Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 28 853
  • 757
  •   2
Отговори
# 585
Потенциалът го разбирам като
а) имаш предварителна информация за развитието на района,
б) ползваш открити източници, анализираш и преценяваш.
Не "продавачът каза, че тук ще стане клондайк".

# 586
Mandarinka,на противоположното мнение съм. Ще ти дам пример:
Купувам в Оборище,Изток,Изгрев най-маломерното старо жилище, например това https://m.imot.bg/obiava-1a176769970571535-prodava-ednostaen-apa … -sofiya-oborishte . Сравнявам с едностаен в Студентски,например този https://m.imot.bg/obiava-2b172779960455907-dava-pod-naem-ednosta … a-studentski-grad
Вторият е завършен,готов за нанасяне, с разработена локация и ще го отдадеш за дни. Първият трябва да се зариваш с боклуци,да сменяш дограми и какво ли още не. За неизвестен период от време, с неизвестно какво количество кандидати. Според мен масата наематели ще изберат втория апартамент пред първия,независимо,че е на по-кофти място и по-малък. Натъртвам,за НАЕМ. Иначе за мен и аз бих избрала 1,но за наем - категорично 2.
П.с. понеже нахулихте варненската брокерка,която според мен си се е справила ОК (но не може да генерира несъществуващо търсене),може да разгледате брокера от Ремакс как се е "справил" с представането на имота.

# 587
  • Бургас
Denorana, а хазяйката ок ли ще е да съжителства с някой непознат? Да ползват обща баня, кухня, да държат общи продукти в един хладилник?

Трудно го виждам това отдаване в днешната реалност. Освен на някое момиче студентка без големи претенции, и пак не е сигурно.

Защо се налага, ако не е тайна?

# 588
Хепи, Студентски град е квартал с инфраструктура, не е нови кооперации по средата на нищото. Привлекателен за 1-2 млади хора - студенти или току-що завършили, работещи в квартала или наблизо.

Ако трябва да сравнявам двете жилища - Оборище и Студентски град, наистина ще ми е трудно да взема решение. В Оборище е на кофти място (булевар/и), за тотален ремонт е (включително дограмите, което ще глътне доста пари), ще отнеме време и доста пари, за да се направи, с ТЕЦ (което за под наем е по-скоро минус). Плюсът е все пак локацията - магазини, заведения и т.н., ГТ, т.е. имаш по-удобен достъп до повече места в града, ако не работиш наблизо. И квадратурата - има достатъчно пространство за живеене за 2 души.
В Студентски град за двойка е малко, според мен, освен ако не са съвсем без претенции. Буквално ще трябва да се изчакват един друг, за да се разминат. По-скоро е за сам човек. За сам човек е перфектно, ако учиш/работиш в района. Ремонтирано, предполагам е на удобно място за ГТ. 40 лв. за ток ми се вижда съмнително, само бойлерът за топлата вода ще глътне повече пари, а трябва и да се отоплява (колкото и да е "топъл" без отопление).

Та би било трудно решение. Ето Дани може да каже колко би струвало подобно жилище в Студентски град, ако искаш да купиш. Иначе като наем очевидно са съизмерими, ако са в сходно състояние.

В предишния пост сравнявах (без да го напиша) квартали като Витоша/Малинова долина и
Ето за сравнение - продажба на готово и ремонтирано и обзаведено във Витоша, на една снимка се вижда "нищото", разораните ниви със строежи наоколо, въпреки че визуализациите са джиджани. Под наем има малко обяви, в диапазона 450-500 Евро.
https://www.imot.bg/obiava-1a176615868599312-prodava-ednostaen-a … ad-sofiya-vitosha
Или случаен 1-стаен в Сухата река (нямам там жилище, следователно не съм емоционално привързана към квартала), сходна квадратура, ГТ, вкл. метро, магазини, парк/че/градина, има нужда от известен ремонт, но не е в окаяно състояние. Наеми на такива жилища в района - няма много, от тези малко обяви повечето не са ОК,  наеми 350-450 Евро, като за 450 евро е ремонтиран в добро състояние и обзавеждане. Няма да чакаш 10-ина години кварталът да се облагороди.
https://www.imot.bg/obiava-1a176764506455358-prodava-ednostaen-a … ofiya-suhata-reka

Та това си мислех като сравнение, когато писах предния пост.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 10:05 от man_darin_ka

# 589
П.с. понеже нахулихте варненската брокерка,която според мен си се е справила ОК (но не може да генерира несъществуващо търсене),може да разгледате брокера от Ремакс как се е "справил" с представането на имота.
О, варненската брокерка се е справила блестящо. С продажбата на този апартамент, таванен етаж, за ремонт. Оттам нататък всичко е "ала-бала".

За Мал Дол. Кварталът наистина има голям потенциал. Не случайно точно там се бях засилил да купувам преди 5г. Но цените бяха доста по-ниски от на останалите квартали. И пак, не се забих "в полето", ами бях капарирал на самия булевард, който продължава от НСА. (в последствие изтеглихме капарото по вина на строителя). На асфалтирана улица с тротоари. Вярно е, (и съм го писал преди години), че в този квартал се поправят грешките от Ман Ли и Витоша и се проектират улици, училища, детски градини. Вече има пробив и улицата от Ст град стига до самото Околовръстно. Т.е. има алтернативен маршрут, успоредно на Симеоновско. Скоро ще има и пробиви в посока бул Кл Охридски.
Вчера ми излезе някакво кратко видео на едно познато лице инфлуенсър, точно говореше, че в Мал Дол щяло да има 2ен ръст на цените и всичко се развивало супер. Не слушам инфлуенсъри, просто давам паралелно мнение.

Покрай отдаването в Студентски, масово излизат оферти за Мал Дол. Ми, те държат почти същите цени като Студ. Сега, колко им е лесно отдаването, само те си знаят. Щото имаш + 20 мин пеш в незнайно какви условия до смислената локация (а тя е Студентски)

Мандаринка, на теория си права, но пропускаш, че Мал Дол е вече с частично реализиран потенциал. Остава ѝ още малко. А според твоята схема, все едно, че сега няма никакъв, и след 10г ще може да се ползва. Вече и сега става за ползване, но трябва да имаш гараж и да ползваш автомобил. Все още държи по-ниски цени от други локации, но до кога. Пазарът понякога се води от слепи маси, които се юрват, някой като им обещае нещо. И се получава "мини-балон". Много "модно" и "търсено", ама надценено. Имам опасения, че и с Мал Дол ще се случи (и вече се случва).

Колкото до мен, избягвам да продавам и купувам излишно. В тази връзка си подбирам локациите предварително. И да, продадох най-нелюбимите, които всъщност са на супер локация, но сградата нещо започва да събира кофти контингент. Което нямаше как да се предвиди предварително. Новата покупка е буквално долепена до нея, на напречната пресечка. Т.е. локацията е същата. Разбира се, и по-добро разпределение, цена, качество на строителството и тн.

Едит:
Видях го ап в студентски. Имам мои на тази локация, в сграда от същия строител.
До преди 1 година вървяха около 95-100кЕ, сега ги гледам по 120к.
Малък е, леко тесен, но функционален. Всичко е съразмерно.

Едит2:
Видях и другия апартамент.
Ами, той е 2пъти по-голям от тоя в студ град. И наистина не е проблем да се направи на истински 2стаен. Вярно, има ремонт, но и тоя в студ град е много базово направен.
Не бих взел който и да е от 2та, но теоретично смятам, че е по-оферта тоя в Оборище. Без да познавам микро-локацията и сградата. Отвън изглеждаще прилично като е санирана. Нямам идея и как ще върви под наем. Но при ремонт може да му се търси поне 800Е.
А вероятно и капиталовата печалба с годините ще расте повече. По-добра локация и квадратура.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 09:49 от dany1

# 590
Лично ще ти обясня причината, да не е публично.

По дискусията относно СС добър район или ново Ст.град.
Ст.град е отделна държава. Там винаги ще се наема.
Няма място за сравнение

# 591
  • Варна
По въпроса с потенциала - Мале, ако знаете как се смях преди време на една обява… за Изгрев във Варна иде реч. Апартамент под наем, брокерката беше изтъкнала като плюс за имота, че има проект за леко метро, което да минава на 50 метра отпред🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Че има такъв проект, има, но как можеш да го напишеш в обява под наем?!? Където се предполага, че клиентите ще останат 1 - 2 - 5 години. Проектът е на почти само идейно ниво, съществува от години, изобщо не е финансиран и изкаран на дневен ред и няма признаци това да се случи в близките 20 години, като знам за бул. Левски колко десетилетия минаха от проекта до изпълнението. Честно казано дори в обява за продажба би ме било срам да го напиша.

# 592
  • в пералнята
Влизам аз пак с въпрос, защото ми е належащ, става въпрос за матрак. Как ви се струват следните, кой бихте избрали и достатъчно добри ли са, или трябва да се бръкна по-надълбоко?
 - https://mattro.net/matrak-komfort-plus#154=176
- https://mattro.net/dvulicev-matrak-stress-free#154=176
- https://mattro.net/matrak-medical-form#154=176

# 593
  • Бургас
Последния, който купих, беше такъв:
https://matraci.bg/products/izone7?utm_source=google&utm_medium= … nt=51493454053723

184 евро е в твоя размер.
Дойде с подарък две възглавници.
Спах на него. Умерено твърд е. Доволна съм.
Не бих се бъркала по-дълбоко Simple Smile

# 594
  • София
За матрак бих заложил на класически модел от реномиран производител без ненужни екстри и емнайсе слоя дето едва ли някой ще усети, но пък звучат елитно 🙃
Нани, Тед, РосМари.... примерно.
Съветвам да е поне средна твърдост и дори към твърд. При нужда може да се омекоти с топ матрак, но мек да се втвърди - не може.

# 595
  • Варна
Arhinora, зависи в какъв сегмент отдавате.
За мен лично тези матраци са скъпи. Нашият вкъщи беше 600 лв и за нашите нужди и вкус е перфектен - по към твърд, с кокосова вложка.
Ако все пак трябва да избера от вашите варианти, ще се спра на последния, защото ненавиждам пружини. Знам че ако все пак има такива, по-добре покет пружини.

Есента сменях матрака в един апартамент. Целта ми беше максимално ниска цена и все пак да е приличен. Вече бях без пари към края на ремонта. Поръчах  от Емаг размер 160/200 двулицев без пружини. Цената беше към 220 лева. Разгърна се отлично. Легнах на него и ми хареса. Не съм спала чак отгоре му, но новата наемателка не се е оплакала. Тя просто се радваше на чисто новото легло и на огледа каза, че това я е спечелило, за да избере този имот.

Ако някой се интересува, ще изровя линк.

П.п. А да - задължително условие ми беше да е с цип, за да мога лесно  да пера тапицерията.

# 596
Честно да си кажа не очаквах толкова мнения за нашият апартамент зад Операта,за което ви благодаря👍🏻,много верни и полезни неща прочетох,но и доста неверни като: ниски тавани- таваните са 260 см,че ще има влага,апартамента е изолиран от всякъде,че е шумно и има паркинг,това е невярно в двора никой на влиза,от заведението нищо не се чува ...да не лукс( никъде не съм го твърдяла)а казах модерно в смисъл че не от соца или овехтяло,а спалнята,масата със столовете и шкафа,малката масичка и нощните шкафчета са от Юск,има голям гардероб в коридора+ този в спалнята,климатика в хола е мощен и нов и може да отопли хола,плочките в коридора единствено ги оставихме,защото са ретро и отиват на стила( на запад тези неща се ценят повече от бг,за което може би взехме неправилно решение...)че осветлението е недостатъчно...само в хола има 8 осветителни тела( три от които лунички над масата)и 27 контакта свободни в апартамента ( например за мен това е по голям лукс от някаква си мебел)стаята е маломерна - нормална 14 кв. Да кухненският бокс е малък,но за двойка млади хора има всичко необходимо ,банята е голяма -5-6 кв.,да обзавеждането е базово,защото все си мисля,че наемателите биха искали да си персонализират малко от малко,поне аз бих искала да имам тази възможност,ако желая, канапето в хола е семпло,но много практично става на голямо легло и много удобно за спане( ако се наложи)..има и още,но няма да ви занимавам повече доста време ми отделихте за което сърдечно ви благодаря,ще се възползвам от съветите ви ( най вече да се обяви без комисионна и да платя аз на брокерката цялата комисионна..това и аз си го помислих👍🏻)лека вечер на всички и успех!

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 20:26 от Catwoman12

# 597
  • София
Catwoman, апартаментът си е много хубав, презентацията му е лоша. Окачени тавани, лунички и подобни селянии не са масово водещи при избор на апартамент под наем. НО снимките наистина са лоши, мрачни, параванът в банята действително изглежда мръсен (щом е шарка, напревете снимка, от която това да се вижда), матракът изглежда нагънат - да не повтарям мненията на Диди по-горе. С по-хубави снимки и малко подреждане ще стане супер, а с макс стотина евро за свеж текстил и някое разместване - още по-супер. Коментирам само обявата и снимките, не съм от Варна и не знам колко е адекватна цената, нито локацията.

# 598
Flip, напълно съм съгласна,че може и по добре без това да е скъпо, проблема беше че аз трябваше да си тръгна и мъжът ми довърши и го подреди на две на три( абе мъжка му работа) не е опънал матрака,не е центровал нито маса нито канапе..ама много му беше писнало и не го тормозих повече...но така се случи, понякога правим каквото можем,а не каквото искаме,ако аз си бях там и снимки щях да си направя по добри..ще помоля брокерката да пооправи нещата...пък да видим

# 599
За потенциала - писах конкретно за Малинова, защото ме подразни "това нещо" в поста ти mandarinka, а и пишеш че не си стъпвала там.....
Квартала е много по-добре планиран от повечето нови квартали.
Това с брокерския жаргон беше тъпо.

Успех на наемодателката с отдаването на стая.
Днес се срещнах с човек, който две мили и приятни жени, които са живяли под наем в една част от жилището /другата е заключена/ са ограбили - с помощ от приятел са отключили двете стаи с багаж и са изнесли всичко което става за продажба

Общи условия

Активация на акаунт