Изследване на ХОРМОНИ – 29 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 5 966
  • 150
  •   1
Отговори
# 135
Вярно е, когато имах хипофункция ме мързеше да стана от леглото, сега хипер- и да искам се затруднявам да стана. Сякаш има тежест в тялото. Благодаря.

# 136
Здравей, denis, моля за коментар на изсдванията ми. Поради хипофункция на ЩЗ вземах Еутирокс с години, но направих пауза от около 5 месеца и резултатите са следните.
Виждам, че стойността на ТСХ лека полека се увеличава.

# 137
Здравейте момичета, имам следния проблем:
Скрит текст:
Миналата година имах ТСХ над 4.50, излекувах се с еутирокс и лекарят каза, че да края на живота си ще пия лекарството и ми пожела всичко най-хубаво. Питах го дали пак трябва да отивам на преглед, каза ми, че всичко е наред и така ще си остане. Добре, мина година, реших да се изследвам, щото се чувствам зле, хормонът ми е 0.04. Лекарят каза, че няма нужда да се смени дозата на лекарството, но все пак дали знаете, поради гинекологични причини временно могат ли да се променят хормоните?
Щото съм без цикъл този месец.
Не можах да реша дали да ходя при гинеколог или ендокринолог.
Здравей!
ТСХ показва Хиперфункция.
Пусни ТСХ, Т3 и Т4, ТАТ и МАТ и ТРАК ( антитела) и се консултирай с друг Ендокринолог.
Хипофункцията се следи на 3-6 месеца, зависи от колко време е. В случая от Хипо- е станало Хиперфункция и това е по-опасно за теб. Не го отлагай, вземи мерки.
Ще чакам да споделиш, какво се случва.
Не се притеснявай - всяко състояние на ЩЖ, може да се контролира.
Проблема бил дозата на лекарството, което приемам. Помислих си, че всичко е наред, но хормоните трябвали да се следят често.

# 138
Здравейте, предстои ми замразен ембриотрансфер. След ехогравски преглед на своя глава пуснах изследвания.
Ден на цикъла 3-ти.
LH 1.76
FSH 3.98
Естрадиол 73.

Нивата на ЛХ ми се струват ниски, а и съотношението спрямо FSH не е добро май.
Повода да ги направя са промени в последните 2-3 цикъла, по- оскъдни и по-кратък период на кървене  Също така забелязвам и чувствителност в гърдите.
Инвитро процедурата беше преди 6 месеца и не следва тези смущения да са вследствие на това.

# 139
Добро утро! Ще се наредя и аз за един бърз коментар относно моите резултати. Имам час другия петък за АГ, но ми се струва, че проблема няма да е толкова в половите хормони, колкото в щитовидните. Преди няколко седмици пак пусках само ТСХ и беше 1.66. Не съм променяла нищо приема на Л Тироксина.

# 140
  • Стара Загора
При мен ТСХ в топлите месеци си стои ниско с Л-тироксина, но зимата точно като боледувах и беше студено тогава, отделно има стрес, съм забелязала че със същата доза от 50 мг, редувана с 25 мг по препоръка на ендокринолога, нивата бяха се покачили много. Близо 4 бях стигнала, а през ноември бях с 1,15. Минаха две седмици след настинката, спрях приема на биотин (четох че много влиел на резултатите) и си повиших дозата на 50 мг всеки ден, започна да влиза в релси.

ТСХ 2,03 за бременност е нормално. Преди 10 дни се видях с личния ми лекар и ми извади една таблица, която има от близък ендокринолог. По спомен нива до 2,33 за първи триместър са ок. През втори и трети се покачват малко. Препоръча ми също Аку-Тирокс, т.к. сестра му при скорошна бременност трудно се повлияваше от Л-тироксина, но при мен засега нивата са добре и ще си пия хапченцата. Simple Smile Успех!

Ето ги и моите резултати за сравнение, правени съвсем скоро. В края на 10-та г.с. съм.

Имаш малка разлика в LH и FSH, дали има вероятност да е от киста не знам, не съм лекар и тук Денис може да се включи с адекватен съвет.

