Бащино име на дете без баща

• 347
  • 23
  •   4
Отговори
Здравейте

Ако в акта за раждане няма баща но детето има средно име как се записва в България.  Казаха ми че трябва малкото име и средното име да са като собствено на един ред а бащиното ще е празно . Някой дали може да потвърди.  Ако има записан баща но неговите имена нямат нищо общо с детето тоест то е с моята фамилия и средно име избрано нямащо общо с бащата тогава как стават нещата. Детето вече има паспорт от друга държава но там нямат бащино имена а имат средни имена.

# 1
При липса на вписан баща в акта за раждане, детето носи собствено име, определено от майката, бащино име, образувано от нейното собствено име, както и нейната фамилия.

# 2
При липса на вписан баща в акта за раждане, детето носи собствено име, определено от майката, бащино име, образувано от нейното собствено име, както и нейната фамилия.

Това е при раждане но детето не е родено тук и няма как да му добавям имена различни от паспорт му...

# 3

Това е при раждане но детето не е родено тук и няма как да му добавям имена различни от паспорт му...

Когато детето е родено в чужбина, имената му си остават както са в чуждия акт за раждане и паспорта.

# 4

Когато детето е родено в чужбина, имената му си остават както са в чуждия акт за раждане и паспорта.

Да остават но ми го записаха:
Ангел Никола
Георгиев
Вместо :
Ангел
Никола
Георгиев

Сега ще има две първи имена без бащино защото нямало баща и това малко ме ядоса защото не му е това името

# 5
  • София
В случая няма общо дали детето има или няма баща.
Щом в първичните документи няма презиме, няма как в българските да бъде вписано такова или пък да бъде записано второто му име като презиме.
Ако нямаше второ име, щеше да е само Ангел Георгиев и толкова. Аналогично е с 3-4 лични имена + фамилия.

# 6
  • Пловдив
В случая няма общо дали детето има или няма баща.
Щом в първичните документи няма презиме, няма как в българските да бъде вписано такова или пък да бъде записано второто му име като презиме.
Ако нямаше второ име, щеше да е само Ангел Георгиев и толкова. Аналогично е с 3-4 лични имена + фамилия.
+1.
Родените извън България деца български граждани с налични бащи също често остават с две имена, защото така са в чужбинския акт за раждане.

# 7
  • До хладилника, който обичам

Да остават но ми го записаха:
Ангел Никола
Георгиев
Вместо :
Ангел
Никола
Георгиев

Сега ще има две първи имена без бащино защото нямало баща и това малко ме ядоса защото не му е това името
А как да го запишат със собствено Ангел бащино Никола и фамилия Георгиев, когато в чуждия акт за раждане е Ангел Никола за собствено и Георгиев за лично? Имената се вписват точно както са в издадения оригинален акт за раждане. В много страни в чужбина няма концепция за бащино име и няма как да ви впишат такова, като не съществува. Ако имаше баща, можехте да го запишете в чужбина с лично Ангел Никола и да добавите (примерно ако бащата е) Иван и фамилия Георгиев, тогава в България щяха да ви го запишат като
Ангел Никола
Иван
Георгиев,
защото бащата щеше да е Иван и няма да се наруши правилникът за личните имена.

Източник: родих дете в чужбина и го записах по гореописания начин. В чужбина е все едно с три първи имена и фамилия, в България е с две първи, бащино (на баща си, но без -ов) и фамилия.

# 8
Бащино име е името на майката
Фамилията на детето е бащиното име на майката
Майка Поля
Син Матей
Матей Полев ... През името ще е попълнено с бащиното име на Майката Поля Петкова
Матей Полев Петков
Попитайте потребител donchevaa123
Тя също е самотна майка

# 9
  • До хладилника, който обичам
Не може в България да добавят бащино име, било то на майката или на бащата на майката, както е по закон, защото детето е родено в чужбина и първоначално записано там иначе. Българските власти издават български акт за раждане на основание на чуждестранния акт за раждане и имената се вписват, както са там. Освен по съдебен път смяна на името, тогава всичко може.

# 10
Не може в България да добавят бащино име, било то на майката или на бащата на майката, както е по закон, защото детето е родено в чужбина и първоначално записано там иначе. Българските власти издават български акт за раждане на основание на чуждестранния акт за раждане и имената се вписват, както са там. Освен по съдебен път смяна на името, тогава всичко може.
майката има право на всичко , което пожелае , има закони в защита на майката , има закони , бързи процедури , майката решава всичко , майката има запазени права за двама родители , майката може лесно , всъщност греша , ненужна информация давам , не прочетох темата

# 11
  • Далечният изток
Изтрий си мненията, че пишеш глупости.

За дете, родено в чужбина, в България актът за раждане се пресъставя - това е терминът. Тоест не се издава нов, а се пресъставя чуждият акт. Както сте записали детето в чужбината, така ще е записано и в България.

# 12

Т.е. вие желаете второто му първо име да бъде записано като бащино в България? Аз така разбрах.
Написали са ви как стои въпросът когато има акт за раждане първо в чужбина.
У нас бащино на дете без баща може да се образува от името на майката или при дадено съгласие от името на бащата на майката. Във втория случай бащиното и фамилното имена на майката и детето са еднакви.
Пример:
майка - Мария Кирова Тодорова
дете - Пламен Мариев Тодоров или Пламен Киров Тодоров

# 13

Т.е. вие желаете второто му първо име да бъде записано като бащино в България? Аз така разбрах.
Написали са ви как стои въпросът когато има акт за раждане първо в чужбина.
У нас бащино на дете без баща може да се образува от името на майката или при дадено съгласие от името на бащата на майката. Във втория случай бащиното и фамилното имена на майката и детето са еднакви.
Пример:
майка - Мария Кирова Тодорова
дете - Пламен Мариев Тодоров или Пламен Киров Тодоров
правилно е
дете-Пламем Мариев Киров , един вариянт , не си измисляйте глуписти и прочие , Тодоров е на майката но не може да е на детето , Тодоров е пра дядо , който не се пише в акта за раждане

# 14
  • Пловдив
Разбира се, че може и Тодоров.

Ако майката е Кацарова, как мислите, че се е казвал дядо и, Кацар ли?

Общи условия

Активация на акаунт