НВУ ,, Васил Левски "

• 53
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте! 😊
Искам да попитам дали някой има по-актуална информация за Военния университет „Васил Левски“ в гр.Велико Търново. Обмислям да кандидатствам, но имам един въпрос, на който не мога да намеря точен отговор никъде.

Интересува ме дали наличието на диоптър е проблем при кандидатстване – моят е сравнително висок. Преглеждах официални източници, но не успях да намеря ясно упоменати изисквания относно зрението. Ако някой е минавал през медицинските прегледи или има близки/познати, които са кандидатствали, много ще съм благодарен/благодарна да сподели опит.

Благодаря предварително! 🌿

# 1
  • Melmak
За нецивилните специалности е проблем, да.

# 2
Н52 Нарушения на рефракцията и акомодацията
Тук спадат всички рефракционни аномалии: късогледство, далекогледство, астигматизъм (от
всичките му разновидности), пресбиопия и анизометропия.
- кандидатите за военна служба са годни при зрителна острота 0.5 за всяко око без корекция
и не по-малко от 0.8 за всяко око с допустимата корекция.
- кандидатите за ВВУ са годни при зрителна острота 0.7 за всяко око без корекция и до 1.0 с
допустимата корекция.
- кандидатите за ВВУ за специалностите военен лекар и военна медицинска сестра са годни
при зрителна острота 0.5 за всяко око без корекция и до 1.0 с допустимата корекция.
- кандидатите за определени специалности, отразени в приложение № 3, т. 7, са годни при
зрителна острота 0.7 за всяко око без корекция, с корекция до 1.0.
- кандидати за военна служба със зрителна острота под 0.5 за всяко око без корекция и не помалко от 0.8 за всяко око с допустимата корекция са годни само за специалностите юрист,
финансист, преводач, медицински специалисти - лекар, дентален лекар, фармацевт,
медицинска сестра, медицински лаборант, психолог, инженер, диетолог, компютърен
специалист, инструктор по физическа подготовка, метеоролог, оркестрант, завеждащ склад,
готвач и др. са годни с постоянна оптична корекция.
Решенията са дадени в табличната част.

Това е от https://www.comd.bg/sites/default/files/public_files/naredba_n-6 … ka_ekspertiza.pdf
Аз бих се обадида в университета да попитам лично.

# 3
Да, не се допускат младежи с диоптър, на медицинските тестове отпадат.

Общи условия

Активация на акаунт