# 141
iv4enceto_91, не разбрах дали ендокринолог е предписал Акутирокс при бременност?
На мен той ми влияе най-добре, но днес бях на преглед при ендокриноложката и каза, че след като забременея ще мина на еутирокс, защото това било изпитано при бременност. Някак не ми се иска да сменям каквото и да било, защото не случайно приемам точно акутирокс. Май ще търся мнение и на друг специалист, но общо взето затова те питам.

# 142
  • Стара Загора
Личния ми лекар го препоръча, като човек проследявал изкъсо и трите бременности на жена си, както и на сестра си, контактува и директно с ендокринолог, затова му имам доверие. Близки приятели сме, млад, упорит и много бързо се разви. Общо взето каквото досега ми е дал като съвет, не е сбъркал. Но най-добре слушай спрямо твоите изследвания лекаря, щом ти е казал Л-тироксин.
Аз не исках да сменям с Аку-Тирокс, защото четох че бил доста сладък течен вариант и някои жени качвали килограми. Странични ефекти от Л-тирокса нямам. Затова си карам с него.

# 143
  • София
Здравейте!
Дали ще може мнение на следните изследвания, правени на 3 ден от МЦ. Целта за изследванията е основно проследяване на ИР, СПКЯ, както и проверка на щитовидните. Пускани са по препоръка на нов ендокринолог, когото посетих за първи път за проследяване на единичен възел на щитовидната. На 35 г. съм. Наясно съм, че Инсулинът на гладно не е съвсем оптимален, но работя (във фитнеса по въпроса). За вит. Д вече не знам какво да правя - тъкмо реша, че се е вдигнал, направя едномесечна пауза и после пак греда.

# 144
  • София
Здравейте!
Дали ще може мнение на следните изследвания, правени на 3 ден от МЦ. Целта за изследванията е основно
Скрит текст:
проследяване на ИР, СПКЯ, както и проверка на щитовидните. Пускани са по препоръка на нов ендокринолог, когото посетих за първи път за проследяване на единичен възел на щитовидната. На 35 г. съм. Наясно съм, че Инсулинът на гладно не е съвсем оптимален, но работя (във фитнеса по въпроса). За вит. Д вече не знам какво да правя - тъкмо реша, че се е вдигнал, направя едномесечна пауза и после пак греда.

Здравей!
На ЩЖ са добре, нямаш Хашимото.
ЛХ е висок и показва ПКЯ/СПКЯ.
Тестостерон и Андростендион са на горна граница - предполагам от ИР... трябва по-добре да я контролираш.
Има много сериозен дефицит на вит. Д - трябва да го приемаш. ФК може да е по-висока....В12 да е на горна граница.

# 145
  • София
Здравейте, дами! По повод ехографска находка яйчници с поликистозен вид и закъснение на менструацията поради много стрес прилагам изследване на ЖПХ, проведено на трети ден от МЦ. На 28 години съм. Последната ми редовна менструация преди текущата е 27 март т.г., а текущата менструация е предизвикана с Дуфастон, приеман 5 дни, 3 пъти на ден по една таблетка. Обикновено цикълът ми е със средна продължителност 31 дни. На своя глава си пуснах ОГТТ, инсулин и гликиран хемоглобин.

Последна редакция: сб, 23 май 2026, 14:33 от Любопитната

# 146
Може ли мнение за резултатите, има ли шанс за бебе?

# 147
  • София
Скрит текст:
Възраст?

# 148
Скрит текст:
Възраст?
42г.

# 149
  • 🌊
Здравейте, трябва ли помощ за профилактични изследвания. Родих преди 4 месеца, преди бременността имах ИР, която вкарах под някакъв контрол.

Първо, трябва ли да изчакам до 6 месец за нормализиране на хормоните? Линеа нигра изчезна преди известно време.

Второ, списък ми е ОГТТ с инсулин, щитовиден панел, желязо, феритин, фолиева киселина, витамин Д, В12, тестостерон, DHEA-S, aндростендион, сутрешен кортизол
Изтървам ли нещо важно? Съзнателно не искам да изследвам пролактин, защото в момента нямам достъп до болницата където го правя (с другите лаборатории положението от към спокойствие беше зле в последствие имах фалшиво завишен резултат).

Трето, последното ми ОГТТ беше правено през ноември, но добре ли е да са минали само 6 месеца (знам, че е добре да е минимум година)?

Общи условия

Активация на акаунт