Изследване на ХОРМОНИ – 29 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 1 189
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
Моля за мнение за тези резултати. С ИР, ПКЯ и Хашимото съм. Дали е добре да приемам цинк?
Мед 19,17  µmol/L.  (12,3-24,30)
Цинк 13,26  µmol/L (12,0-24,0)
Чета, че серумните нива на цинк не били обективни, но как да разбера имам ли нужда от цинк?

# 16
Здравейте! Може ли коментар за Прогестерон 47,97 ng/ml на 25-ти ден от дена на цикъла? Благодаря!

# 17
  • София
Моля за мнение за тези резултати. С ИР, ПКЯ и Хашимото съм. Дали е добре да приемам цинк?
Мед 19,17  µmol/L.  (12,3-24,30)
Цинк 13,26  µmol/L (12,0-24,0)
Чета, че серумните нива на цинк не били обективни, но как да разбера имам ли нужда от цинк?
Имаш нужда - цинка ти е нисък... може да го приемаш, защото е важен и за подпомагане на имунната функция ( зимните месеци).
Избери формула с малко мед.

Здравейте! Може ли коментар за Прогестерон 47,97 ng/ml на 25-ти ден от дена на цикъла? Благодаря!
Здравей!
Показва, че е имало О.

# 18

Благодаря! И след прогестерона, резултатът е този.

# 19
  • София

Честито! Има бременност.
Повтори го след 2-3 дни, заедно с Прогестерон ( трябва да следиш и двата, докато те видят на УЗ - след като ЧХГ мине 1000)

# 20

Честито! Има бременност.
Повтори го след 2-3 дни, заедно с Прогестерон ( трябва да следиш и двата, докато те видят на УЗ - след като ЧХГ мине 1000)

Много благодаря! Весели празници!

# 21
Дениз, цинк в комбинация с мед не се ли водят антагонисти? Да се приемат отделно или не е проблем и заедно?

# 22
  • София
Дениз, цинк в комбинация с мед не се ли водят антагонисти? Да се приемат отделно или не е проблем и заедно?
И да и не Simple Smile - зависи от серумните нива на двата елемента и формулата, която ще се прилага. ... най-общо.
В случая, медта е сравнително добре и ако приема само цинк, по-висока доза - медта ще падне още.
Ако приема цинк с малко мед ( защото на пазара се предлагат различни съотношения, точно с тази цел - да се избере най-подходящия, за всеки един случай, продукт) - медта от него, може и да не се усвои на 100%, т.е. няма опасност да се предозира, но поне ще се задържат изходните ѝ нива или поне няма да паднат под тези нива.

Който иска, може да си ги приема и поотделно - стига да може да прецени дозата, спрямо серумните нива на отделните елементи?! Или да се консултира с лекар.

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 08:45 от denis©

# 23
Здравейте, моля за мнение на тези резултати! Правени са на трети ден от цикъла, 42 г. Имам ИР, Хашимото и ПКЯ. Все още не приемам медикаменти за щитовидната. Направих ги заради ПКЯ и заради това, че почти всеки ден към 10-11 часа, а понякога и по друго време, получавам нещо, което аз наричам енергиен срив, не мога да работя физически, нито мога да се концентрирам за умствена работа, чувствам се замяна, отнесена, спи ми се, при нормално кръвно. За час-два и минава.
Скрит текст:

А това са изследванията на кортизол:
Кортизол (слюнка) 8:00 ч. – 27,59 nmol/L (реф. < 20,3)
Кортизол (слюнка) 12:00 ч. – 3,59 nmol/L (реф.  няма за този час, между 16–20 ч. < 6,94)
Кортизол (слюнка) 22:00 ч. – < 1,5 nmol/L (реф. < 6,94)

Щитовидни и гликиран хемоглобин от друго изслвдване преди 2 месеца:
TSH: 2,34 mU/l (референтни стойности: 0,27-4,2)
FT4: 16,42 pmol/l (референтни стойности: 11,50-22,7)
FT3: 5,13 pmol/l (референтни стойности: 2,8-7,1)
TAT: 353,00 IU/ml (референтни стойности: до 115)
MAT: 495,00 IU/ml (референтни стойности: до 34)
Гликиран хемоглобин (HbA1c): 5,58 % (референтни стойности: до 6 %)

# 24
  • София
Здравейте, моля за мнение на тези резултати! Правени са на трети ден от цикъла, 42 г. Имам ИР, Хашимото и
Скрит текст:
ПКЯ. Все още не приемам медикаменти за щитовидната. Направих ги заради ПКЯ и заради това, че почти всеки ден към 10-11 часа, а понякога и по друго време, получавам нещо, което аз наричам енергиен срив, не мога да работя физически, нито мога да се концентрирам за умствена работа, чувствам се замяна, отнесена, спи ми се, при нормално кръвно. За час-два и минава.
Скрит текст:

