да е, да не се отплесвам в лични драми сега. Драго, интересно ми е какъв камък хареса и самото качване ли е проблем? Много се чудя как да разпределя бюджета за кухнята, има две пера - фурни и плот, които ако ги направя както искам ще глътнат 5 цифрени суми всяка. Май и двете ще дойде множко, а отделно шкафове и останалите уреди, не искам да ги смятам общо колко ще станат. Като че ли смил плот ми олекотил нещата финансово, но е супер ограничено като цветове. И от там вече не знам, гранит, технически камък като цветове пак не е моето, гранитогрес...
И за любопитните по темата, имах пътувания в чужбина и видях в действие фурна Бора. Впечатляваща е, наистина. Готви бързо на пара и конвекция, има някаква вакуумна система, която изтегля пара и миризми и наистина дори приготвянето на риба се случва почти без миризма и се мие Innocent сама като съдомиялна изглежда почти
ето кратко видео ако на някой му е интересно

в същата кухня плотовете бяха гранитогрес/синтерован камък и понеже изчетох много по темата, попитах имат ли проблем със здравината. Еми получих потвърждение, че си е пипкаво, счупил се е по неизяснени причини няколко месеца след монтажа и бил сменен, по чужбински, гаранционно. За Бг си знаем, че няма такъв филм

# 128
  • В един копнеж!
След всички уточнения за плот, за шкафовете, дръжки, рафтове, стигнах до мивката. И понеже всичко ще е тъмно си избрах черна мивка с нано покритие. Дали някоя от вас вече има такава?! Четох за нано покритието, но бих искала да чуя реален отзив.

# 129
  • София
Някой може ли да разбере каква е разликата между

https://salex.bg/mdf-akril-2800-1300-18-3mm-kashmir-mat-n-85468- … at-n-70186-34429/

и

https://salex.bg/mdf-kristal-2800-1300-20-3mm-kashmir-mat-n-7529-37147/

Търся си вратички за шкафчетата, но не схващам каква е разликата, а очевидно има такава.

# 130
Дебелината. Едното е 19,3, другото 20,3.

# 131
  • София
Толкова ли е важна тази разлика, че едното е 300лв, другото 800?

# 132
Едноот двете, мисля, че кристалът беше, има нещо като стъкло залепено за плоскостта. Затова и дебелината е друга.

# 133
  • Melmak
Момичета, харесах си мивка Бланко.
Дали сте поръчвали от evroset.bg?

# 134
Да, аз от тях поръчвах 2 пъти.

Общи условия

Активация на акаунт