Нашите кухни - тема 101

• 10 201
  • 187
  •   1
Отговори
# 75
Аз първо подбирам всички елементи с мостри, някои ги носех на място и чак тогава купувам всичко, за да не се получи да съм вече с готов плот и шкафове, пък да не пасне цвят на мивка или друго. На този гланцов кашмир и черен плот с бели и зеленикави жилки не бих сложила нищо друго освен черна мивка - всичко друго ще стои като дупка в плота. Не поемат варовик, имат си отблъскващо някакво покритие и съхнат веднага, не задържат и вода. Поне на Бланко, за други не знам. Вярно, че водата в София е мека, но въпреки това, и нищо друго не се задържа, виждам как водата буквално се плъзга по повърхността и след минути мивката е суха. Консултирай се и в Евросет (официален вносител са), дамите там са отзивчиви и си разбират от работата.   

# 76
Бихте ли си поръчали гранитна мивка Бланко от Амазон? Цената е доста по-добра и има безплатна доставка до БГ. Но нещо ме притеснява.
От 12 мивки Шок и Бланко само 2 са ми купени от България. Всички други са от Амазон. 3 получих счупени и съм връщала. Другите са пристигали здрави и продължавам да купувам от тях.

Никой ли скоро не е поръчвал технически камък да сподели цена на л.м. колко му е излязло?

И слагате ли топли тави от фурната върху него?

# 77
И аз имам мивка Бланко от Амазон. Всичко е наред. Само дето сега стои самотна в гаража, защото реших, че цвят трюфел не ми подхожда на новата кухня. Страшна далавераджийка съм😂

# 78
# 79
  • Melmak
Satine, благодаря ти.

Аз имам въпрос към по-опитните дами. Чудя се дали да взема мивка с отцедник?!(така ли се казва) или без? Вие какво съветвате?

# 80
Satine, благодаря ти.

Аз имам въпрос към по-опитните дами. Чудя се дали да взема мивка с отцедник?!(така ли се казва) или без? Вие какво съветвате?
Ами, индивидуално е и зависи до известна степен от размера на работния плот - ако е много голям и човек има навик да мие редовно нещо на ръка, може би си трябва, но ако има съдомиялна и почти не се мие на ръка, за мен няма смисъл. Аз бих предпочела (и така съм направила) без отцедник, защото с изключение на един сервиз и посребрени и позлатени прибори, всичко мия в СМ и не ми трябва. Има подвижни малки сушилници, ако толкова се наложи да се измие нещо на ръка (купих такъв преди години и сега си почива в най-високия шкаф Simple Smile ), но в такива случаи просто избърсвам и прибирам, вместо да се мотае нещо дребно по плота.  Така се освобождава равно място на плота и може да се заема във всеки момент от това, което ти потрябва - съдове, продукти и прочие, докато с релефния отцедник не винаги това е възможно.

# 81
Satine, благодаря ти.

При термоплот отцедникът си е направо задължителен. Но при плот от камък е глупаво да се крие скъпият камък с отцедник и се слага мивка с монтаж под плота. Освен по-красиво е и по-удобно, защото няма ръб и може всичко да се забърсва направо в мивката.

# 82
Защо да е задължителен отцедникът при термоплот? Моите кухни са с термоплот, никъде нямам отцедник, и не ми липсва изобщо.

# 83
Satine, благодаря ти.

При термоплот отцедникът си е направо задължителен. Но при плот от камък е глупаво да се крие скъпият камък с отцедник и се слага мивка с монтаж под плота. Освен по-красиво е и по-удобно, защото няма ръб и може всичко да се забърсва направо в мивката.
ЧС, замислих се за това с термоплота, но не го написах, защото ми се струва, че съм виждала и мивки без отцедник, които се монтират над плот. Дали не беше в Герака, макар че и навсякъде другаде, там не предлагат нещо уникално...

# 84
О да, може и мивка без отцедник над плот, но за мен е неудобно. Просто няма как да забършеш вода или нещо друго в мивката с едно движение, защото ръбът пречи. Ето как изглежда, но всеки си решава, разбира се.

# 85
Е, аз знам как изглежда😁
Ще избуташ водата отляво, ако отцедникът е там, а вдясно около ръба пак ще трябва да се попива.

