Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 20 162
  • 587
  •   5
Отговори
# 570
  • Melmak
Винаги са намирали позиции за майки, върнали се от майчинство, за служители, чиито екипи са премахнати. Тази година 2 или 3 екипа разформироваха, не са съкращавали. Стараеха се да реинфорснат всички, за да не си загубят работата. Майки не съм чула да махат, а много жени излизат по майчинство. Да, знам, че с разрешение на ИТ може да махнат и майка на дете под 3 г. Но ако толкова не ме искат, няма проблем. 😁 шегувам се, но като цяло какво ще е след година-две, не можем да гадаем.

# 571
Мен пък тази защита хич не не ме топли. Те, ако искат да ме махнат все ще намерят начин или ще ме накарат сама да напусна. Аз самата няма да искам да стоя на място, на което не ме желаят и да ми следят всяка крачка: в колко идвам, колко обедна ползвам, работя ли или си гледам нещо на телефона, кога си тръгвам, колко болничен взимам, успявам ли да си свърша задълженията. Просто бих останала докато намеря нещо по-добро, за да нямам дупка и се разделяме по живо, по здраво. Така или иначе тази защита не е безкрайна и след 3 г на детето ще го направят. По-добре да не се мъчим взаимно.

# 572
  • Melmak
Точно, аз също съм на това мнение. Ако ще си играем на котка и мишка, по-добре да си ходя без да си късам нервите.

# 573
  • София
И аз не съм чувала да махат майки - поне при нас се правят някакви страшни акробатики дори и за жени, които не се справят (говорих за подобен случай наскоро). Иначе, повечето жени при нас се връщат на сходни позиции (дори и да не е абсолютно същата или в същият екип), рядко има някакви големи промени. Само за една колежка знам, която трябваше да започне да прави нещо доста различно от преди майчинството - беше ТЛ, по време на отсъствието и (което, доколкото съм чувала, е било около 3 години сумарно) екипът се променя, съответно се намира нов ТЛ, впоследствие търпи допълнителни промени, та за нея нямаше място вече в стария екип - нито като част от него, нито като ТЛ. Предложиха и друга позиция, мина си едномесечно обучение и после работи известно време на нея, докато не и предложиха по-подходяща такава спрямо нейните умения и продължава да си работи. Не знам дали и не подпитват колко време се планира да е майчинството - моята бивша ТЛ-ка си беше казала, че ако всичко върви по план, ще се върне след година, както и стана и за нейното отсъствие се търсеше временно решение.

# 574
  • Melmak
При нас се пуска прогнозно майчинство за 410 дни, за първата година. Ако искаш да ползваш втора, казваш на мениджъра и ти го удължава в системата (няма общо с нои и тн, а вътрешно). Не са ме подпитвали, а и аз от сега как да знам.
В Атос като работех бяха предимно жени и нон стоп имаше бременни жени. Често се менкаха в екипите, които бяха на сходно ниво като длъжност. Намираше се място за всички.

# 575
Мен лятото ме махнаха точно прясно върнала се от майчинство. Работих до 45 дневния болничен преди раждане и се върнах на работа без да ползвам нито един ден от втората година, т.е. ме е нямало година и два месеца. Две седмици преди връщането ми, съкратиха 4ма човека и ми заявиха, че аз поемам изцяло работата на двама от тях. Точно един месец и една седмица по-късно заявиха на мен и на още една колежка с дете под 3 години, че и ние ще бъдем съкратени (но разбира се беше освобождаване по взаимно съгласие, а не съкращаване на позиция/щат). Поради тази причина и двете проведохме консултации с адвокати и след това, когато разговаряхме с човешки ресурси поискахме значително по-голямо обезщетение от това, което фирмата предлагаше по взаимно съгласие (по закон минимум 4 заплати, те предлагаха по 5). Аз също допреди да изляза в майчинство бях топ пърформър и уж от най-ценените кадри в екипа, но като не си използвах втората година майчинство, дефакто си вкарах автогол, защото буквално след няма и месец ми показаха вратата. Съгласих се на "взаимно съгласие" само защото те приеха моите условия за размера на обезщетението, иначе нямаше да се съглася и щеше да им се наложи да проведат съвсем друга процедура по съкращаване, за да могат да поискат разрешение от Инспекцията по труда да махнат майка на дете под 3г. В противен случай трябваше да ме държат до навършване на 3 години на детето. Всички няколко десетки души съкратени от компанията, бяха по взаимно съгласие и в нито един екип не са провели т.нар. процедура по подбор.
Казвам го, защото няма гаранция за нищо. Аз по два критерия бях убедена, че няма никакъв шанс да ме съкратят: 1. вече бяха минали през нашия екип и аз поемах работата на съкратени колеги и 2. уж законът ме пази до 3 години и няма да "посмеят". Е, посмяха. Даже мислеха, че ще спека и няма да се защитя, ама поне там сбъркаха. Даже HR на въпроса ми "Как така ме съкращавате като аз имам дете под 3 год?" отговорът беше "Няма никакво значение, че имаш дете под 3 год.", което може би щеше да мине при някой друг, но мен не ме уплашиха и след като видяха, че няма да стане по техния начин, рязко омекнаха.

