Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 30 952
  • 799
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
Дани, не сравнявай Операта във Варна със Студентски град в София. Пак питам - на Витошка какви са цените за модерен двустаен?? понеже този апартамент е точно толкова централен. В топ центъра на София е много по-скъпо. Студентски град в София бих го сравнила с Левски във Варна. Люлин - с Владиславово и т.н. Не можеш просто да кажеш - в София или във Варна какви са цените, защото кварталът има значение. Цената не е една за целия град. В топ центъра на Варна нормално да е по-евтино от Обеля, но нещо в радиус 2 пресечки от НДК със сигурност е много по-скъпо от въпросният апартамент зад Операта във Варна. Какво настигане? Не ми се рови за обяви, който иска - да си провери.

Да се върна на варненския апартамент - агенцията, която го "предлага" е някаква нова от преди 2 години и никого неизвестна. Има само 5 обяви за наеми, като 4 от тях са за търговски помещения и само една (ЕДНА) обява за апартамент под наем - този на съфорумката. Да се запита тя това нормално ли е... За мен също повече от месец празен имот е катастрофа.

# 556
пак си помисли колко точно не съм наясно с пазара във Варна.
Май се оказа рязко, че трябва да се смъкне от 600 на 550, а силно подозирам, че няма да е достатъчно.
....................
 Чак толкова Варна да е настигнала София, странно ми е.

май рязко си противоречиш в един пост

Единственото странно е че по цени на имоти и наеми сме почти като в София, а заплатите ни не са !

Скрит текст:
4500-5000 евро е в момента ново строителство около нашето НДК ( ФКЦ ) на нашата Витошка , до входа на Морската градина.

# 557
Имах една позната, офиса й беше на ул Кавала, казваше че е наистина последна дупка на кавала:-) тя самата никога не е възприемала тази зона за Витошката на Варна. Аз също.

# 558
  • Варна
Имах една позната, офиса й беше на ул Кавала, казваше че е наистина последна дупка на кавала:-) тя самата никога не е възприемала тази зона за Витошката на Варна. Аз също.
Улицата е на 100 метра от Катедралата, ако това не е централно, не знам кое е. Все едно да кажеш, че нещо на 100 метра от Александър Невски е последната дупка на кавала в София. Странни географски разбирания имате и ти, и познатата ти.

# 559
Ми не знам, трябва да я попитам някой път. Тя е коренячка и над 70г вече, сигурно има причина да смята така.
А за мен .. винаги съм считала за  топ център зоната след прословутата дупка в посока севастопол, не и катедралата.

# 560

А за мен .. винаги съм считала за  топ център зоната след прословутата дупка в посока севастопол, не и катедралата.
Абсолютно.
И за мен Операта е нещо като в София района около ЦУМ Дондуков / Мария Луиза Smile

Но района се променя към добро в последно време, точно заради по достъпните цени за централна част в сравнение със споменатата от мен около Фестивалния център

# 561
Нито Люлин може да се сравнява с Владиславово, нито Студентски с Левски вн, нито Витошка с не знам какво, нито София с Варна.
Обяснявах подробно защо, обяснявах и, че пропорционално между кварталите не е същото отношението.
Студентски е мега търсен и добър квартал. И това си личи по цените, които са по-високи от операта във Варна. Също и по скоростта на отдаването.
Между другото, 4години съм живял във Варна и съм сменил поне 5 квартала за това време, включително център.
Каквото пиша, винаги се доказва от резултатите. Пред фактите, нали знаете ...

И за мен Операта е нещо като в София района около ЦУМ Дондуков / Мария Луиза Smile

Но района се променя към добро в последно време, точно заради по достъпните цени за централна част в сравнение със споменатата от мен около Фестивалния център
Абе какъв дондуков. Направо е докторската градина, а дори и опашката на коня на жълтите павета.

# 562
  • Варна
Левски също е мега търсен и добър квартал, предимно от студенти и млади семейства, там са и повечето общежития, както и някои от университетите. Много хора го наричат варненския студентски град.