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 00:11 от Чи лу

# 86
Satine, благодаря ти.

За това няма нужда да питаш непознати дами за съвет, зависи от твоите лични навици и предпочитания.
Има жени без да си държат обърнати чашки на отцетника не могат. Rolling Eyes

Аз лично мразя това нещо. И двете ми кухни са без и го намирам за нормално. Свека обаче има. Никога не съм харесвала, да забърсвам и прислужвам на отцетника. Ако не го забършеш стои мокро и хлъзгаво...никога не изглежда перфетктно, все нещо има да му доизчистваш. Няма време аз за такъв слугинаж. Всичко в миялната. Чиста работа.

# 87
  • София
Зависи от твоите навици в кухнята. В момента имам голям отцедник (плот-продължение към мивката от същия материал), но върху него съм сложила голям сушилник (имам миялна, но на разположения върху отцедника сушилник обръщам разни неща, които съм измила в процеса на готвене - било защото примерно купата от току що нарязани неовкусени зеленчуци има нужда само от едно бързо приплакване с вода, а не от миялна, дървените дъски не ги слагам в миялна, гювеч и гювечета не ги слагам в миялна, любимите ми ножове, които ползвам многократно в рамките на няколко часа по време на готвене искам да са винаги измити и на разположение, спринцовките и чашките за сиропи и други лекарства не ги слагам в миална, а трябва да изсъхнат преди да ги върна в опаковката на лекарството и т.н.). Т.е. за моя маниер на домакинстване аз имам нужда от сушилник (не редя директно върху отцедника измити съдове). Но имам нужда и от допълнително отцедник към мивката, защото в процеса на готвене примерно беля 20 картофа, няколко глави лук, няколко моркова, изтърбушвам чушки и т.н. - тези продукти, когато вече са обелени/първично обработени, но преди да бъдат финално измити, аз предпочитам да ги наредя директно на отцедника (без да изваждам специално купи за целта), после да ги измия един по един под течаща вода и да ги сложа на дъската за рязане за последваща обработка; гевгира с измити марули, репички, зелен лук предпочитам да го сложа директно върху отцедника т.н. За новото жилище съм си поръчала мивка с 25-30 см. отцедник, който ще ползвам за зеленчуци в хода на готвенето, и след отцедника имам планирани още 25-30 см. на плота за сушилник, който пък ще ползвам за съдовете, които по някаква причина не слагам в миялната. Но аз съм човек, който готви ежедневно в големи количества за многодетно многоящно семейство. Ако ти примерно готвиш от дъжд на вятър, готвиш в малки количества за малко домакинство, не миеш нищо на ръка и т.н., може отцедникът да ти бъде абсолютно излишен и само да ти заема плот.

# 88
  • София
Кубратова, благодаря! Много исках да не е черна, но уви, нямаме избор. Трябва да сменя цвета на плота, ако искам друга мивка, а гранита сме го харесали и поръчали вече, така че е късно.

Хората, които ще ни правят кухнята се дърпат за 3д проект, защото било много сложно да се направи. Аз си мисля, че като ще дам общо около 15хил лв  за кухня, че и повече, поне искам да знам как ще изглежда, та май ще търся някой за 3д проект. То и затова ми е толкова трудно с мивки, цветове и тн.

А за отцедника според мен има значение с какво пространство разполагате. Нашата кухня ще е малка и предпочитам да имам отцедник в шкафа над мивката (но губиш половин шкаф) или изобщо да нямам. Миеш, бършеш, прибираш. Или цапаш и слагаш в съдомиялната.

И като прибавим факта, че при едно леко забързано ежедневие има шанс измити чинии да седят малко повече време отвън на показ - това ми е безкрайно грозно, а съм го виждала при много хора и предпочитам да нямам такъв риск.

А и си представям една чиста, изчистена кухня откъм дизайн с вградена мивка под плота, вграден дозатор за сапун, за пречистена вода и пльос, измити чинии и тенджери, накачурени една върху друга.

# 89
  • Варна
Дами, благодаря, че ми дадохте тласък. Поръчах си така мечтаната мивка на много добра цена. Дано да дойде в перфектно състояние.

Общи условия

Активация на акаунт