# 576
  • София
Колко заплати ти дадоха над законовия минимум, ако не е тайна?

Иначе, в малки формички тип бай Ганьо, точно на изнудване го удрят и ако не мине номерът, не се свенят да искат разрешение от инспекцията. Затова уточних как стои законово въпросът, иначе в компании като на Пандора е ясно, че се намират места.
В такъв тип компании стълбовете дискриминация, майчинство, сексуална ориентация са много чувствителни теми и рядко си позволяват своеволия. Поне не открити. Даже предпочитат да има такъв тип хора - друг е въпросът, че лично съм чувала мрънкане от шефове как сега тази в майчинство ще си излиза болнични и няма да си върши цялата работа, но иначе тъпанът се бие в посока "екипът ни се увеличава с един член, хаштаг, страхотно, хаштаг баща на годината". Ако има гейове и лесбийки, е супер, защото те поне не отсъстват повече от хетеросексуалните. И образът става още по- хубав и толерантен.

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 21:47 от The Catcher in the Rye

# 577
След серия преговори се споразумяхме на десет заплати. Според някои мои близки е трябвало да натисна за още, а аз в хода на разговорите прецених, че това е минимумът, под който няма да падна и щом се съгласиха, подписах и си тръгнах без да давам предизвестие, което на практика щеше да е по-дълго от времето изработено откакто съм се върнала от майчинство.

Моят случай се развива също в голяма международна корпорация.

# 578
  • София
Браво, че си си защитила интереса. Така се прави.

# 579
Това звучи като ситуация със силно раздут щат, който е трябвало да бъде окастрен бързо по разпореждане отгоре. При друга хипотеза едва ли подобен изход щеше да е възможен.

# 580
Faerlina, за мен добре ти се е развила ситуацията. Вярно шок, защото не си го очаквала, но какво щеше да праеиш там като не те искат. А то голямо неискане ще да е било щом на 10 заплати са се съгласили. И на мен ми звучи като да са правени преструктурирания по бързата процедура, но все тая, има ли значение. Не мисли колко е можело още, а че все пак са се развили достатъчно добре нещата и вероятно по-добро място те очаква.

# 581
При ЕТ Ваньо Иванов няма да стане номера с 10 заплати, защото трябва да си ги извади от неговия джоб и боли. Поне при големите международни компании в това отношение е по-лесно с обезщетенията.
Тъпото е, че е можело да си ползваш втората година майчинство.

# 582
О, не мисля, че съм се минала и че е трябвало да взема още, казах го, защото няколко човека около мен даже ми казаха, че не съм поискала достатъчно, пък от моя гледна точка си беше окей.

Khufu, съкращенията бяха глобални, във всички екипи и държави, не само при нас в България, където на фона на повечето офиси по света, бяхме малък hub.

Иначе шокът определено беше голям, както и последвалия втори шок колко е свит пазарът в момента и колко трудно ми е все още да стигна до оферта някъде. Продължавам активно да подавам кандидатури, все някъде ще ми се отвори вратата. Simple Smile

# 583
  • София
Бях тръгнала да пиша един пост, но не знам дали го публикувах преди няколко дни, извинявам се, ако д  повтарям.
Относно пазара на труда беше. Аз следя вече изкъсо обявите и честно казано, всичко ми се струва много еднообразно, изискванията, и те, малко неща ми грабват окото. Не знам дали е реално отражение, дали важи за моята сфера или просто съм десензитивирана от кофти средата.

# 584
  • Melmak
Faerlina, на мен ми се струва, че ситуацията ти се е развила добре. Не бих казала, че си си вкарала автогол. Втората година майчинството е малка сума, ако беше останала, финансите щяха да са други.
Иначе сигурно нищо не е на 100% никога, като цяло не мога да седя да мисля как ще са нещата през април 2027 или 2028 като се завърна на работа. И да ме махнат, това е живота, не всичко винаги зависи от нас.

Пазарът е гаден наистина в момента, мм се оглежда, дори вътрешните позиции са кофти.

Общи условия

Активация на акаунт