Казус кръстница за кръщене

• 567
  • 12
  •   2
Отговори
  • Sofia
Здравейте. Имам въпрос относно кой да кръсти детето. Имаме чудесни хора за кумове. На сватбата се убедих за пореден път колко правилно решение съм взела тогава. Въпроса е че между сватбата и раждането на детето ни минаха години и тъй като те са много заети хора, работят на по две места сме се виждали по-рядко през този период. Срещите винаги са били по моя и на мъжа ми инициатива. Въпроса е че скоро не намират никакво време да се видим, дори не са виждали детето, а то е на една година. Исках те да кръстат детето, на дори не можем да се видим, а какво остава за кръщене. Какво да правя? Редно ли е в този случай да търся друг човек да кръсти детето?

# 1
А ти какво очакваш от Кръстникът?

# 2
Ваше е решението. Традицията си е традиция, но все пак вие избирате на кого да се доверите.

# 3
Здравейте. Имам въпрос относно кой да кръсти детето. Имаме чудесни хора за кумове. На сватбата се убедих за пореден път колко правилно решение съм взела тогава. Въпроса е че между сватбата и раждането на детето ни минаха години и тъй като те са много заети хора,работят на по две места сме се виждали по-рядко през този период. Срещите винаги са били по моя и на мъжа ми инициатива. Въпроса е че скоро не намират никакво време да се видим, дори не са виждали детето, а то е на една година. Исках те да кръстат детето, на дори не можем да се видим, а какво остава за кръщене. Какво да правя? Редно ли е в този случай да търся друг човек да кръсти детето?

Аз бих се замислила над болднатото.
Така е станало защото: имат нерешими здравословни проблеми или напр. член от семейството с Алцхаймер, юноши с много сериозни проблеми, зависимости, неизплатени кредити и какви ли не проблеми от това или друга причина, или пък сте се разминали в живота поради рязка промяна в ценностните системи, в приоритетите, манталитет... и все едно в коя от двете страни е настъпило).

Ако е първото, не са за упрекване. Ако е второто, потърсете си друг за кръстница.

Но и в двата случая бих изяснила за себе си каква е причината, а и бих ги попитала, за да съм наясно. Поне да знам, че не съм аз причината и тогава, знае се, традициите са затова, за да се създават, уважават и ПРОМЕНЯТ.

Успех в намирането на решение! 🌺

# 4
  • Melmak
Зависи каква им е ситуацията. За съжаление и аз не виждам много често кръщелниците си, но определено не е от липса на желание. Ходим на рождени дни, чуваме се. Обаче ситуацията ни е такава в последните години. Хубаво е, че поне и родителите са много заети хора и не се обиждат. Иначе сме и кумове на същите хора.

За това и Валери хубаво е написала, зависи каква е ситуацията. Може да имат сериозни неща и просто са са скапани от проблеми или работа. Поговорете с тях, не знам.. поне по телефона. Вижте ги как са, какво се случва с тях.

# 5
  • Sofia
А ти какво очакваш от Кръстникът?

Никога нищо не очаквам от когото и да било в този живот, дори и на сватбата закупих всичко аз които според някой традиции се купува от кумове за да ни ги натоварвам финансово. Просто ми е гадно, че може би натам вървят нещата да не са те кръстници понеже са много добри хора. Но и да решат че не желаят няма на им се разсърдя. От друга гледна точка все пак държа да кръстим детето - вече е на година и 2 месеца и кръщене преди пролет/лято едва ли ще предприемем, но все пак трябва да съм подготвена.

# 6
Т.е. Ви притеснява, че кръстниците няма да намерят половин ден да кръстят детето или че няма да имат време да го виждат и след това?
Ако търсите хора, които да имат по-активна роля в живота на детето, поканете хората, с които общувате активно в момента. Ако не поддържате активно приятелски отношения с никого, не разбирам какви са Ви притесненията относно кръстниците, явно имат същият начин на живот като Вас.

# 7
  • София
Няма редно и нередно в случая. Това, че са Ви били кумове не означава, че трябва да са и кръстници на детето Ви. Предполагам доста добри хора има, но като цяло не може всеки да стане кръстник на това дете. Изберете по-близък човек до него ако все пак държите и по някакъв начин да го напътства заедно с вас и да е до него.
Пак казвам няма за какво да се чувствате виновни!

# 8
Все пак, ако не ги поканите, има опасност да ви се обидят. Та, действайте внимателно. Макар да сте се отдалечили, предполагам, че държите на тях все още.

# 9
Поканете ги да станат кръстници на детето и ако откажат, с чиста съвест си търсете други.

Поне ние така направихме навремето. Оказа се, че нашите кумове не бяха кръщавани и по тази причина се наложи да изберем друг човек за кръстник на детето. Кумовете пак присъстваха на кръщенето, но като обикновени гости.

# 10
Ние сме кумове, а аз - кръстница на децата на моя приятелка, въпреки че живеем в чужбина. Още тогава беше ясно, че няма да се виждаме често, но си поддържаме връзка и редовно се чуваме или пращаме снимки. Всяко лято прекарваме няколко дни заедно, децата се познават и са си близки, нищо че се виждат рядко. Така че, стига да има желание, начин се намира. Оставам с впечатлението, че кумовете не се интересуват изобщо от вас и детето. Не мога да си представя цяла година да не намерят време.
(Когато си бяхме в Бг подготвих комплект за изписване и други неща, които брат ми даде после от мое име. Майка също е помагала, с каквото може. Всяка Коледа и за рождените дни пращам колет. Много се уважаваме и подкрепяме, въпреки разстоянието.)

# 11
По традиция от едно време би трябвало да са те. Аз пък имам и друга мнение по въпроса: бих искала за кръстник на детето ми човек, който има дълбоки личностни качества. Независимо дали е някои от кумовете, приятел, роднина, или съседка. Ако общуваме  и виждам в него духовен родител на моето дете няма значение традиции. Кръстника е нещо, което се избира внимателно, а много хора подценяват значението на това. Помислете.

# 12
По традиция от едно време би трябвало да са те. Аз пък имам и друга мнение по въпроса: бих искала за кръстник на детето ми човек, който има дълбоки личностни качества. Независимо дали е някои от кумовете, приятел, роднина, или съседка. Ако общуваме  и виждам в него духовен родител на моето дете няма значение традиции. Кръстника е нещо, което се избира внимателно, а много хора подценяват значението на това. Помислете.

Какво означава ‘дълбоки личностни качества’?! А иначе по темата - както чувствате нещата, така ги направете.

Общи условия

Активация на акаунт