Синдром на дефицит на вниманието при ВЪЗРАСТНИ и медикаменти

• 185
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте! Доскоро живях в Холандия и искам да отида на лекар във Варна, където живея в момента, или може би в София, за дефицит на вниманието. Нямам обаче диагноза на хартия. В Холандия първоначално ми поставиха диагноза за аутизъм, след което ме преместиха в център за хора, страдащи от психоза. Преди да замина за България, ми дадоха документ с диагнозата ми за аутизъм и другите ми разстройства, но СДВ не беше в нея. Попитах ги защо, и те ми казаха, че въпреки че виждат, че имам СДВ, наред с други неща, не могат да запишат диагнозата ми, защото не са психиатрия, специализирана в това. Ако се чудите защо ми поставиха диагнозата аутизъм, въпреки че са център, който лекува специално психоза - това е, защото предишните психиатри, при които бях ходил в предишния център, ми бяха поставили тази диагноза.
Написах всичко това, за да покажа, че не си поставям самодиагностика.
Моят личен лекар не е във Варна. Как да отида на психиатър и да поискам лекарства? Има ли възможност само да приемам лекарства и да нямам поставена диагноза на хартия за нищо? Има ли частни психиатри, които издават само рецепта, и нищо друго? Има ли нещо друго, което би било добре да знам? Между другото, нямам опит с лекарства за дефицит на вниманието, само антипсихотици, бензодиазепини и лекарствата, които взимах за лечение на симптомите ми на аутизъм.

# 1
Избираш психиатър и отиваш на платен прием, без направление. Мисля обаче, че можеше да ползваш личен лекар и в друго населено място, но нямам спомен как ставаше.

# 2
От каквото прочетох искам да коментирам че когато се поставя диагноза може да има първично нарушение и вторично отклонение. При вас първичното е било Разстройство от аутистичния спектър (РАС), а вторичното СДВХ. Дефицитът на внимание няма как да бъде изваден от контекста на първичното ви нарушение за да разглеждате само него в момента.  Именно затова не са ви го и написали на тръгване от Холандия. Защото първото продуцира при вас второто. Това не означава, че няма хора само с ДВХА в чист вид, но това не е била вашата история.

От там. Разстройството от аутистичния спектър е състояние с набор от симптоми. В зависимост от това дали се редуцират, запазва,  увеличават  вие можете да изпаднете от спектъра или да влезете в него ако "вървите по ръба му".  Познавам много  възрастни аспергери или високоспектърни (според МКБ 11 няма да има такива всички ще са спектър като цяло, но за сега да използвам неофициалното деление) които не се причисляват към спектъра,  защото умеят да прилагат мимикрия, подражават и симулират - в добрия смисъл на думата. Съответно демонстрират социално приемливо поведение, отговарящо на нормата.

Лекарствата които се прилагат "за успокояване" и имат широко приложение не само при спектър и ДВХА, но и при обсесии, компулсии, личностни разстройства, тревожности, дори шизофрения и пр. никой психиатър няма да ви изпише просто така. Трябва да имате диагноза. Съответно, това са лекарства с рецепта с особен статут . Което означава, че няма как да ви се случи без да минете обследване и то да е по-здравна каса. Подобно  обследване  ще ви постави някъде сред състоянията, които налагат прием на подобни медикаменти . Иначе можете да отидете при платен психиатър, но той  ще ви каже какво вижда като проблем у вас, но за лекарства , които ще пиете доколкото разбирам редовно , пак ще трябва да минете по класическата пътека през личен лекар и психиатър с диагностика и зелена рецепта. Личният лекар ще ви ги изписва всеки месец. Това че личния лекар не е там, където сте няма значение. Сега, направленията имат електронен вид. Нека ви предостави направление за психиатър. Или отидете на платен прием, но все едно пак ще трябва да се върнете към личния лекар ако ви бъде изписан медикамент за константен прием.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 18:27 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт