Номинации за театрална постановка на 2025 г.

• 3 069
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
1. Представление и Наказание - Топлоцентрала
2. Медея - Народен
3. Prima Facie - Топлоцентрала
4. Лицето на Ближния - Сфумато
5. Слон в стаята - 199
Това са спектаклите, които според мен са конкурентни на най - доброто, което се появава напоследък не само в България, но и в чужбина. Цялостни от към всички компоненти, оригинални режисьорски решения особено в първите две. (тях гледах по два пъти, останалите също ще повторя следващата година)  Запомнящи се актьорски постижения. Важни, актуални и смислени теми и послания - разказани през изненадваща гледна точка. Великолепна драматургия. Почти всички предизвикват разгорещен дебат сред публиката. Независимо дали допадат на всеки - оставят следа. Всичко останало, което гледах клони към средното, регионално и компромисно качество малко или повече, което не спомага особено за образователна висота на зрителя и критичният му барометър.

Последна редакция: вт, 09 дек 2025, 13:53 от Tilda.M.

# 16
Предлагам да се концентрираме само в номинации и  в кой театър са постановките; в другата тема и без това пишем лично мнение и коментари и тя е информативната. Тук вече всеки има мнение на база на вече гледаното. А пък това кое е на световна ниво няма как да го преценим…

# 17
Не е по темата, но в чужбина никога не съм била на театър и съм си внушила, че няма как да ида да живея в чужбина,защото няма да мога да се наслаждавам на тези театрални постановки, които гледам в София. Общо взето мисля, че от Витоша по-високо нема и от Искъро по-дълбоко нема и от Български театър по-интересно няма.
Все ми се струва, че в чужбина постановки са модернистични интерпретации, сложни за разбиране и за мен досадни. Може и да не съм права.

# 18
Не непременно, предполагам, но все пак да се концентрираме върху българските …😊

# 19
Предлагам да се концентрираме само в номинации и  в кой театър са постановките; в другата тема и без това пишем лично мнение и коментари и тя е информативната. Тук вече всеки има мнение на база на вече гледаното. А пък това кое е на световна ниво няма как да го преценим…
Не разбрах - към мен ли отправяте забележка или е опит да стратирате разговор? Дали нещо излиза от регионалното ниво лесно може да се определи, както с киното например. Когато една история е разказана така, че да развълнува голям брой хора независимо от националността, религията, статуса и възрастта - тогава тя излиза извън регионалното и фабрично познатото. Важното е да гледаш и да трупаш впечатления за да си способен на сравнения. Разбира се изказани от лично име, както всеки път подчертавам в участията си в темата. А ако визирате постановките, които съм номинирала - те са български, създадени в България. Една единствена от тях е с режисьор Деклан Донелан известен със своята митична, театрална компания „Cheek by Jowl“ . Гастролите на тази трупа през годините в София бяха истински празник, защото се отличават с яркия си индивидуален, самобитен прочит на класически текстове и не само. Слава богу според мен това е видно и в “Медея“. Също така си мисля, че когато номинираме нещо за най - добро или най - лошо с няколко думи е хубаво и да се мотивираме защо го правим. Поздрави! И светли празници от сърце ви желая Heart

# 20
Не съм правила забележка, а направих предложение само да посочим номинациите си. В другата тема сме ги коментирали през годината, давали сме мнения. Коя е на българско, европейско или световно ниво е първо субективно и второ, някак излиза извън целите на номинационната тема, според мен. Сега е време за оценка .

# 21
  • София
Само да кажа, че за мен не е пробем, ако искате да споделите и нещо извън самите номинации, както прецените.

# 22
Винаги е интересно да чуеш нечия аргументация.

# 23
  • София
Аз също съм ок да се сподели личното мнение защо се номинира някое представление. Моите номинации:
Хеда Габлер - НТ
Прима Фацие - Топлоцентрала
Медея - НТ
Без кръв - ДТ Пловдив
Сън в лятна нощ - Младежки театър

Може би ще променя нещо до края на месеца.

# 24
Приключих театралната година днес. Прекрасни постановки изгледах през 2025. С изключение на 2-3 по-слаби всички бяха чудесни и това прави избора ми доста труден. Все пак ето я моята класация:

Богът на касапницата, Народен театър, режисьор Антон Угринов
Трамвай Желание, Младежки театър, режисьор Антон Угринов
Солунските атентатори, Театър Българска армия, режисьор Иван Урумов
Хотел между тоя и оня свят, Театър Българска армия, режисьор Иван Урумов
Балдахинът, Театър Българска армия, режисьор Стефан Спасов

# 25
Моите номинации за 2025 са все на постановки на Народен театър:
1. Хеда Габлер
2. Разходка с Гогол
3. Когато гръм удари, как ехото заглъхва
4. Богът на касапницата
5. Глембаеви

# 26
И моите номинации:

1. Сън в лятна нощ - Младежки театър
2. Трмавай Желание - Младежки театър
3. Къщата на гнева - Възраждане
4. 12-те гневни - Възраждане
5. Швейцария - 199

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 15:25 от buldoka1

# 27
Две обиколки на парка-ТБА. Прекрасни Стефка янорова и Георги Кадурин. Както и Поли Недкова и партньора и .. забравих му името. Препоръчвам.

# 28
Георги Къркеланов е актьорът. И на мен ми хареса постановката, особено втората част.

# 29
  • Beyond the stars
Включвам се с единствените две, които ми харесаха тази година.

1. Караконджул - Народен театър Иван Вазов
2. Слон в стаята - Театър 199

Общи условия

Активация на акаунт