За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 16 052
  • 408
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
Е щом и с мая може предпочитам така.Искам само да е мекичка накрая . Само веднъж съм правила содена,но стана твърда и не се хареса. Нещо не се справям явно с тестото за месене, каквото и да съм пробвала (милинки,кифлички и козунак)резултата не е какъвто очаквам.
Няма тема за питките и не се притеснявай да питаш, начинаещи винаги ще има, та така всяка година ще се нищи темата разбира се.
Сега не знам ти дали си начинаеща, но практиката ще те направи по можеща.  Меси по често, с малки дози и ще дойде усетът, което е много важно.   Междувременно намали очакванията докато се учиш, така ще е по добре. Simple Smile
Ето постна маяна питка и от мен:

Скрит текст:
500г брашно
7г сол
15г захар
10г жива мая/ 3-4г суха
300г хладка вода
30г олио
Смесваш и измесваш добре до гладка топка меко тесто. Оставяш в купа, покрито добре да втасва, да удвои, даже утрои. Тогава боксираш да му извадиш въдуха и оформяш (както решиш). Пак втасва към час и печеш в загрята на 200 градуса фурна до готовност (проверявай с клечка/шишче).

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 21:17 от Morena

# 181
peych, въпросът беше за постна питка за Бъдни вечер. Твоята е с мляко и яйце. Иначе много добре изглежда, става за следващия ден - за Коледа.

# 182
  • Русе
Скрит текст:
peych, въпросът беше за постна питка за Бъдни вечер. Твоята е с мляко и яйце. Иначе много добре изглежда, става за следващия ден - за Коледа.

Благодаря!
Малко по нагоре в темата е постната. Но виждам, че и други предложения съдържат мляко и яйца. Може би не си ги видяла.
https://bg-mam.ma/p/1834487/50620834

# 183
Да, не съм ги видяла. Твоята ми хареса най-много на вид и затова само твоята рецепта прочетох Simple Smile

# 184
  • Бургас
Прииска ми се да направя сладък салам, ама с бишкоти. Дали ще стане добре или кашаво ще е? Мисля да сложа:
бишкоти
масло
варёнка (карамелизирано кондензиано мляко)
стафиди
какао (или няма да върви?)
ако препоръчате и бисквити, ще сложа
Ядки не искам да слагам.

# 185
Някой има ли инфраред уред? Останал е от неизползвам от предишните наематели и се чудя дали да го ползвам? Нещо като еърфраер ли е или по-скоро като умалена фурна?

# 186
Здравейте, купих си агар-агар от дм, за да желирам портокалов сок като желирани бонбони, но изобщо не стяга. Какво правя грешно?

# 187
  • София
Прииска ми се да направя сладък салам, ама с бишкоти. Дали ще стане добре или кашаво ще е? Мисля да сложа:
бишкоти
масло
стафиди
Ядки не искам да слагам.
Не, с бишкоти няма да е добре. Трябват ти бисквитки - Petit Beurre  ще ти свършат добра работа. Това е крайно непретенциозен сладкиш, хубав е и винаги се получава, и ти пускам една рецепта, път ти си добавяй каквото си искаш и махай пак каквото си искаш, но да е с по-богат вкус бих добавила и 100 г масло на стайна температура и бъркаш всичко. Това е една от първите ми рецепти, още 2019 съм я правила и сега като я повтарям добавям 100 г меко масло, по-хубаво е, но пък не слагам локум, долавям сухи меки плодове, избор винаги имаш.
СЛАДЪК САЛАМ С ЛОКУМ, БИСКВИТИ И ШОКОЛАД БЕЗ МАСЛО

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/100-150-100-90-100.html

# 188
Здравейте, купих си агар-агар от дм, за да желирам портокалов сок като желирани бонбони, но изобщо не стяга. Какво правя грешно?
Трябва да се остави първо за малко в портокаловия сок (една до няколко минути), после се загрява на котлона и трябва да заври (за разлика от желатина). След това се оставя да къкри за 1-2 минути и после сместа може да се сипва във формичките. Стяга и на стайна температура. За сок от цитруси може да е необходимо и малко по-голямо количество агар-агар (обикновено 1 ч.л. би трябвало да е достатъчна, за да желира около една чаша течност).
Ако се спазва технологията за желиране с желатин, тя няма да сработи с агар-агар.🙂

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 04:01 от dolce miele

# 189
бишкоти
масло
стафиди
Ядки не искам да слагам.

Бишкотите са леки и въздушни и като се смесят с мокрите съставки ще се скашкат много. Дори да успееш да омесиш сместа, ще трябва да се държи в хладилник или фризер и на стайна температура пак ще стане на каша след минути.

Бисквитите са твърди и само с тях става добре. С всякакви бисквити, дори с най-обикновените.

# 190
  • Русе
Скрит текст:
бишкоти
масло
стафиди
Ядки не искам да слагам.

В общи линии, както са написали преди мен ще получиш една каша с бишкотите. На студено маслото може да ги стегне, но на стайна температура ще бъде мека смес. Възможно е в пропорция 2/3 части обикновени бисквити и 1/3 част бишкоти да се получи нещо, но това ще си бъде твой експеримент.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_2862.html

# 191
Долче Миеле, благодаря. Сега спазих указанията ти и мисля, че ще желира. Обаче после как да извадя желираните бонбони от формичките за лед. Ако беше желатин, щях да ги затопля, обаче с тоя агар-агар как се процедира.
И още нещо да питам: тоя агар-агар по-полезен ли е от желатина? Не намирам много информация за него, за първи път го купувам и даже мислих, че съм си хвърлила парите на вятъра. Какво друго може да се прави с него?

# 192
  • Варна
 Желатинът е от кости, агар-агарът е от водорасли.

# 193
Просто е растителна алтернатива на желатина, нищо повече. Сега понеже са и пости, за който ги спазва си е добър вариант.

# 194
  • Русе
Скрит текст:

Най-добре е агар-агарът да се разтвори в топла течност. Това може да бъде вода, бульон, компот или плодова напитка.
Препоръчителното съотношение е една чаена лъжичка на чаша течност.
Минималното време за престой на агар-агара е 15 минути.
След като агар-агарът набъбне, поставете съда с течността на слаб огън и оставете да заври, като бъркате непрекъснато.
След като агар-агарът се разтвори напълно, свалете съда от котлона и добавете всички съставки, необходими за рецептата.
Не забравяйте, че агар-агарът може да замени желатина в почти всяка рецепта, важно е само да намалите количеството му три пъти.

Общи условия

Активация на акаунт