Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 20 661
  • 623
  •   7
Отговори
# 600
Знам за едно предприятие, което плаща висшето образование в ТУ, такси плюс ежемесечна стипендия, срещу ангажимент за 5-годишен договор с тях.

# 601
Знам за едно предприятие, което плаща висшето образование в ТУ, такси плюс ежемесечна стипендия, срещу ангажимент за 5-годишен договор с тях.
Могат да те задължат да възстановиш парите, но не и да ти забранят да напуснеш. Не си роб, имаш права.

# 602
  • SF
Не, не, тук ситуацията не е такава. Ако служителите нямат опит, знам че предлагат обучение, но те работят през това време. Обучението е на място. Както всяка една фирма предлага обучение. Дори тениски в Н&М да сгъваме, пак ще напишат, че ще има обучителен период.
Аз съм с опит и затова ме взимат. Няма да ме обучават допълнително или поне аз няма да се съглася 2-3 лафа и лист с инструкции за безопасност да ме обвържат 5 години при тях. Дано и 15 да изкарам, но не искам да съм подписала договор за 5 г., ако не - неустойка.

# 603
Не, не, тук ситуацията не е такава. Ако служителите нямат опит, знам че предлагат обучение, но те работят през това време. Обучението е на място. Както всяка една фирма предлага обучение. Дори тениски в Н&М да сгъваме, пак ще напишат, че ще има обучителен период.
Аз съм с опит и затова ме взимат. Няма да ме обучават допълнително или поне аз няма да се съглася 2-3 лафа и лист с инструкции за безопасност да ме обвържат 5 години при тях. Дано и 15 да изкарам, но не искам да съм подписала договор за 5 г., ако не - неустойка.
За такова обучение не могат да ти искат нито пари, нито каквото и да е.

# 604
Много ясно, че няма да се съгласяваш, да не си роб. От добри условия никой не напуска. И без клаузи ще си стоят хората повече от 5 г.
Бих се замислила само, ако заплатата е петцифрена в евро, плюс кола и всички екстри. Ама тогава няма да има нужда от такова обвързване....

# 605
  • София
Нищожни са всички тези клаузи по принцип. Само за връщане на пари за обучение мисля, че е валидна. Ама официално сертифицирани обучения тип CFA, ACCA и т.н., а не как да работиш с вътрешния им софтуер.

Поискай договора и го дай да го погледне адвокат. И ако другите условия са много добри, подписвай и после си напускай по кодекс.

# 606
Могат да те задължат да възстановиш парите, но не и да ти забранят да напуснеш. Не си роб, имаш права.
За 5-те години не е роб. Дори да подпише, клаузата е нищожна. При напускане предизвестието е по закон - до 3 месеца (май).
Аз много бих внимавала с повишаване на квалификация, която е само хартия. Знам, че съм мнителна, но съм се нагледала на гадни капани.
Такава скалъпена квалификация може да се превърне във финансово заробване. Пример, оформят си документи с приятелска фирма за обучение за 10 000 лв. и 5 г. работа. И ако тръгнеш да напускаш по-рано - няма проблем, но дължиш неустойка 10 000 лв. И така всяка година. При такъв договор, преди да го подпиша, ще се консултирам с адвокат по трудово право.

# 607

Може, но стипендията беше в размер на МРЗ 5 години всеки месец и и се дипломираш като специализиран инженер, който по специалността си може да си намери работа в България само в това предприятие и максимум още 2-3 такива да има.

# 608

Може, но стипендията беше в размер на МРЗ 5 години всеки месец и и се дипломираш като специализиран инженер, който по специалността си може да си намери работа в България само в това предприятие и максимум още 2-3 такива да има.

Това е чудесна възможност за завършващи гимназисти, особено такива, които нямат големи възможности да се издържат. Едно на ръка, че ти плащат обучението, дават ти стипендия, а и накрая те вземат за пет години, докато натрупаш опит.

# 609
  • SF
Сега се замислям, че е възможно да ни пробутат някакво обучеиние, защото освен, че 10 пъти повториха, че търсят служители дългосрочно, повтарят "ние инвестираме във вас, при нас текучество няма". Това са обичайни клишета, които се слушат по всички интервюта, но сякаш тук им прилагат особено значение и аз съм с усещането, че съм добре предупредена какво предстои да подпиша.

# 610
Подобна клауза сама по себе си е нищожна. Ако компанията инвестира в обучение на служителя, то би могла да иска възстановяване на направените разходи ако той не отработи определен времеви период, но нищо повече. Тези разходи обаче следва да са ясно описани в основния или допълнителен договор, съответно служителят да знае с какво именно се ангажира.

Esmee, аз не бих се занимавал с подобни мизерници.

# 611
  • SF
Значи, ако опишат такива условия, те ще са в допълнителен договор или допълнително споразумение? Не могат да са част от трудовия договор? Това питам.

# 612
Възможно е да ти направят врътка, както я написа biborana. Измислят си отнякъде фактури за обучения (хем за тях е разход), пишат, че ти си се явила на това обучение, после ходи доказвай, че не си.... Щом още от интервюто ти излизат с подобни изказвания, бъди нащрек.
Аз имам правени обучения в сегашната ми работа, платени от фирмата, никой дори не ми е намеквал за плащане, ако напусна. Вярно, че не са били кой знае какви, курсове по 3-4 дни, но за мен са си идеални.

# 613
Аз не бих се хванала на хорото с тези. Ако фирмата е добра, никой няма да иска да напуска. И да има такава клауза, то е редно да е 1-2 години. За да те задържат 5 години, трябва да инвестират в обучението ти минимум за космонавт.

# 614
Значи, ако опишат такива условия, те ще са в допълнителен договор или допълнително споразумение? Не могат да са част от трудовия договор? Това питам.

Мисля, че няма проблем да е в основния договор, макар обичайната практика да не е такава. По-важно е да са налице основните реквизити, вкл. разходите за обучението, които ще подлежат на възстановяване. Не могат да минат с общи приказки в договора, след което да ти поднесат сметка за ХХХХ евро.

Общи условия

Активация на акаунт