За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 16 082
  • 408
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Здравейте!
Ще правя руло Стефани, класика!
Имате ли някое предложение или идея да се запази сочността, или поне да не е много сухо?
Благодарности на отзовалите се и весели празници!
Да не се пресготвя.

# 166
Искам да помоля за сполучлива рецепта за питка за Бъдни вечер. Нямам хлебопекарна и ще меся на ръка.

# 167
За да е сочно рулото "Стефани", трябва да е добра най-напред каймата, да се меси дълго и след това да се внимава с печенето - средна температура, да не е на вентилатор, а горно и долно нагряване, може последните 2-3 минути да се сложи на грил, но не повече. 

# 168
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте!
Ще правя руло Стефани, класика!
Имате ли някое предложение или идея да се запази сочността, или поне да не е много сухо?
Благодарности на отзовалите се и весели празници!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_25.html

Ако е много сухо според Вашия вкус, можете да го залеете със сос.

Скрит текст:
Искам да помоля за сполучлива рецепта за питка за Бъдни вечер. Нямам хлебопекарна и ще меся на ръка.

https://ipeychev9.blogspot.com/2020/12/blog-post_25.html

# 169
  • София
ОБРЕДНА ЗЛАТНА СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/12/blog-post_29.html

# 170
  • София

Ето моя вариант: Постни картофени хлебчета със сода.

# 171
  • Sofia
Содена ли или не?
Сума време се пробвах с постна содена и не ни харесва и това е. Затова, така или иначе не спазваме поста, правех маяна, докато не се захванах с квас и сега е квасна у нас последните 2 години.

# 172
За Бъдни вечер правя питка от тестото за Вкусните питки на Карина - https://www.bg-mamma.com/?topic=119848 За мен това е едно от най-хубавите постни теста.
Меся го с миксер. После с намаслени ръце правя фитилчета и оформям розичките. Нареждам ги плътно една до друга в по-малка тавичка и то си се оформя като питка.
Много пъти се е писало, но пак ще обърна внимание - няма проблем питката да е с мая. Маята е постен продукт, медът - също.

# 173
  • Sofia
Много пъти се е писало, но пак ще обърна внимание - няма проблем питката да е с мая. Маята е постен продукт, медът - също.
И аз така знам, но не вярват много хората.

# 174
  • под тепетата
Аз също правя питката по тази рецепта. Нареждам си толкова розички, колкото сме на масата + 1. Останалите ги пека отделно.

# 175
  • In transit
Темата с питката на Бъдни вечер я разчепкваме всяка година по това време. Joy
Аз също правя питка с мая, содената не е нашето... рецептата, която сте дали по-горе си е най-нормална рецепта за питка/хляб и винаги ще се получи вкусна.
П.П. чак сега зацепих за коя Карина иде реч. Blush Joy

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 18:51 от Mikkey

# 176
Е щом и с мая може предпочитам така.Искам само да е мекичка накрая . Само веднъж съм правила содена,но стана твърда и не се хареса. Нещо не се справям явно с тестото за месене, каквото и да съм пробвала (милинки,кифлички и козунак)резултата не е какъвто очаквам.
Извинявам се,ако не е точната тема .Ако има друга ,в която коментирате питките може ли линк?

Последна редакция: сб, 20 дек 2025, 19:04 от bebcheto

# 177
Mikkey, медът доста променя вкуса, сравнено с обикновеното хлебно тесто. И този вкус много добре се вързва с ароматното олио (правя го само с червен пипер и чубрица). Тази рецепта не случайно от толкова години е хит във форума. Аз всъщност 2-те супени лъжици мед, които са по рецепта, обикновено обилно ги препълвам, така че моите са почти двойно.

# 178
  • Русе
Скрит текст:
Е щом и с мая може предпочитам така.Искам само да е мекичка накрая . Само веднъж съм правила содена,но стана твърда и не се хареса. Нещо не се справям явно с тестото за месене, каквото и да съм пробвала (милинки,кифлички и козунак)резултата не е какъвто очаквам.
Извинявам се,ако не е точната тема .Ако има друга ,в която коментирате питките може ли линк?

Ето питка с мая, която остава мекичка и на другия ден.

# 179
  • In transit
Знам, GG*. Hug А рецептата на Карина съм правила преди много години, има - няма 20... Целият ѝ форум беше хит, още в Гответе с мен.

bebcheto, в правилната тема си. Пробвай с рецептата, която даде по-горе GG* - питките на Карина. Хубава е, ако месиш на ръка, омеси добре тестото, колкото можеш, след което го покрий и остави за 30-тина минути, за да може да се дооформи глутеновата мрежа. След това го оформи на топка, покрий го, остави го да си втаса и действай по рецептата. Може да го оформиш на възелчета (розички), както са писали или просто на топки.

Общи условия

Активация на акаунт