Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 30 867
  • 799
  •   1
Отговори
# 570
Малинова долина (в това нещо никога не съм ходила) и кв. Витоша - там съм била, в Кръстова вада, вероятно са атрактивни не толкова заради близостта до Студентски град, а защото са по-евтини, в сравнение с други, по-добри и по-уредени квартали. Поне в началото на застрояването им. Колкото повече се застрояват, толкова по-скъпи би трябвало да стават.

Дани, не се обиждай. От инвестиционна гледна точка твоите жилища в Студентски град са перфектни за под  наем. Специфичен таргет са тези групи. Но ако и когато успеят да се устроят в работата и живота и да правят планове занапред за следващите години, малко от тях ще останат в Студентски град. За твоя бизнес това няма значение, разбира се.

# 571
Мандаринка, тези квартали се търсят под наем,защото са нови - много от тях чисто нови за първи наематели или други,правени висок клас преди няколко години (примерно 5,не говоря за морално остарелите на 17-20 години) често като за собствено ползване. И в тези квартали масата двустайни е около 600 евро, средата е все млади хора 20+ до 30+. Младите предпочитат на по-лошо място,но ново,отколкото близо до центъра, но старо.
Друг фактор за популяризирането на тези квартали е масовото строителство - в тях има много апартаменти за под наем, много посредници са се специализирали именно в тези райони.
Трети фактор е,че от Центъра като тръгнеш - Лозенец е зелена зона, в Изток е прекалено скъпо и няма предлагане, в Дианабад са най-често панели или Артекс (пак скъпо) и всъщност първото с относително добро съотношение между наемна цена и комуникативно място, е точно Студентски град. Но наистина там има хиляди апартаменти под наем в радиус от 2км и въпреки това dany1 успява да си отдаде имотите за дни. Това значи,че и търсенето там е поне толкова хиляди +1. Така че независимо кое е център,кое десета глуха, важно е не само колко е хубаво жилището и къде се намира,а и да има кандидати за него на обявената цена.

# 572
  • Варна
...Но не мисля, че по начина, по който се строи и с този контингент живущи ще стане някога по-семеен квартал, някъде, където искаш да живееш, когато станеш някъде на 30+ и ти писне от купоните.
Че защо всички квартали трябва да са семейни? Нека има и такива купонджийски. Няма лошо.

Дани, Макдоналдсът, за който говориш, го няма от години. Това, че някога преди време си поживял във Варна, не ти дава по-ясна представа за града от моята. Аз съм живяла тук цял живот, местила съм се под наем почти навсякъде, знам къде кое как се променя. Нека не си обясняваме един на друг градовете, моля. Темата не е нито за качеството на живот по градове и квартали, нито за абсурдни сравнения на кестени с круши, които ще подмина.

Щом маломерен тристаен на четвърти етаж без асансьор се отдаде за 800, евро, 600 за този, с идентична локация и сходно обзавеждане е постижима. Но е нужно адекватно представяне. Аз не бих намалила ако е мой имота, като знам моите къде са и за колко ги отдавам.

# 573
Толкова много вниамние му се обърна на варненския апартамнет, че ако не му намерим наематели е срамота.
Не е лукс, ОК е, и мисля че сериозен брокер за около 500-550 евро ще го отдаде за месец.

# 574
Стая от апартамент с ползване на кухня и сервизни в "Надежда" на каква цена да обявя, според вас ?

На близък е.

# 575
Стая от апартамент с ползване на кухня и сервизни в "Надежда" на каква цена да обявя, според вас ?

На близък е.
Зависи какво има в стаята, със хазаи ли е или просто другите стаи са заключени. Етаж, асаньор, състояние на вход...

# 576
Със бивша съпруга на хазяина. Има всичко, 4 етаж, асансьор, ЕПК.

# 577
Малинова долина не е нещо, а един от новите квартали с много добър потенциал.
След пет години няма да го познаете Wink
Слънчев, мъглите бягат, млади хора, семейства с деца и и и

Стая плюс ползване на кухня и сервизни плюс съжителство с заедно с бившата на хазяина?
кАжи честно.......

# 578
Да. Жената е около 60, поддържана и нормална.

Имотът е съсобствен. 

Не се шегувам Ал.

