Бащино име на дете без баща

• 1 579
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Разбира се, че може и Тодоров.
По кой член от закона се аргументирате?

# 16

Сега ще има две първи имена без бащино защото нямало баща и това малко ме ядоса защото не му е това името
Т.е. вие желаете второто му първо име да бъде записано като бащино в България? Аз така разбрах.
Написали са ви как стои въпросът когато има акт за раждане първо в чужбина.
У нас бащино на дете без баща може да се образува от името на майката или при дадено съгласие от името на бащата на майката. Във втория случай бащиното и фамилното имена на майката и детето са еднакви.
Пример:
майка - Мария Кирова Тодорова
дете - Пламен Мариев Тодоров или Пламен Киров Тодоров

Да исках второто име да е презиме но явно не става така. Както и да е не е голяма трагедия ...

# 17

ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.

# 18

ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Чл. 15. (1) Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката.
страхотна сте , благодаря за информацията

# 19
  • До хладилника, който обичам

Цитат
Чл. 8. (1) Дете с неустановено бащинство приема за бащино и фамилно име собственото и фамилното име на майката. Собственото име на майката придобива наставка за мъжко име.

(2) Ако преобразуваното име не наподобява мъжко име, бащиното име на детето се определя от корена на собственото име на майката.

(3) Със съгласието на бащата на майката неговото собствено име може да се впише като бащино име на детето, а за фамилно име - фамилното име на майката

Кое не е ясно?

Отделно, че при деца с установено бащинство до не много отдавна можеше да получат фамилия, образувана от името на дядото, тоест бащата е Иван Петров Димитров, синът можеше да е Трайко Иванов Петров, или Трайко Иванов Димитров. Сега това май е опция само по съдебен път, а не автоматична възможност.

# 20
  • Далечният изток
Това последното не е вярно.
В смисъл и сега може бащиното име на бащата да е фамилия на детето.

# 21
  • До хладилника, който обичам
Знам, че доскоро беше възможно, но сега не успях да намеря член и алинея.
Баща ми и брат му бяха с фамилия, различна от майка им и баща им, на дядо им, и братовчед ми също носи фамилия, образувана от името на дядо ни.

# 22
  • Далечният изток
Как така до скоро? Той законът си е същият.
Може да се избере или фамилното, или бащиното име на бащата да е фамилия на детето.

# 23
  • София
Детето вече е родено в чужбина и няма значение как се образуват тук имената. Неговото име е вече записано в чуждия акт за раждане.

Иначе законът не е променян, наистина.

# 24

Отделно, че при деца с установено бащинство до не много отдавна можеше да получат фамилия, образувана от името на дядото, тоест бащата е Иван Петров Димитров, синът можеше да е Трайко Иванов Петров, или Трайко Иванов Димитров. Сега това май е опция само по съдебен път, а не автоматична възможност.

Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
-----------

Няма проблем бащиното име на бащата да бъде фамилно за детето - аз съм така, за дъщеря ми избрах така.

# 25
Изтрий си мненията, че пишеш глупости.

За дете, родено в чужбина, в България актът за раждане се пресъставя - това е терминът. Тоест не се издава нов, а се пресъставя чуждият акт. Както сте записали детето в чужбината, така ще е записано и в България.
То ако всеки си погледне паспорта ще види, че дори и в него името и бащиното име стоят като собствено, а фамилията е отделно.

# 26
Изтрий си мненията, че пишеш глупости.

За дете, родено в чужбина, в България актът за раждане се пресъставя - това е терминът. Тоест не се издава нов, а се пресъставя чуждият акт. Както сте записали детето в чужбината, така ще е записано и в България.
Точно така е.

# 27
Да вземем пример. Ражда се в Германия дете с имена: Стоян Иванов Петров. Обаче в акта за раждане от Германия те нямат бащино име, така че за собствено име ще запишат Стоян Иванов, а за фамилно Петров.
Ако това е така, то при преиздаването на акта в България Иванов ще си стане бащино.
В случая с авторката, това Никола може и да може да стане бащино, ако то има някаква връзка с името на майката или на дядото.

# 28
Според мен, ако искате имената да не са такива, трябва да се консултирате с адвокат за процедурите.
Може и още да сте в период на право на обжалване. А може и да нямате право на обжалване, но да можете по съдебен път да смените имената.
Странно е да му сложат две първи имена, след като има само едно първо име. Не разбрах защо е станало така, но според мен, както писах, това е юридически казус.

# 29
  • София
Детето има 2 имена и са му ги написали като такива.
Няма как да се обжалва, когато така е записано в акта за раждане.

Общи условия

Активация на акаунт