А това са изследванията на кортизол:
Кортизол (слюнка) 8:00 ч. – 27,59 nmol/L (реф. < 20,3)
Кортизол (слюнка) 12:00 ч. – 3,59 nmol/L (реф.  няма за този час, между 16–20 ч. < 6,94)
Кортизол (слюнка) 22:00 ч. – < 1,5 nmol/L (реф. < 6,94)

Щитовидни и гликиран хемоглобин от друго изслвдване преди 2 месеца:
TSH: 2,34 mU/l (референтни стойности: 0,27-4,2)
FT4: 16,42 pmol/l (референтни стойности: 11,50-22,7)
FT3: 5,13 pmol/l (референтни стойности: 2,8-7,1)
TAT: 353,00 IU/ml (референтни стойности: до 115)
MAT: 495,00 IU/ml (референтни стойности: до 34)
Гликиран хемоглобин (HbA1c): 5,58 % (референтни стойности: до 6 %)
Здравей!
Вит. Д трябва да е по-висок ... около 170 nmol/l ... посочена е по-ниска горна граница, предполагам е за летните месеци и не е коригирана?!
КЗ е много висока - уврежда почти всичко в тялото ти - ССС, Бъбреци, Очи, Мозък.... - вземи мерки, защото си в преддиабет, а след него е диабет... не трябва да е над 5.5. Инсулинът също е висок, но въпреки това, не успява да я понижи. Преразгледай храненето си - махни всички брашна, ориз, картофи, въглехидрати, вино, бира ... храни си високопротеиново - това дава сила, тонус и енергия.
17ОН Прогестерон е висок - лекар трябва да прецени какъв е проблема... ако има киста на яйчниците/напр. лутеинова, това може да е причината и по-малкото зло. Следи го, заедно с другите андрогени.
Кортизолът е висок - предполагам от ИР, но лекар трябва да прецени.
Имаш Хипофункция на ЩЖ и Хашимото... и според мен, трябва да си на терапия, защото ако не ги контролираш, ще става по-зле с годините и повече ще увреждат тялото и психиката.
Не е страшно, но трябва да вземеш мерки и да проявиш повече воля и постоянство.

# 25
Денис, сърдечно благодаря! Yellow Heart
Имах нужда от едно такова обективно мнение.
Витамин Д приемам. Беше 48,10 nmol/l ноември, сега след 57 дни прием по 5000IU +К2, направих само 3 дни почивка от добавки и е 92,30nmol/l, тоест реално е дори по-нисък. Ще продължа да си го пия, а за референтните на лабораторията и аз съм много учудена.
Кръвната захар от две години насам(когато открих, че съм с ИР/преддиабет+Хашимото)  на гладно ми е висока, през другото време не засичам такива стойности дори след хранене. По принцип от тогава се храня нисковъглехидратно, високо мазнино, около 100 гр въглехидрати/ден. Разпуснах режима лятото като включих  повече плодове и малко картофи и това доведе до много значимо влошаване... Къде мога да прочета повече информация за високопротеиновото хранене?
Относно 17 ОH прогестерон и андрогените към какъв лекар мога да се обърна?
Обмислям и прием на хормони за щитовидната, но реално при тези резултати няма лекар, който да ми ги изпише.

# 26
Здравейте Денис,
Може ли коментар на моите изследвания, взети на 3 ден от цикъла и прогестерон на 21ден? Поводът беше фиброаденом , който за няколко месеца нарасна до 2см , опитвам се да разбера хормоналната причина за него… защото ми докара тревожно разстройство, а никой не ми каза от какво се появи. Два месеца след операцията пуснах и прогестерон и силно ме притесниха завишените му стойности (не съм бременна) . Заради фиброаденома реших да се мажа с крема Мун Райз на Аквасорос да се предпазя от рецидив. мазах гърдите само една седмица с него, защото започнаха да ме болят. Възможно ли от крема да се е повишил прогестерона? Проблем ли е като цяло? Нищо друго не съм приемала..
Също така много моля, да ми разчетете хормоните и с цел за бъдеща бременност.
Благодаря от сърце!

