Номинации за "Книга на 2025 година"

• 181
  • 5
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, четящи хора!

За мен е голямо удоволствие да пусна темата за НОМИНАЦИИ 2025-та!

Почти измина още една книжна година и ето, че настъпва вълнуващото време за нашите оценки.

Това е темата, в която номинираме книгите, които от всички прочетени най-много са ни харесали и развълнували.
Заглавията, които номинирате, да са не повече от 3 (броят книги е намален от тази година в отговор на дискусиите от миналата година). Моля посочвайте точното заглавие и името на автора на всяка книга.

Моля коментарите по номинациите да са в другите теми - например в темата "За четенето", освен, ако искате да питате нещо неясно по регламента.

Няма значение кога са издадени книгите, единственото условие е, да сте ги прочели през 2025 година.
Накрая книгите, които съберат най-много номинации, ще предложим на гласуване и от тях една книга ще стане Книга на 2025г.
Ще номинираме до 15.01.2026г., така че имате време спокойно да огледате списъците си.
Моля, който реши да коригира, да сменя или да добавя, нека го направи като се самоцитира и да посочи точно какво коригира.

Припомням, че през 2020г, след като "Хиляда сияйни слънца" на Хосейни  спечели отново най-голям брой гласове и стана за трети път "Книга на годината", се споразумяхме за следното:

Книги, печелили приза "Книга на годината" предни години, да не се допускат до гласуване.

Ето заглавията-първенци по години от предишни гласувания за Ваша информация:

2010 -  "Хиляда сияйни слънца" и "Ловецът на хвърчила" - Халед Хосейни - с равен брой гласове
2011 -  "Песен за огън и лед" - Джордж Р.Р. Мартин
2012 -  "Игрите на глада"-  Сюзан Колинс
2013 -  "11/22/1963" - Стивън Кинг
2014 -  "Аз преди теб" - Джоджо Мойс
2015 -  "11/22/1963" -  Стивън Кинг
2016 -  "11/22/1963" - Стивън Кинг
2017 -  "Три ябълки паднаха от небето" - Нарине Абгарян
2018 -  "Хилядa сияйни слънца" -  Халед Хосейни
2019 -  "Където пеят раците" -  Дилия Оуенс
2020 -  "Хиляда сияйни слънца" - Халед Хосейни
2021 -  "Човек на име Уве" - Фредрик Бакман
2022 -  "Глина" - Виктория Бешлийска
2023 – "Вода за цветята" – Валери Перен
2024 - "Оризовата майка" – Рани Маника

т.е. тези заглавия , дори и при голям брой номинации, няма да влязат в анкетата за гласуване.

Заповядайте в темата!

# 1
Моите номинации са само две тази година, но това е положението:

1. Секуоя Нагамацу - Докъде се издигаме в мрака
3. Дейвид Мичъл - Утопия Авеню

# 2
Благодаря, Пете! Hug
Тази година нямам много прочетени книги, но ще направя номинации, а и има още малко време. Wink

# 3
  • София
1. Дан Браун - Тайната на тайните
2. Георги Бърдаров - Адажио за Мария
3. Георги Милков - Носорог в банята

# 4
  • София
Благодаря за темата! Flowers Hibiscus
Тази година имам доста фаворити и изборът е труден, но ще се съобразя с правилата. Relaxed

1. "Ние, удавниците" - Карстен Йенсен
2. "Semper Idem" - Джордже Лебович
3. "Пътят на любовта" - Алис Мънро

# 5
За мен също беше много силна година, в която се насладих на добра литература. Изборът е труден, затова предлагам книги, които ме докоснаха най- много:

1. Да бди над нея - Жан - Батист Андрея
2. Часовникът - Ане Риел
3. Странната Сали Даймънд - Лиз Нюджънт

Общи условия

Активация на акаунт