Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 30 988
  • 799
  •   1
Отговори
# 510

Преди Коледа се свързах с една моя позната от детинство. Закъсала жената. Съгласи се да живее там. И да пази. Ами -не.

Моят съвет е да избягваш подобни конфигурации, защото в края на краищата и двете сте с убеждението, че правите услуга на другата, а накрая сметката я плащаш ти.

# 511
Приятелството си е приятелство,сиренето е с пари.

# 512
  • в пералнята
Може ли някой да ми препоръча фирма или човек за почистване на апартамент след замазка и шкурене от фини прахови частици?
На финалната права съм с ремонта, миналият път сама всичко си чистих, но сега нямам възможност да се прибера.

# 513
Увеличението (на всички средни цени в страната) не е задължително да е станало точно на 5 или 6ти януари.
Може да е станало на 25ти декември, (както в моя случай).
Дефакто то спада към новата година.
Така че, имало е време за актуализация на цените. Цените се формират и по време на празниците, не само в делнични дни.

Ако следваме историята от други години, април ще има стагнация в София, оживление по морето, а септември ще е обратното.

Заплатите, обаче (и цените на някои бизнеси) ударно се вдигат, а те са най-прекия критерий за определяне на наемите.
София, според мен, продължава да расте. Като масово приходящите са без адресни регистрации, или пък мигранти, под закрила и тн, които статистиката не знам дали лови. Но работят, имат заплати, потребяват, ползват имоти под наем, паркоместа и тн.
Строежите си продължават, търсенето на наеми е както винаги. Всичко се запълва.

# 514
Здравейте на всички,попаднах на темата и питам за съвет,става въпрос за даване под наем на двустаен апартамент 70 кв.в центъра на Варна ( зад Операта)след основен и качествен ремонт и модерно обзаведен) агенция го е обявила от началото на декември за 600 евро,но досега нямам новини от агенцията,въпросът ми е: наема ли е висок или периода преди празниците е причината да няма интерес.Мерси за отговорите.

# 515
Ей, това вече ме уби. Та ние ли трябва да знаем как действа агенцията. Невъзможно ли е да се говори с нея. Ключ дали ли сте, защо не присъствате на огледите и от там да придобиете представа за настроението към имота на потенциалните наематели. Разгледайте имотни сайтове на какви цени се отдават подобни жилища. Защо ли не го поместите и Вие, ако имате време за огледи.Агенциите целта им е да получат двоен комисион и може да отклоняват клиенти на колеги.Знае ли човек.

# 516
Не може да се каже дали наема е висок или нисък само описанието, което сте дали. Това е адекватен наем спрямо локацията, но пак зависи от обзавеждането, етаж, наличие на асаньор.
Възможно е да е от периода през празниците.

# 517
Писано е 100 пъти. Даването на апартамента само на 1 агенция дава безгрижие, но е неефективно. Препоръчително е само, ако не живеете в града и нямате друга опция.
Според мен 600Е не е нисък наем за Варна, т.е. проблемът ви е комплексен и сбор от няколко по-малки.
Както се каза, най-добре го отдавайте вие, и работете с повече агенции. В този процес се получава незаменима обратна връзка за моментното състояние и пазар.

# 518
  • Варна
Здравейте на всички,попаднах на темата и питам за съвет,става въпрос за даване под наем на двустаен апартамент 70 кв.в центъра на Варна ( зад Операта)след основен и качествен ремонт и модерно обзаведен) агенция го е обявила от началото на декември за 600 евро,но досега нямам новини от агенцията,въпросът ми е: наема ли е висок или периода преди празниците е причината да няма интерес.Мерси за отговорите.
Здравейте, аз живея в района Simple Smile Както писах по-рано днес - 600€ е съвсем нормален наем за модерен двустаен във Варна, особено за тази топ локация. Началото на есента тристаен модерен срещу нас се отдаде на 800€ и то без асансьор. Просто периодът наистина е мъртвешки. На мен ми отне почти месец да отдам модерен двустаен в Изгрев ва 450€. И все пак, както са писали всички, не бих се оставила изцяло в ръцете на една единствена агенция. Защо не си рекламирате и сама, по фейсбук групите например?

# 519
Тук и аз, и Дани, и още някой дадохме апартаменти по коледно време, та не е това проблемът.
Според мен сте взели грешно решение да разчитате само на агенция. Личната активност е мнохо важна, щом нямате познат брокер.
Моят опит е с лично промотиране във ФБ-групи и това е работещо за мен, други пък разчитат на няколко брокера или на един, но доверен.

# 520
Благодаря на всички,които отговориха...и най вече на Дidi168( дадохте ми информация от собствен опит и то от скорошен👍🏻)не съм на място затова не се занимавам аз,попитах ви вас,защото вие самите давате под наем и тази информация за мен е по ценна от тази на агенцията( тя не бърза когато стане... важно е комисионната да е по голяма...аз им предложих 500-550 мах,но те казаха,не не за 600 няма проблем) ще изчакам още малко и ще го намаля...

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 15:58 от Catwoman12

# 521
Вие вече над един месец сте без наематели и вече сте на загуба над 1000 лв.
За този един месец имало ли е огледи? Имало ли е обратна връзка за някакъв интерес и за реално извършени огледи?

Как бих постъпила - обявявям си го в местни ФБ-групи - за имоти във Варна, във ФБ-групата на квартала, на блока, най-малкото - проучвам интереса. Организирам огледи в един ден и действам. Може и да платя реклама в имот.бг, като си купя предплатена карта. Психически ще съм подготвена, че ще звънят брокери. Някои от тях рабоятта с комисион само от наемателя, бих започнала от тях.
Не бих губила още време и в никакъв случай не бих сваляла цена, без да имам индикации, че точно тя е проблемът.

Успех!

# 522
  • Варна
Не е нужно да сте на място, за да си пуснете обява във фейсбук. Това е групата, която аз ползвам:

https://www.facebook.com/share/g/16tQkYB6At/?mibextid=wwXIfr

Не си пишете телефона, че ще ви го запалят, да ви пишат на лс.
И аз отдадох 2 седмици преди Коледа, но е факт, че стана трудно и отне много време. Преди винаги ми е отнемало няколко часа.

# 523
Didi168, ти преди според мен отдаваше подпазарно. С уговорката,че не познавам районите,в които отдаваш,но виждах снимки на много добре направено жилище/жилища,а го пускаше за много ниски за софийските стандарти пари. Сега наемът,който жената иска за жилището си във Варна, е адекватен за средно ново жилище в София в конвертируеми квартали.
Вероятно агенцията,като масата агенции,иска и двоен комисион. Не знам колко се е замогнала икономиката във Варна в последно време,вероятно и жилището е на топ локация, но наемът в абсолютна стойност си е висок и това според мен е бариера на фона на варненските заплати.

# 524
  • Варна
Не смятам да спамя с коментари за заплатите. Наемите във Варна са по-ниски от софийските, не е коректно да ги сравнявате, още повече щом не познавате местния пазар. Аз го следя от повече от 15 години - преди като наемател, а вече като наемодател. Не съм отдавала подпазарно. Наемите ми винаги са били съобразени не само с вида на жилищата, но и с локацията  и пазарните нива към момента на отдаване. Само преди 5 години цените бяха почти двойно по-ниски в сравнение с настоящите.

Общи условия

Активация на акаунт