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 12:48 от resumption

# 27
  • София
Скрит текст:
Витамин Д приемам. Беше 48,10 nmol/l ноември, сега след 57 дни прием по 5000IU +К2, направих само 3 дни почивка от добавки и е 92,30nmol/l, тоест реално е дори по-нисък. Ще продължа да си го пия, а за референтните на лабораторията и аз съм много учудена.
Кръвната захар от две години насам(когато открих, че съм с ИР/преддиабет+Хашимото)  на гладно ми е висока, през другото време не засичам такива стойности дори след хранене. По принцип от тогава се храня нисковъглехидратно, високо мазнино, около 100 гр въглехидрати/ден. Разпуснах режима лятото като включих  повече плодове и малко картофи и това доведе до много значимо влошаване... Къде мога да прочета повече информация за високопротеиновото хранене?
Обмислям и прием на хормони за щитовидната, но реално при тези резултати няма лекар, който да ми ги изпише.
Da, серумните нива на вит. Д не са обективни ( т.е., в случая, най-вероятно, са фалшиво повишени). Сравнително добър ориентир, за обективни серумни нива, дава пауза от приема, поне 20-на дни.
КЗ - ако не успяваш чрез храненето, поискай да ти назначат медикамент( метформин), защото не е Ок. да си с висока КЗ - уврежда много ССС-ма/ сърцето... като начало.
За високопротеиновото хранене - на този вид хранене са почти всички профес. спортисти и любители - разгледай тяхното хранене и си избери тези храни, които обичаш - няма правило, няма ограничения стига протеините да са основния макроелемент, с малко мазнини  (около 20 до 30 грама мазнини/дн.... поне аз това се опитвам да спазвам и малко въглехидрат 100 до 150 макс. ( за предпочитане бавни).
Може да включиш прием на протеин (добавка) - това също улеснява храненето и увеличаването на протеина ( в чист вид) в храната.

Здравейте Денис,
Може ли коментар на моите изследвания, взети на 3 ден от цикъла и прогестерон на 21ден? Поводът беше
Скрит текст:
фиброаденом , който за няколко месеца нарасна до 2см , опитвам се да разбера хормоналната причина за него… защото ми докара тревожно разстройство, а никой не ми каза от какво се появи. Два месеца след операцията пуснах и прогестерон и силно ме притесниха завишените му стойности (не съм бременна) . Заради фиброаденома реших да се мажа с крема Мун Райз на Аквасорос да се предпазя от рецидив. мазах гърдите само една седмица с него, защото започнаха да ме болят. Възможно ли от крема да се е повишил прогестерона? Проблем ли е като цяло? Нищо друго не съм приемала..
Благодаря от сърце!
Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ. Вит. В12 и вит. Д са ниски, трябва да ги приемаш. Другите изследвания са добре, не показват проблем.
За Фиброаденома - той е хормоночувствителен (съдържа определен вид рецептори - ER/Estr.R, EP/Pрог.R ) и ако не изследван за такива, няма как да знаеш, дали е Естроген- или Прогестерон-зависим... т.е. дали се стимулира и нараства от естрогените или от прогестерона.
Кремът Муун Райз съдържа растителен аналог на прогестерона, който действа на прогестерон-рецепторите, т.е. свързва се с тях и така влияе на гърдите (грубо казано). Ако се повишат серумните нива на Прогестерона от него ( или дори от /медикамент/мазило с Прогестерон - напр. Прогестогел и т.н. ), това означава, че е предозиран и трябва, или да се спре, или да се намали дозата(кол-вото).
По-високите нива на Прогестерона при теб може да са от О. + предозиране на Прогестерон от крема?
Повтори го следващия МЦ - точно на 7-ми ден след предполагаема О... и след като поне 10-на дни не е ползван прогестеронов препарат.(вкл. и крема)
Ако се консултираш с лекар - моля, сподели какво е неговото мнение

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 14:40 от denis©

# 28
Скрит текст:
Кръвната захар от две години насам(когато открих, че съм с ИР/преддиабет+Хашимото)  на гладно ми е висока, през другото време не засичам такива стойности дори след хранене. По принцип от тогава се храня нисковъглехидратно, високо мазнино, около 100 гр въглехидрати/ден. Разпуснах режима лятото като включих  повече плодове и малко картофи и това доведе до много значимо влошаване... Къде мога да прочета повече информация за високопротеиновото хранене?
Da, серумните нива на вит. Д не са обективни ( т.е., в случая, най-вероятно, са фалшиво повишени). Сравнително добър ориентир, за обективни серумни нива, дава пауза от приема, поне 20-на дни.
КЗ - ако не успяваш чрез храненето, поискай да ти назначат медикамент( метформин), защото не е Ок. да си с висока КЗ - уврежда много ССС-ма/ сърцето... като начало.
За високопротеиновото хранене - на този вид хранене са почти всички профес. спортисти и любители - разгледай тяхното хранене и си избери тези храни, които обичаш - няма правило, няма ограничения стига протеините да са основния макроелемент, с малко мазнини  (около 20 до 30 грама мазнини/дн.... поне аз това се опитвам да спазвам и малко въглехидрат 100 до 150 макс. ( за предпочитане бавни).
Може да включиш прием на протеин (добавка) - това също улеснява храненето и увеличаването на протеина ( в чист вид) в храната.