# 579
200-250 евро

# 580
  • Варна
По-добре да премести бившата в по-малък апартамент, този да го отдава нормално и с наема да плаща нейния наем, и ще му остават малко пари.

# 581
на малките апартаменти наемите са 400+
да не кажа 450

# 582
Няма значение кога се е освободил, важното е, че през зима трудно ще се хванат платежоспособни наематели.
Те брокерите казват, " зима във Варна няма", но като дойде сметката за ток, истината лъсва.

Хората са го купили да си го ползват лятото, за тази цел е много хубаво апартамнентчето. На минути пещеходно от Валентината. Simple Smile

Със бивша съпруга на хазяина. Има всичко, 4 етаж, асансьор, ЕПК.
Задаваща се драма.

# 583
Малинова долина не е нещо, а един от новите квартали с много добър потенциал.
След пет години няма да го познаете Wink

"Потенциал"-ът при недвижимите имоти е едно от най-несигурните бъдещи събития. Казвам го от собствен опит. Несигурно е, защото не зависи само от желанието и възможностите на конкретния собственик, а от (много) други лица и институции.

"Потенциал" на жаргона на брокерите е минус на имота, който те се опитват да представят като плюс. Хората имат навика да приемат желаното като възможно. Включително и аз съм податлива на подобно пожелателно мислене.

5 години е пожелателно, реалистично - 10-15 години. За тези 10-15 години малките ти деца (бебета) вече ще са тийнейджъри, а всичките тези 10-15 години един от семейството ще е задължително такси по всяко време, шофьорът на "таксито" ще е ограничен да работи или какво да работи (няма да можеш да работиш на стандартно работно време, защото няма работодател, който да те пуска всеки ден по 1-2 пъти по час-час и нещо да си извозиш детето до/от ДГ или училище). Ще си пръснал един чувал пари за частни детски градини. И т.н., и т.н.

Имам и колега с апартамент в Симеоново. По нейни думи е студено, с изключение на 2-3 летни месеца, когато е приятно хладно в жегите. През зимните месеци е проблемно и придвижването до града - сняг, поледица, закъсняващи или липсващи автобуси, заради необработени улици. Купила е там, защото е било (по-)евтино и заради мантрите за "природа" и "чист въздух", "простор" и т.н.

При отдаването под наем е добре да имаш имот, който има не "потенциал" след неизвестно колко години, а има необходимите качества сега, в момента. Сега влагаш едни пари за покупка и ремонт и обзавеждане и е добре да почнеш да получаваш максимума от инвестицията. Сега.
Ако имаш "излишни" пари, които се чудиш какво да ги правиш, за да не "изгорят" от инфлацията, тогава можеш да си позволиш да разчиташ на "потенциал".

Давам хипотетичен пример - имам Х пари, които не са достатъчно, за да купя жилище, което е с идеални или близки до идеалните параметри. Аз бих предпочела да купя малко жилище, СС, в устроен квартал, което да ремонтирам при нужда до прилично състояние и веднага да отдам под наем, отколкото да влагам в по-голямо жилище в НС в квартал с "потенциал", за което ще взимам по-малък наем и с по-малко потенциални наематели (т.е. ще стои по-дълго на оферта, докато се намери подходящ кандидат). Разбира се, изисква се и активна позиция по тази инвестиция - ако забележа, че приходите от по-кофти жилището започват да намаляват и/или атрактивността на квартала/на жилището съответно започват да намаляват, е добре да се ориентираш към продажба и влагане на парите в друг имот в друг квартал, с по-добри параметри на получавания доход. Ето Дани какво прави - купува, но и се оглежда как вървят имотите му, ако прецени - и продава (1-2-3 жилища) и влага в други, по-добри според него. Т.е. не купува завинаги, за цял живот.

Поне аз така си мисля.

# 584
Потенциала аз го разбирам така - купуваш имот, който към момента не е особно атрактивен поради локация (примерно) на по-ниска цена в сравнение с по-атрактивни райони и го даваш под наем, пък макар и не на толкова атрактивна цена. След няколко години, обаче, когато се изгради инфраструктура, заработят бизнеси и т.н., самият имот покачва стойността си.
Никой не гарантира, че тоя потенциал ще се развие, но все пак говорим за премерен риск.

Общи условия

Активация на акаунт