Бащино име на дете без баща

• 347
  • 23
  •   4
Отговори
# 15
Разбира се, че може и Тодоров.
По кой член от закона се аргументирате?

# 16

Сега ще има две първи имена без бащино защото нямало баща и това малко ме ядоса защото не му е това името
Т.е. вие желаете второто му първо име да бъде записано като бащино в България? Аз така разбрах.
Написали са ви как стои въпросът когато има акт за раждане първо в чужбина.
У нас бащино на дете без баща може да се образува от името на майката или при дадено съгласие от името на бащата на майката. Във втория случай бащиното и фамилното имена на майката и детето са еднакви.
Пример:
майка - Мария Кирова Тодорова
дете - Пламен Мариев Тодоров или Пламен Киров Тодоров

Да исках второто име да е презиме но явно не става така. Както и да е не е голяма трагедия ...

# 17

ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.

# 18

ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.
страхотна сте , благодаря за информацията

# 19
  • До хладилника, който обичам

Цитат
Чл. 8. (1) Дете с неустановено бащинство приема за бащино и фамилно име собственото и фамилното име на майката. Собственото име на майката придобива наставка за мъжко име.

(2) Ако преобразуваното име не наподобява мъжко име, бащиното име на детето се определя от корена на собственото име на майката.

(3) Със съгласието на бащата на майката неговото собствено име може да се впише като бащино име на детето, а за фамилно име - фамилното име на майката

Кое не е ясно?

Отделно, че при деца с установено бащинство до не много отдавна можеше да получат фамилия, образувана от името на дядото, тоест бащата е Иван Петров Димитров, синът можеше да е Трайко Иванов Петров, или Трайко Иванов Димитров. Сега това май е опция само по съдебен път, а не автоматична възможност.

# 20
  • Далечният изток
Това последното не е вярно.
В смисъл и сега може бащиното име на бащата да е фамилия на детето.

# 21
  • До хладилника, който обичам
Знам, че доскоро беше възможно, но сега не успях да намеря член и алинея.
Баща ми и брат му бяха с фамилия, различна от майка им и баща им, на дядо им, и братовчед ми също носи фамилия, образувана от името на дядо ни.

# 22
  • Далечният изток
Как така до скоро? Той законът си е същият.
Може да се избере или фамилното, или бащиното име на бащата да е фамилия на детето.

# 23
  • София
Детето вече е родено в чужбина и няма значение как се образуват тук имената. Неговото име е вече записано в чуждия акт за раждане.

Иначе законът не е променян, наистина.

Общи условия

Активация на акаунт