Здравейте Денис,
Може ли коментар на моите изследвания, взети на 3 ден от цикъла и прогестерон на 21ден? Поводът беше
Скрит текст:
фиброаденом , който за няколко месеца нарасна до 2см , опитвам се да разбера хормоналната причина за него… защото ми докара тревожно разстройство, а никой не ми каза от какво се появи. Два месеца след операцията пуснах и прогестерон и силно ме притесниха завишените му стойности (не съм бременна) . Заради фиброаденома реших да се мажа с крема Мун Райз на Аквасорос да се предпазя от рецидив. мазах гърдите само една седмица с него, защото започнаха да ме болят. Възможно ли от крема да се е повишил прогестерона? Проблем ли е като цяло? Нищо друго не съм приемала..
Благодаря от сърце!
Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ. Вит. В12 и вит. Д са ниски, трябва да ги приемаш. Другите изследвания са добре, не показват проблем.
За Фиброаденома - той е хормоночувствителен (съдържа определен вид рецептори - ER/Estr.R, EP/Pрог.R ) и ако не изследван за такива, няма как да знаеш, дали е Естроген- или Прогестерон-зависим... т.е. дали се стимулира и нараства от естрогените или от прогестерона.
Кремът Муун Райз съдържа растителен аналог на прогестерона, който действа на прогестерон-рецепторите, т.е. свързва се с тях и така влияе на гърдите (грубо казано). Ако се повишат серумните нива на Прогестерона от него ( или дори от /медикамент/мазило с Прогестерон - напр. Прогестогел и т.н. ), това означава, че е предозиран и трябва, или да се спре, или да се намали дозата(кол-вото).
По-високите нива на Прогестерона при теб може да са от О. + предозиране на Прогестерон от крема?
Повтори го следващия МЦ - точно на 7-ми ден след предполагаема О... и след като поне 10-на дни не е ползван прогестеронов препарат.(вкл. и крема)
Много благодаря, Денис!
Тъй като ми изписаха Деанксит (за тревожното разстройство), мога ли да попитам според теб ще попречи ли за евентуално забременяване и може ли да доведе до хормонален дисбаланс?  Трябва да го пия поне няколко месеца...а ме е страх да отлагам бременност, заради хормоните. Благодаря ти от сърце!

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 20:41 от resumption

# 29
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
За високопротеиновото хранене - на този вид хранене са почти всички профес. спортисти и любители - разгледай тяхното хранене и си избери тези храни, които обичаш - няма правило, няма ограничения стига протеините да са основния макроелемент, с малко мазнини  (около 20 до 30 грама мазнини/дн.... поне аз това се опитвам да спазвам и малко въглехидрат 100 до 150 макс. ( за предпочитане бавни).

Здравейте Денис,
Скрит текст:
Благодаря от сърце!
Здравей!
Много благодаря, Денис!
Тъй като ми изписаха Деанксит (за тревожното разстройство), мога ли да попитам според теб ще попречи ли за евентуално забременяване и може ли да доведе до хормонален дисбаланс?  Трябва да го пия поне няколко месеца...а ме е страх да отлагам бременност, заради хормоните. Благодаря ти от сърце!
По-добре се консултирай с лекар - АГ/ репродуктивна медицина... Психиатър... или който там го е назначил?!
Този медикамент, няма да наруши хормоналния баланс, но може да навреди на фертилността и на плода при зачеване.
Дианксит и Бременност:
Ако сте бременна или смятате, че може да сте бременна, съобщете на Вашия лекар. Деанксит не трябва да се използва по време на бременност, освен ако не е крайно наложително.

Следните симптоми могат да се появят при новородени бебета на майки, които са използвали Деанксит през последното тримесечие (последните 3 месеца на бременността): треперене, мускулна скованост и / или слабост, сънливост, възбуда, проблеми с дишането, както и трудности при хранене. Ако при бебето Ви се развие някой от тези симптоми може да се наложи да се свържете с Вашия лекар."
ПП.
Провери хормоните на ЩЖ - да не си в Хиперфункция, че тя хвърля в тежка депресия (и последните години, след Ковид19, се отключва от какво ли не )

Общи условия

Активация на акаунт