Сам казваш, че в оригиналния Студентски град, който е на 5 километра от пъпа на София по права линия, е по-скъпо отколкото в пъпа на Варна. За какво настигане на София от Варна говориш, като сам показваш, че няма такова нещо?! 
Къде е по-хубаво да се живее изобщо не е предмет на темата. Коментирам единствено цените. Близо сме до вас по цени, но все още не сме се изравнили. И за последен пък казвам - да се сравнява център с център, широк център с широк център, краен квартал с краен квартал.

# 563
То във Варна има 6-7 блока общежития общо:-)  
А Винса и Медицинския са си по скоро в широк център(това го казвам заради медицинския, щото винса си е на крачка от съвсем център).
Навремето всички студенти бяха около червения, чаталджа и генералите..
Лично аз съм била в 35 блок само веднъж 😂 стори ми се на края на вселената.

Но .. за да помогнем на дамата да се върнем към нейния случай.
Минуси за наематели - липса на асансьор, лошо презентиране на имота и проблема със затоплянето на хола.
Плюсове за наематели - пресен ремонт и приемливи условия за наемане ( един депозит, отсъствие на собственика за постоянни посещения)

Агентката да издебне хубав ден и да отиде да направи нови ЯСНИ снимки, дори да хване някой колега или приятелка с хубав телефон, ако трябва да светнат лампите вътре също.
Ако не може да се справи с един хубав рекламен текст(каквото й е работата уж) - наемодателката да пусне на чата характеристиките на имота, за да и извърти един чудесен рекламен текст изтъкващ плюсовете.

Относно следдоговорния период, да се уговори с брокера или доверен човек в случай на непредвидими рискове кой ще се занимава с имота - при теч, при обир недай боже, при други форсмажори..

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 20:16 от second

# 564
  • Варна
Варна си е Варна все пак. Не е столица. Нормално всичко да е в по-малки мащаби. А на вас какво ви се е сторило навремето, няма никакво значение днес. Само преди 100 години локацията на Катедралата е избрана именно там - на хълма - на най-високото място в покрайнините на града (днешна Гръцка махала). Градът расте непрекъснато. 
Да се върнем на наемите. Варна определено не е достигнала софийските нива на наеми. Не мисля и че това някога ще се случи.

# 565
Дани, не знам защо смяташ окачен таван за лукс/модерно?!? За мен е - некрасиво, да се изразя най-дипломатично.

И аз успях да намеря обявата, съгласна съм, че това отваряне на кухньохола към терасата, която е издадена без пълен таван (т.е. горната плоча е малко навътре от плочата на този апартамент) не е практично решение откъм отопление и охлаждане през лятото. Но пък създава усещане за по-просторно помещение. 
Съгласна съм и че кухненския ред е много минималистичен.

Но пък аз нямам представа от кварталите и районите във Варна, а локацията винаги е определяща за базовото ниво на наемите (и на продажбите, разбира се). Имам детски спомени от семейни приятели, които живееха в панелка точно до стадион (поне тогава) "Юрий Гагарин", буквално можеха да гледат мачове от балкона. От морето в едновремешната Дружба и "топлия басейн". И по-скорошни спомени от района около Фестивалния - хареса ми, дано не са го  изпозастроили през последните 15-ина години.

Но имам познат - млад мъж, от Варна, който вече почти 10 години живее в София. Той казваше, че във Варна, извън лятото и купона, наистина е доста тегаво. И като заплати също. Няма работа, заплати - ниски. Нямали варненци Нефтохим като бургазлии, само моряци. И на кметове не били случили, пак в сравнение с Бургас.

Но ето в темата има варненки, мисля, че мога да се доверя на тяхното мнение, все пак познават и града с кварталите, и имотите по тези квартали.

За Студентски град - това нещо никога не трябваше да се превръща в това, което е. Но какво да се прави - пазарна икономика - нивите и ливадите станаха квартал. Потенциални наематели - студенти и току-що завършили винаги ще има. Но не мисля, че по начина, по който се строи и с този контингент живущи ще стане някога по-семеен квартал, някъде, където искаш да живееш, когато станеш някъде на 30+ и ти писне от купоните.

# 566
ВИНСА във Варна е центърът на центъра.
Може би дели 1то място с "Макдонълдса" и оня големия хотел, на централния вход на Морската Градина.
От тая гледна точка, Операта е възможно най-отдалеченото място в супер центъра, от баш центъра.
Знам, че ще донесете вода от 10 кладенеца, че не съм познавал Варна и ала-бала, ама това е положението, (Минке).

Левски Вн е сравним с Обеля, но в никакъв случай със Ст Град, който си е град в града, има поликлиники, магазини, аптеки, безброй заведения, парк 10 университета и тн и тн и тн. Има си собствен център, маршрут за разходки, бизнес сгради (на ГМ Димитров и не само).
Само за студентски град може да прочетеш в обява за друг квартал "уникална, перфектна локация, близо до студентски град"
Мал Дол и Витоша дължат развитието си именно заради студ град.

Не могат сляпо да се правят сравнения "център с център", "общежития с общежития" и тн.
Най-малкото Център СУ няма нищо общо с Център Мария Луиза, женски пазар, ЦУМ, Халите, бул Сливница и тн.
Има буквално гета, дето са уж център.
Ст град държи по-добри наеми от някои райони на софийския център.
По вашата логика не би било възможно.

# 567
ВИНСА във Варна е центърът на центъра.
Може би дели 1то място с "Макдонълдса" и оня големия хотел, на централния вход на Морската Градина.
От тая гледна точка, Операта е възможно най-отдалеченото място в супер центъра, от баш центъра.
LaughingLaughingLaughingLaughingLaughingSatisfied Винса SatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedLaughingLaughingLaughingLaughingLaughing Винса
само като прочета Макдоналдс на центъра и голям хотел на вход на Морската градина и ми става ясно колко си запознат с Варна

единственото нещо което си прав е че района на Операта е най крайния вариант на центъра - точно като карето зад ЦУМ около ул. Цар Симеон в София ( за който дадох паралел в предходен пост ) НО е център , не е квартал на километри от него , с какъвто ти сравняваш цените.

Студентски град е най-доброто място за живеене в България, твоите имоти са топ пример за модерност

# 568
но пък е много тих,гледа към вътрешен двор и от балкона-(остъклен) -хола се вижда катедралата и докато си хапваш вечер ти светят златните куполи..
Според мен не е тихо, понеже е под формата на П и всеки шум се усилва. На покрива на сградата отпред е вентилацията на заведението на ул. Русе. Има и паркинг в този двор.
Мнението ми напълно съвпада с на dany1. Драстично трябва да се намали цената.
В обявата сте написали за абонамент. Синя зона ли имате предвид (смяна на лична карта и талон на МПС) или абонамент за паркомясто в двора?

# 569
Аз също ще изкажа мнение върху фактора под ваш контрол - цената трябва да се намали.
Независимо какво е център,какво е среден или краен квартал, зависи какво е търсенето в района. При вас явно има повече предлагане от търсене. Жилището не е в никакъв случай луксозно. Плочките са в стил първото десетилетие на века, размерите на помещенията са по-скоро компромисни, почти бие на маломерен двустаен. Кухнята е малка, вероятно на модули. В спалнята не изглежда да има място дори за бюро. Гардеробът е в различен цвят от спалнята, нощните шкафчета и те са компромисни.
Въпреки,че на мен жилището ми е симпатично, обзавеждането е доста базово, а осветлението е доста слабо. В банята дори няма плочки навсякъде,моноблокът е от най-евтините. Та това не е лукс,по-скоро в графата "ОК".
Сравнявате локацията с Витошка,но там жилищата са на доста по-висок наем спрямо средното и не се отдават за дни. Т.е. ако сте висок сегмент, очаквано е да мине месец до отдаването. Но около Витошка обичайно предлагането е слабо и има малко обяви, а тук има много обяви за сходни жилища.
В такава ситуация това,което е под ваш контрол,е цената. А тя трябва да отразява липсата на асансьор,маломерността и нефункционалността на жилището. При 2 сходни обяви,ще изберат тази без брокер (комисион). Тук може да предложите на брокера да поемете вие целия комисион, за да може после навсякъде обявата да се пусне с гръмкото "БЕЗ КОМИСИОН от клиента". Това може да е нож с две остриета,но поне ще привлече интерес от потенциални наематели и ще имате огледи,защото все някак тези хора трябва да бъдат привлечени да видят точно това жилище.

Общи условия

Активация на акаунт